Какво всъщност казваме, когато се караме с любимия човек?
Любов и партньорство

Какво всъщност казваме, когато се караме с любимия човек?

Караниците са неизменна част и от най-щастливите връзки. Дори старите хора казват, че връзките, в които има скандали, има и любов и устояват на времето и че човек трябва да се притеснява от скучните монотонни отношения, а не от онези, в които има страстни дискусии… 

 

В тези моменти, в които сме ядосани, изричаме много неща, но какво се крие зад думите ни? Ако мъжете можеха да разберат посланията ни, бихме си спестили много недоразумения, но имайте предвид, че те са устроени по-различно от нас и приемат нещата буквално, трудно им е да разшифроват начина, по който функционират женските ни мозъци. 

 

“Не искам да се виждаш с тази жена!” или “Върви при някоя друга, като не ме харесваш” – Един от най-честите спорове е за ревност… Когато казваме на любимия, че му “забраняваме” да контактува и да проявява близост към противоположния пол, зад това се крие “Страхувам се да не те загубя… че ще намериш по-привлекателна от мен и вече няма да бъда същата за теб.”, “Кажи ми, че съм единствена и за теб няма друга и ми го докажи”. 

 

“Ще ида при друг, като не ми обръщаш внимание” – Никоя жена, която е решила да изневерява, няма да иде и да го заяви на половинката си, така че зад подобни реплики се крие по-скоро желанието да стреснем партньора, да се притесни, че може да ни изгуби и да започне да се старае повече… Всъщност казваме “Искам да съм с теб и само с теб, но искам вниманието ти да е само за мен и да си по-романтичен”.

 

“Ще си взема багажа и ще си тръгна” – Ако една жена го казва, но не го предприема, или се колебае, или има предвид следното: “Ще се престоря, че си тръгвам, защото се надявам да ме последваш и да ми кажеш “Остани” и да ми покажеш колко много ме обичаш и не можеш без мен”. Както се казва: “Ще вървя бавно, така че да можеш да ме настигнеш”.

 

“Ти вече не ме обичаш” – С тези думи очакваме да чуем, че това не е вярно и да получим уверение, че все още сме ценни и важни за половинката си. Че любовта ни е взаимна и силна. “Покажи ми, че все още ме обичаш и държиш на мен. Не разчитай, че ще се досетя, имам нужда да го чувам постоянно и да го усещам, за да бъда спокойна”. 

 

“Не си мисли, че не мога без теб”“Всъщност, наистина не мога, но трябва да запазя достойнството си и не бива да ти го признавам. Трябва да ме мислиш за горда и независима, а не за безпомощна и слаба. Надявам се, че и ти не можеш без мен”…

 

“Като не ме харесваш, тръгни си” – С това казваме: “Никога не го прави, не си отивай, искам да чуя, че няма да го направиш, защото съм всичко, което искаш”. 

 

Очевидно е, че много често казваме точно обратното на това, което мислим, но не с манипулативна цел, може дори да не си даваме сметка и да е несъзнателно… но не бива да забравяме, че някои думи се помнят цял живот и трябва внимателно да боравим с тях, за да не бъдем погрешно разбрани и да не нараним човека, когото обичаме. Защото любовта е богатство, за което трябва да се борим всеки ден.

 

 

 

Tagged , , , , , , ,
на горе