Как да тренираме кучето си в 5 лесни стъпки
Домашни любимци

Как да тренираме кучето си в 5 лесни стъпки

Всеки има становище по въпроса, всеки от нас получава различни съвети както от ветеринаря си така и от добронамерени приятели, как по най добрия начин да обучим кучето.

Обучението и възпитанието на този вид животни е задължително за последващото му поведение и проблемите свързани с него когато порасне. Твърдя това от личен опит, тъй като във възпитанието на моето собствено имам големи пропуски и в момента колкото и да му се ядосвам и гневя за белите, които прави, осъзнавам че сам съм си виновен. Това е точно като при децата, както го възпитате когато е малко такова и ще си остане до голяма степен, когато порасне.

Как да тренираме кучето си в 5 лесни стъпки

5 съвета как да изградим хигиенни навици на кучето

5 трика как да научим кучето си да остава само вкъщи

infomax-logo-50-15-HW Кучетата подушват колко е часът

Така че тук искам да ви дам 5 лесни стъпки, с които да обучите кучето си и да не допускате моята грешка, а най-хубавото е че това са съвети не от мен, а от може би най-известният блог за домашни любимци petalot.com. Ето ги и тях:

Как да тренираме кучето си в 5 лесни стъпки

1. Използвайте положителни техники за подсилване

тренировка на кучето
Как да тренираме кучето си в 5 лесни стъпки снимка: pinterest

Почти всички ветеринари са съгласни, че положителното подсилващо обучение е най-ефективният метод за обучение на кучето. Обучението за положително подсилване по същество се фокусира върху възнаграждаването на вашия домашен любимец за добро поведение, вместо да наказва лошото поведение.

Всеки път, когато вашето куче демонстрира добро поведение и реагира положително на вашите команди, го награждавайте! Като възнаграждавате доброто поведение, вие подсилвате връзката между доброто поведение и добрите неща.

Също така е важно да се уверите, че не възнаграждавате по невнимание нежелано поведение. Например, ако кучето ви лае, за да си играете или скача, за да ви поздрави, не го признавайте и не се предавайте, тъй като това само засилва лошото поведение. Вместо това изчакайте, докато се успокоят, преди да им обърнете внимание.

2. Намерете правилната награда.

трениране на кучето
Как да тренираме кучето си в 5 лесни стъпки снимка: pinterest

Някои кучета са мотивирани от храната и ще реагират много ентусиазирано на всякакъв вид ядивно лакомство като награда. Други са по-придирчиви: често се предпочитат меки, дъвчащи лакомства пред твърди, хрупкави.

Някои кучета обаче изобщо не се интересуват толкова от храна. Ако случаят с кучето ви е такъв, опитайте да експериментирате с други награди, като бърза игра с любима играчка или дори просто много обич.

3. Последователността е ключова.

трениране на кучето
Как да тренираме кучето си в 5 лесни стъпки снимка: pinterest

Да бъдете последователни в обучението си е изключително важно. Това включва последователност в начина, по който обучавате кучето си – например винаги да използвате една и съща дума и дори един и същи вид интонация, когато го молите да направи нещо.

Също толкова важно е всички във вашето домакинство да са на една и съща страница. Кучетата се нуждаят от последователност, за да научат нови навици, така че ако никога не пускате кучето на дивана, но вашият партньор го прави, вашето кученце просто ще се обърка.

4. Тренирайте малко и често.

трениране на кучето
Как да тренираме кучето си в 5 лесни стъпки снимка: pinterest

Кратките тренировки, повтарящи се през целия ден, са много по-ефективни от по-дългите. Американският киноложки клуб препоръчва сесиите да са максимум пет минути; повече и кучето ви може да се разсее или разочарова.

Кучетата също често изпитват затруднения да генерализират командите към други места или ситуации (т.е. разбирането, че да поискате „седни“ у дома е същото нещо като „седни“ на оживена улица), така че е полезно да повтаряте тренировките си в няколко места, с различни хора и с различни нива на разсейване, така че вашето кученце да се научи да отговаря правилно на една и съща команда през цялото време.

5. Изграждайте на етапи.

Започването с малко може да бъде полезно, особено когато става въпрос за по-сложни поведения като „останете“ или с промяна на поведението (когато се опитвате да се отървете от нежелано поведение).

Опитайте се да разделите поведението на по-малки части. Например, в началото, ако тренирате „ела“, похвалете и наградете кучето си, когато направи дори една крачка към вас. Много по-лесно е да добавите стъпки и да изградите цялостното поведение, след като вашето кученце започне да го овладява.

Tagged , ,
на горе