Как да отговорите на комплимент към вас

Как да отговорите на комплимент към вас
Психология

Как да отговорите на комплимент към вас

Ако някой отправи комплимент към вас, то със сигурност би ви станало приятно. Всяка дама би се радвала да чуе мили думи по свой адрес. Комплиментите имат очарователния начин да предизвикват усмивки и дори намек за изчервяване. И все пак изкуството да се отговори на комплимент към вас може да остави мнозина в състояние на несигурност.

Въпреки че няма окончателен наръчник за тези моменти, има един основен аспект, който никога не трябва да се пренебрегва – вашият отговор. Това е вашият шанс да признаете даващия комплимент, изразявайки благодарността си за вниманието, с което той е признал и отбелязал вашите качества. Сферата на комплиментите, независимо дали става въпрос за даване или получаване, понякога може да бъде лабиринт от стрес и притеснение. Приемането на комплименти с грация не само подобрява момента, но и насърчава положителните връзки.

Как да отговорите на комплимент към вас

infomax-logo-50-15-HW Най-малко вредните закуски са препечените филийки

infomax-logo-50-15-HWСветла Иванова: Лили Иванова е стихия! Енергия! Вдъхновение! Вибрация! Любов!

Тук ще се потопим в някои фантастични идеи за това как да отговорите на отправен комплимент към вас.

Приемете силата на благодарността

Представете си това – ваш колега хвали уменията ви в програмирането или някой се възхищава на новата ви прическа. Използвайте силата на искрената усмивка и любезно отговорете на комплимента към вас с простото: „Благодаря“. Независимо дали става дума за професионално умение или за избор на личен стил, посрещнете комплимента с контакт с очите и топла усмивка. Този прост и безплатен акт резонира с вашето уважение и признателност.

„Наистина съм ви благодарна за милите думи.“ Или „Благодаря ви, че обърнахте внимание.“

Бъдете искрени

Искреният комплимент към вас заслужава искрено „благодаря“. Когато получавате похвала от сърце, отвърнете с благодарност от своето място. Помнете, че искреният комплимент към вас е словесно съкровище, много по-ценно от материалните притежания. Посрещнете комплимента към вас с:

„Думите ти означават много за мен.“ или  „Искрено оценявам любезното Ви изказване.“

към вас
Как да отговорите на комплимент към вас

Приемайте комплиментите, без да се замисляте

Оставете комплиментите към вас да бъдат това, което са – израз на признателност. Избягвайте да ги анализирате прекомерно или да търсите скрити значения. Позволете си да приемате комплиментите по номинална стойност, без да добавяте пластове тълкуване.

Силата на връзката

Отговарянето на комплименти към вас е нещо повече от думи – това е невербален диалог. Посрещайте комплиментите с директен контакт с очите, приятелска усмивка и открит език на тялото. Вашият отговор трябва да потвърди и засили изразеното чувство. Например:

„Думите ви наистина докосват сърцето ми.“ или „За мен е удоволствие да получа такава любезна обратна връзка.“ са идеални отговори в тази ситуация.

Избягвайте негативните мисли

Разсейте негативните мисли, които могат да помрачат отговора ви. Вместо да отхвърляте или омаловажавате комплимента към вас, приемете позитивността. Приемете с цялото си сърце любезните думи, които ви се предлагат, като насърчавате положителния енергиен обмен.

Използвайте фраза като „Благодаря ви, че озарихте деня ми с думите си.“, а може и да заложите на „Наистина съм поласкана от щедрите ви комплименти.“

към вас
Как да отговорите на комплимент към вас

Персонализирайте с име

Името е съкровище, идентификатор, който ни кара да се чувстваме уникално признати. Когато потвърждавате комплименти, не забравяйте да използвате името на този, който ги е насочил към вас. Покажете, че думите им имат значение, като признаете тяхната индивидуалност.

Ето и два примера: „Георги, твоите мили думи означават много.“ И „Ники, благодарен съм за невероятните ти комплименти.“ Влагането на личен елемент винаги помага.

Нека тонът ви отразява благодарността

Гласът ви е инструмент на емоциите. Нека тонът ви резонира с щастие и истинска благодарност. Изразете благодарност по скромен начин, който отразява стойността на комплимента.

„Вашите комплименти наистина стоплят сърцето ми.“ е подходящ отговор, а може и „Искрено съм благодарна за милите ви думи.“

Добавете прегръдка

Понякога думите не са достатъчни, за да изразите благодарността си. Предложете топла прегръдка или приятелско ръкостискане, в зависимост от нивото на комфорт на другия човек. Физическите жестове засилват искреността на вашата благодарност за думите му към вас.

към вас 3
Как да отговорите на комплимент към вас

Избягвайте да се самоизтъквате

Омаловажаването на комплиментите може да изглежда скромно, но може да подкопае намеренията на даващия ги. Вместо да отхвърляте похвалите, приемете ги любезно, като същевременно почитате тяхната доброта.

„Радвам се, че забеляза новата ми рокля. Благодаря ти.“ и „Твоите думи наистина повдигат духа ми. Благодаря за това.“ са добри примери.

Езикът на тялото

Комуникацията надхвърля думите. Езикът на тялото ви говори много. Наведете се леко, поддържайте открита стойка и избягвайте скръстените ръце, за да изразите истинска благодарност.

„Наистина благодаря за милите думи.“  и „Тези комплименти означават много за мен“ може да са много искрени и подходящи отговори, но го покажете и с жестове.

Вижте още:

Твоята чувствителност е СИЛА!

5 разлики за това как мъжете и жените приемат раздялата

В какви жени се влюбват мъжете до уши?

Теория за червения маникюр: защо всички мъже са луди по него?

Какво означава, когато мъж докосне кръста ви – нима е знак за интимност

Д-р Неделя Щонова със 17 безценни съвета как да влезете във форма и да сте здрави

Отървете се от ограничаващите вярвания: Отключете истинската си вътрешна сила!

6 съвета как да му привлечете вниманието, когато връзката не върви

 

Tagged ,
на горе