Мастурбацията има положителни ефекти върху мозъка
Интимно 18+

Мастурбацията има положителни ефекти върху мозъка

Мастурбацията има положителни ефекти върху мозъка? Така твърдят учени, макар че има много противоречива информация – включително някои митове и слухове относно това дали мастурбацията е лоша за вас. Все пак, дали ще мастурбирате зависи само от вас. Ако го направите, бъдете сигурни, че това няма да причини физическа вреда. И ако не го направите, пак няма никаква вреда за вас, макар че има изследвания, които показват, че мастурбацията има положителни ефекти върху мозъка.

Имате ден с ниско самочувствие? Опитайте някои от тези 14 секс хитрости

Ето какво се случва,когато смесите алкохол със секс

8 трика, за да изглеждате секси всеки ден

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот

В кукленския манастир “ Св. Св. Козма и Дамян“ стават чудеса

Ето какво трябва да знаете: мастурбацията освобождава хормони, също както и половия акт.

Мастурбацията кара тялото ви да отделя редица хормони:

Допамин. Това е един от „хормоните на щастието“, който е свързан със системата за възнаграждение на вашия мозък.

Ендорфини. Естественото средство за облекчаване на болката в тялото, ендорфините също имат дестресиращи и подобряващи настроението ефекти.

Окситоцин. Този хормон често се нарича хормон на любовта и се свързва със социалните връзки.

Тестостерон. Този хормон се освобождава по време на секс, за да подобри издръжливостта и възбудата. Освен това се освобождава, когато имате сексуални фантазии, според проучване от 2011 г.

Пролактин. Хормон, който играе важна роля за лактацията, пролактинът също влияе върху настроението и имунната система.

Както виждате, мастурбацията може да ви накара да отделите здравословни количества от горните хормони, поради което да повлияе положително на настроението и физическото ви здраве. Допаминът, ендорфините и окситоцинът се наричат „хормони на щастието“, свързани с намаляване на стреса и релаксация. Понякога мастурбацията може да ви помогне да се почувствате малко по-добре, когато настроението ви е лошо.

И какво още са открили учените?

Мастурбацията може да подобри вашия фокус и концентрация. Наистина много жени откриват, че мастурбацията им помага да се концентрират по-добре. Няма научно обяснение за това, тъй като не е проучвано специално. Въпреки това, усещането за яснота и фокус може да е резултат от чуството за релаксация и щастие след оргазъм.

Самозадоволяването може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството. Докато окситоцинът е известен като „хормон на любовта“ и се свързва със социалните връзки, той също така се свързва с премахване на стреса и релаксация. Както посочва едно проучване от 2005 г., окситоцинът играе важна роля в регулирането на стреса и намаляването на тревожността. Той постига това чрез намаляване на кръвното налягане и понижаване на нивата на кортизола. Кортизолът е хормон, свързан със стреса. Така че, ако се надявате да облекчите малко напрежението след тежък работен ден, мастурбацията може да бъде добра техника за релаксация!

Тя може да ви помогне да заспите по-лесно. Това не е чудно. Окситоцинът и ендорфините са свързани с релаксацията, така че има смисъл мастурбацията да ви помага да заспите, особено ако стресът и тревожността ви пречат да затворите очите си.

Тя също може да има ефект върху вашето самочувствие. За някои мастурбацията може да бъде начин да упражните любов към себе си, да опознаете тялото си и да прекарате качествено време сами.

Тъй като се учите да се наслаждавате на собственото си тяло и да разберете какво ви носи удоволствие, мастурбацията може да повиши самочувствието ви.

Освен всичко това, този акт на самозадоволяване може да подобри сексуалния ви живот. Много секс терапевти предлагат мастурбиране редовно – независимо дали сте необвързани или в партньорство. В допълнение към физическите ползи, получени от мастурбацията, повишаването на самочувствието, съчетано с релаксация, може да бъде чудесно за вашия сексуален живот.

Що се отнася до вашето либидо, има някои доказателства, че мастурбирането може да ви помогне да поддържате здравословно сексуално желание. Например, проучване от 2009 г. свързва честата употреба на вибратор с високо сексуално желание и положителна сексуална функция, както и общо сексуално здраве. Мастурбирането може да ви помогне да разберете какво е приятно и вълнуващо за вас, което да ви помогне да покажете на партньора си какво ви харесва.

Въпреки че има доказани ползи от мастурбацията, някои жени имат отрицателен опит с нея. Важно е да запомните, че е напълно нормално и да не мастурбирате. Може да не харесвате чувството, или да е против вашата система от вярвания, или просто да не се интересувате от този акт. Това е добре! Дали ще изберете да мастурбирате или не зависи от вас.

Някои хора изпитват негативни чувства, свързани със социални или духовни очаквания, тъй като мастурбацията се смята за грях в някои религии. Има и много обществени стигми, свързани с мастурбацията: вярвания, че жените не трябва да мастурбират, или че тя е неморална. Да не говорим за предизвикващите безпокойство митове около мастурбацията. Много от нас са чували слуховете, че мастурбацията води до ослепяване или че може да ви пораснат косми по ръцете – и двете напълно неверни твърдения.

Ако вярвате в тези неща и продължите да мастурбирате, след това може да изпитате чувство на вина, безпокойство, срам или самоомраза. Напълно нормално е да се въздържате от мастурбация поради личните си убеждения, но ако искате да преодолеете чувството за вина и да мастурбирате без безпокойство, разговорът с терапевт може да ви помогне.

Освен социалните и духовни трудности, някои здравословни проблеми могат да затруднят мастурбацията. Например, мастурбацията може да бъде разочароваща, ако изпитвате: еректилна дисфункция (за мъжете), ниско либидо, вагинална сухота (за жените), болка по време на вагинално проникване. В допълнение към това, мастурбирането може да е разстройващо, ако сте преживели сексуална травма.

Ако смятате, че имате заболяване, което затруднява мастурбацията и ви притеснява, говорете с лекар, на когото имате доверие. По същия начин, ако ви е трудно да мастурбирате поради емоционален стрес, може да ви е полезно да поговорите с терапевт. В крайна сметка зависи от вашите индивидуални нужди и желания.

Мастурбацията вредна ли е за вас? Не, не е. Дали мастурбирате и как се чувствате е индивидуално. Мастурбирайте, ако искате, но не се чувствайте принудени да го правите, ако не ви харесва – това наистина зависи от вас! Все пак, както видяхте, има немалко доказателства, че мастурбацията има положителни ефекти върху мозъка, тъй като води до отделянето на ключови хормони в тялото. Те ни помагат да се чувстваме по-щастливи, леки, доволни, със самочувствие и удовлетворение, също като след пълноценен сексуален акт с любим партньор. Не пречи мастурбацията да се съчетае и с интимния акт между двама като прелюдия към него или за завършването му. Вие решавате!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе

Имате ли 18 години ?