Болезнена ревност – как да разберете дали партньорът ви я изпитва

Болезнена ревност – как да разберете дали партньорът ви я изпитва
Любов и партньорство

Болезнена ревност – как да разберете дали партньорът ви я изпитва

Отношенията в една връзка могат да бъдат много разнопосочни. Да бъдете в двете крайности, докато сте с мъжа до вас, може да ви се случва често. Никога обаче не е хубаво ревността да заеме трайно място в отношенията между вас. Това е проблем, който ако не бъде решен в точния момент, може да постави на карта цялата ви връзка и дори да я разруши. Ако приятелят ви е прекалено ревнив, без да има конкретен повод за това, трябва задължително да поговорите за случващото се, защото в даден момент нещата може да ескалират. Ето как да разберете дали човекът до вас е болезнено ревнив:

Той непрекъснато ви проверява.

Ако вашият партньор постоянно ви пише или ви се обажда, дори по време на работа, това е знак, който не трябва да подминавате. Освен от загриженост, той ви търси, защото иска да е сигурен, че знае всичко, което правите, за да се увери, че не можете да му изневерите. Или може би подозира, че сте се срещнали с някой друг, и е малко параноичен за това. Тук не става въпрос да се криете от него, но всеки има нужда от пространство и малко време за себе си и няма да му е приятно, ако постоянно е следен, дори и от най-близкия си човек.

Излизането ви с приятели често се превръща в проблем.

Ще знаете, че имате ревнив партньор, ако той не обича да се прекарвате време с приятелите си, особено без него. Вероятно в ума му се прокрадват какви ли не мисли, като възможността да използвате приятелите си само като извинение пред него, а в същото време да се срещате с някой друг. Освен това, ако имате близки приятели от мъжки пол, той може да иска да спрете да ги виждате. Вероятно се чувства несигурен, мислейки, че някой от тях ще е по-привлекателен и забавен от него и ще привлече вниманието ви. Освен това партньорът ви може да е толкова влюбен във вас, че да не мисли, че други мъже имат право да ви харесват, без значение, че изобщо не сте му дали повод да се съмнява в чувствата ви.

Той иска да има достъп до вашите профили в социалните медии.

Ако приятелят ви изисква вашите пароли за акаунтите на вашия телефон, компютър и социални медии, той очевидно ревнува. Вероятно той мисли, че зад гърба му флиртувате с някой друг и затова иска да бъде информиран за комуникациите ви. За много двойки е прието да се обменят паролите, когато знаят, че няма какво да крият. Това, което обаче не е здравословно, е когато човек го изисква, дори без другия да е съгласен. Този вид споразумение трябва да бъде договорено и от двойката, и не трябва да е от токсичен тип. Дори и да няма какво да криете, не е редно някой да се опитва да навлиза толкова в личното ви пространство, ако не сте му позволили.

Не ви дава да излизате без него.

Говорейки за токсичността, какво може да бъде по-лошо от това да сте затворник на половинката си? Един от признаците, че той ревнува е, когато вече не ви вярва, когато излизате сами. Той би поискал да ви кара всеки ден до офиса и после да ви прибира, за да не рискува, че може да отидете да се срещнете с някой друг след работа. Нещо повече – той ще намери начин да разбере, когато излизате за кратко пазаруване или се срещате с приятел. Ако половинката ви се държи по този начин, по-добре е да му се противопоставите навреме, защото в даден момент нещата мога да излязат извън контрол. Попитайте го какво го кара да се притеснява толкова, че не може да ви се довери, когато сте сама навън. Все пак доверието е в основата на една връзка, а поведението му в случая граничи с обсебване, което не е здравословно за нито един от двамата.

Получаването на комплименти от други мъже ви поставя в трудна ситуация.

Да бъдете похвалени от други хора несъмнено укрепва самочувствието.  Ако обаче това по-късно би ви създало проблеми, дори и да става въпрос просто за работата ви, бихте ли искали все пак да получавате комплименти? Може да е проблем, ако имате мъж, който не ви вярва и смята, че всеки друг човек, който ви хвали, е заплаха за връзката ви. Ще знаете, че вашият човек ревнува, когато след като ви чуе, че сте похвалени от някого, той внезапно мълчи или още по-лошо – вдига ви скандал и иска подробности за човека, който ви е направил комплимент. Той прави всичко, за да се увери, че не става въпрос за някого, с когото можете да имате връзка.

Проверява приятелите ви в социалните мрежи.

Друг знак, че гаджето ви ревнува от някого, е ако изведнъж стане подозрителен към приятелите ви. Може би е видял колко сте усмихнати с тях и иска да разбере повече за тези хора и дали и те са обвързани, което би го направило малко по-спокоен за вашата връзка.  Друга крайност е да започне да ви държи сметка за това кой е коментирал или харесал снимките ви и откъде го познавате.

Ако забележите някой от тези признаци, поговорете открито с партньора си. Опитайте се да го уверите в чувствата си и да го успокоите, че няма за какво да се притеснява. Ако обаче поведението му продължава да е такова, може би трябва да се замислите дали да останете с този човек. Няма как да живеете нормално, докато някой постоянно се опитва да ви контролира и да ви държи сметка. Болезнената ревност е голям проблем в много връзки и трябва да внимавате, защото в даден момент тя може да отключи агресия от страна на партньора ви.

Tagged , , , , , , , ,
на горе