Лечебната сила на боровите връхчета (рецепти)

Лечебната сила на боровите връхчета (рецепти)
Добра форма

Лечебната сила на боровите връхчета (рецепти)

Боровите връхчета, както са познати пъпките на боровото дръвче, се намират по върховете на клонките и се берат при затопляне, когато са още съвсем крехки и нежни. Младите връхчета на клонките се събират преди цъфтежа и се използват с лечебна цел на чай или мед.

Ако се берат и съхраняват правилно, те съдържат около 0,5% етерично масло, което се състои от а-пинен, β-пинен, β -феландрен, лимонен, мирцен, кадинен, силвестрен, борнеал, борнилацетат, борнилестер, както и смолисти вещества, витамин С, дитерпени, танини и други вещества. Отвара от борови връхчета можете да си изготвите като поставите 1 супена лъжица суха дрога в 600 мл вода. Оставете да ври 10 минути и пийте по 100 мл от отварата преди хранене, 4 пъти дневно, подсладено с мед. Срещу упорита кашлица пийте отвара от 100 г пресни връхчета в 2.5 литра вода, като оставите да ври докато водата се изпари на 4/5, прецедите и смесите с 250 г небетшекер и 250 г мед. Пие се по 1 кафеена чашка преди хранене, 3-4 пъти на ден. Външно можете да използвате първата отвара, за намазване, инхалации и бани.

Боровите връхчета имат антисептично, противовъзпалително и отхрачващо действие, омекчава раздразнените лигавици, разширява кръвоносните съдове и разтваря камъните в пикочния мехур. Те се използват вътрешно за лечение на бронхити, ангина, туберкулоза, ишиас, камъни в бъбреците и пикочния мехур, задух, подагра, хемороиди. Външно се препоръчва за инхалации при задух и простуда, за бани срещу екземи, ревматизъм, обриви, лишеи по кожата. Смолата от борови връхчета може да се прилага за лечение на белодробен абсцес и хемороиди, а ако се смеси с мас по равни части се използва за мазане на рани от протриване и циреи.

Връхчетата обаче са само част от полезните свойства на иглолистното дърво. В народната медицина на много народи, още от времето на Хипократ, боровите екстракти и терпентиновото масло от смолата на бял бор се използват срещу заболявания на бронхите и белите дробове. Терпентиновото масло притежава бактерицидни свойства, а външно се използва срещу ставни и мускулни простудни заболявания. Чрез инхалации се използва за лечение на трахеити и бронхити, а отварите от дрогата активира секрецията на бронхиалната лигавица, потиска възпалителния процес и лекува кашлица.

Ароматно сладко

50 г борови връхчета, 500 г вряща вода, 500 г захар, 50 г пчелен мед

Начин на приготвяне

Нарежете боровите връхчета на ситно. Залейте ги с 500 г вряща вода, разбъркайте добре и оставете сместа да изстине. Охладената смес се прецежда.

Получената течност се смесва със захарта и се слага да се вари на слаб огън при често разбъркване до получаване на гъст сироп.

Оставете сиропа да изстине и след това добавете меда при непрекъснато бъркане до получаване на хомогенна смес.

Мед от борови връхчета

50 гр. връхчета от бял бор, 4 литра вода, 2 кг. Захар, 10 г лимонтузу

Начин на приготвяне

Заливаме измитите връхчета от белия бор с водата. Варим, докато водата остане наполовина.

Прецеждаме и на литър от течността слагаме по 1 кг. захар и варим, докато стане гъст сироп. Слагаме лимонтозуто, на 1 кг. захар – 5 гр.

Разливаме в бурканчета, затваряме добре и държим на хладно.

Tagged , , ,
на горе