Как да се извините на половинката си след скандал
Любов и партньорство

Как да се извините на половинката си след скандал

Споровете са неизбежна част от една връзка, като не можете да ги избегнете, колкото и да ви се иска понякога. В началото на вашите взаимоотношения може да си замълчите за нещо, с което не сте съгласни с половинката си в името на това да не се стигне до скандал. Когато обаче вече се опознаете, ще разберете, че разправиите няма как да не подминат и вас. Двама души имат различни разбирания, идеи и цели и е нормално да имат разминаване по някои въпроси. Скандалите са нещо нормално, стига да не водят след себе си тежки думи, действия или неоснователни обвинения, за които може после да съжалявате. Затова е хубаво да знаете как да сложите край на един скандал и как да се извините, ако вие сте били причината за това неразбирателство. Предлагаме ви и някои съвети:

Говорете си. Когато сте влезли в някакъв спор, вие натяквате грешките на партньора си, а след това се опитвате да прикриете вашите. По-скоро бихте поели вината, но не да признаете грешката си, докато проблемът отшуми и в следващ аргумент можете да използвате тази приключена тема , за да прехвърлите вината отново към него. Това обаче не е правилно и рано или късно само ще доведе до крах на връзката ви по горчив начин. Можете да спасите себе си, партньора си и връзката си от това ненужно нещо, като поговорите открито, докато накрая не сте в състояние да кажете вълшебната дума „Съжалявам”. Когато го направите, и двамата вече сте по-отворени към това да простите една грешка и да забравите за случилото се.

Просто бъдете откровени. Когато се карате, се препоръчва да бъдете откровени един с друг и да си казвате нещата такива, каквито са, вместо да се опитвате да промените фактите около темата, за която говорите. В противен случай, може да изглежда, че криете нещо и това само да нарани повече човека до вас – нещо, което едва ли искате да се случи. В края на краищата той заслужава не само да знае истината, но и вашите истински чувства към проблема. Все пак, за каквото и да се карате, и двамата искате най-доброто за връзката ви, макар и по-различен начин.

Изслушайте човека до вас. Друг начин да покажете, че съжалявате за случилото се, е да слушате какво казва партньорът ви. Не трябва просто да чувате думите му, но също така да осмислите това, което казва. Слушайки, вие признавате страната на партньора и също така ще създадете впечатлението, че цените неговото мнение и възнамерявате да разрешите проблема заедно.

Дайте вашето обяснение за проблема. Когато кажете, че съжалявате, вие не само трябва да изречете самата дума, но и да изложите вашата страна на проблема и да бъдете искрени. Не е нужно да напомняте за стари грешки, направени от партньора ви, а просто да споделите цялото ви мнение по въпроса и как възнамерявате да разрешите проблема, за да не се стига до тази ситуация в бъдеще. Не бройте грешките на партньора ви, още повече, ако се е разкаял за тях, защото това само задълбочава раните, които сте си нанесли един на друг. Не забравяйте, че вие също не сте перфектни.

Дайте си взаимно малко пространство. Нормално е, след разгорещен спор и изказване на гледните точки, един от вас да иска да запази мълчание. В този момент оставете партньора си да прекара известно време сам. Позволете му да охлади емоциите си и да премисли нещата. И вие се нуждаете от същото нещо, тъй като през това време в сърцето ви играят много емоции и трябва да изхвърлите и тези чувства. Пространството помага, защото ви позволява да осъзнаете определени детайли, оставайки сами със себе си Можете да вземете по-добри решения и да се справите със ситуацията по ясен и организиран начин. Партньорът ви също ще се чувства така.

Направете подарък. Когато се извинявате, също е добра идея да покажете, че съжалявате, като направите подарък. Не се опитвайте обаче така да „купите“ прошката, затова той не трябва да бъде скъп, а по-скоро да покаже отношението ви към партньора и чувствата ви. Може да  приготвите специален десерт за любимия си, да излезете на романтична вечеря или да направите нещо, което не сте правили заедно от много дълго време. Нека това е моментът двамата да се отпуснете и да се насладите отново на компанията си след спор.

на горе