Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват?

Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват?
Величествена България Интересно

Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват?

Родопско село, сгушено в склоновете на величествената планина, е най-живото село в България. Жителите на това живописно село споделят, че никой не иска да го напуска. Всички живеят задружно и общо искат да превърнат това място в истински рай.

Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват?

Лечебен извор край село Ситово цери кожни болести

Най-пленителните плажове в България

Приказни села в Родопите, които трябва да посетите

Ето в кое родопско село никой не се изселва:

Географско разположение

Село Бабяк се намира в Родопите и е населно място, от което никой не иска да си тръгва. Хората, които живеят в Бабяк обичат родния си край и спомагат за неговото процъфтяване.

Селото се състои от няколко махали с по няколко къщи, разпръснати наоколо и през него минава река Бабяшка река. Това китно родопско село е заобиколено от вековна борова гора. На север от селото се намира прочутата Бабяшка чука.

Село Бабяк се намира на 30 км от Банско и на 15 км от гара Белица.

Към 2011 година населението е 820 жители. Хората, които живеят в селото са българи мохамедани (помаци).

Благоприятното географско разположение, спокойствието и чистият въздух са трите фактора, които карат жителие на Бабяк да останат тук и да го обичат.

Археологическо наследство

До родопското село са открити много артефакти от античността. На Бабяшка чука е открито тракийско светилище и части от манастир „Света Екатерина“. В местността Митеш се намира древно светилище. Според кмета на селото, това богато археологично наследство ще спомогне за развитието на селския туризъм в региона.

Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват?
Знаете ли в кое родопско село жителите не се изселват? Село Орцево Снимка: https://www.facebook.com/

Инфраструктура

Село Бабяк разполага с училище и детска градина, в които се обучават деца, дори от други села. Хората в родопското село са работливи, живеят задружно и си помагат. Местните хора се хвалят с добра канализация, придобивки и инфраструктура. Реновирани са много обекти и сгради, площадът и читалището.

Общината кандидатства по програма на Министерството на културата и науката, с която ще се изгради нова детска градина, отговаряща на европейските изисквания. Ще се набавят достатъчно легла за децата, защото в момента не достигат. По проект, сградата на детската градина ще бъде на два етажа и с достатъчен брой стаи.

Селото е пример за подражание и не е запустяло, защото жителите му се грижат добре за него.

Работа

Много от хората в селото сезонно работят или в близките градове Разлог и Банско, или в чужбина, но се връщат и подпомагат със средства селото. Забелязва се, че в родопското село Бабяк младите се събират и не искат да напускат. Задомяват се, не се изселват и искат да отглеждат децата си тук.

Културни забележителности

В село Бабяк има една Джамия, която е определена за паметник на архитектурата, като се предполага, че е построена към края на 17 век и началото на 18 век.

Село Бабяк остава забележително не само с постояното си население, но и с изключителната красота на красивите планини Рила, Пирин и Родопите, които го заобикалят. Село Бабяк е не само най-живото родопско село, но е наречено „Малката Швейцария“, заради изключителната природна красота, чист въздух и спиращи дъха гледки!

Село Бабяк е единственото село в България, от което никой не се изселва. Всички жители са щастливи, че живеят в него и се радват, че са жители на това китно родопско село.

infomax-logo-50-15-HWНМХ представя образователна програма „Васил Левски и неговата тайна организация“

Tagged , , , , ,
на горе