Приказни села в Родопите, които трябва да посетите
Величествена България

Приказни села в Родопите, които трябва да посетите

Родопите са планина-магия, която завладява и оставя следа в душата ти. Стъпил веднъж там, обладан от чудесата ѝ, оставаш завинаги запленен. Едва ли има друга планина в България пълна с толкова тайни и загадки, забележителности, история и култура. Родопите се славят и с китните си села, които привличат туристи не само от всички краища на България, но и от целия свят. Знаете ли кои са най-красивите села в Родопите? Приготвили сме ви родопска виртуална разходка до тях с вкус на качамак, аромат на билки и поръсена с щастие.

Искате да излезете с него? Поканете го

Кои са най-големите градове в България?

5 крепости в България, които трябва да посетите

 

Приказни села в Родопите, които трябва да посетите

1.Широка лъка

Родопите
Топ 5 на едни от най-красивите села в Родопите снимка: pinterest

Едва ли има човек, който е бил в Широка лъка и не се е влюбил в родопското село. Столетните борове, старите къщи и тесните улички създават неповторим уют! Широка лъка е основана през 17 век, а днес е една от емблемите на Родопите. Тя има богата съкровищница, пълна с възрожденска архитектура, български фолклор, природа и богата история.

Сред най-красивите къщи в селото са: Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща. Не пропускайте да разгледате Етнографския музей „Згуровски конак”, който се помещава в богата родопска къща от XIX век. Впечатляваща е църквата „Успение Богородично“, построена през 1834 г., само за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка.

Препоръчваме ви да посетите родната къща на Екзарх Стефан І, както и щабът и паметникът на Капитан Петко войвода. За финал опитайте някой от местните специалитети – пататник, клин или фасул.

2.Долно Луково

Родопите
Топ 5 на едни от най-красивите села в Родопите снимка: БНР

През османското робство селото нямало изградена църква и местните жители решили да изградят такава. Така хората започнали изграждане на православен храм. Датира от 1806 г., като според преданието е изградена тайно в съществуващата тогава дъбова гора само за 7 нощи. Определящ за кратките срокове на изграждане е бил османски закон, според който постройка, на която е сложен покрив, не се разрушава. На няколко пъти те лъжат, като заявяват, че изгражда обор, който е бил вкопан в земята, тъй като сградите, които са се изграждали не трябвало да бъдат по високи от височината на турчин качен на кон. Това село е едно от най-красивите в Родопите.

3.Ковачевица

Родопите
Топ 5 на едни от най-красивите села в Родопите снимка: pinterest

Едно от най-красивите села в Родопите – е архитектурен резерват, чиито каменни къщи ще запленят сетивата ви. Пътуването до него е пътуване назад във времето, завръщане в миналото, докосване до място, в което всяко кътче има своята неподправена история и пише своята приказка.

Разположено е над река Канина в Западните Родопи, близо до град Гоце Делчев. Селото е запазило автентичния си вид от XVIII – XIX век, а Тъмната гора край Ковачевица, с нейните прохладни и величествени вековните елови, букови и смърчови гори, е обявена за резерват. Тук са скътани балкански и български ендемити, растения, включени в Червената книга на България, 17 вида животни, включени в Червената книга на България, 8 вида, застрашени в световен мащаб и 32 вида застрашени в европейски мащаб. Една наистина приказна територия, която ви очаква, за да завладее сърцата ви.

4. Лещен

Родопите
Топ 5 на едни от най-красивите села в Родопите снимка: pinterest

Разположено в полите на Западните Родопи, Лещен е едно от най-фотогеничните села, в които можете да попаднете. И рядко някой попада тук случайно – близките села Ковачевица и Долно Дряново са не по-малко колоритни, а около тях има немалко пътеки, водопади и скали с гледки.

Много от старите къщи в селото са превърнати във вили за туристи, като са реставрирани, а автентичният им архитектурен стил е съхранен. Заради красивата си старинна архитектура, съчетана с величествена и девствена природа, селото е декор за снимки на игрални филми и музикални клипове. Поставяме го в класацията топ 5 на най-красивите села в Родопите с уговорката, че бихме могли да изброим поне още 50 приказни родопски селца, заслужаващи имената им да бъдат споделени, а землищата им – посетени. Това е приказно село в Родопите.

 

Tagged , ,
на горе