Знаете ли кое е най-европейското село в България?

Урок по география: Знаете ли кое е най-европейското село в България?
Величествена България Интересно

Знаете ли кое е най-европейското село в България?

Селата в България притежават неподправена красота, автентична архитектура и природа, но най-европейското село в България пленява с уникален вид. С разрастване на възможностите за развитие и подпомгане на селските райони, много села в България придобиха нов облик.

Село Чавдар е най-европейското село в България, което задължително трябва да видите.

Знаете ли кое е най-европейското село в България?

Кои са най-големите градове в България?

Топ 5 на най-красивите водопади в България

4 енергийни места, които да посетите в България

Ето как започва европейското начало на най-европейското село в България:

Преди повече от 10 години, местният кмет в партньорство със сегашния кмет започват инициатива за обновяване на селото. Село Чавдар се превръща в пример за всички населени места в България. То показва как на практика действат устойчиви политики и се реализират европейски проекти.

Досега в най-европейското село в България са завършени над 20 проекта. Подобрява се цялата инфраструктура на селото. Полагат се нови настилки, обновява се уличното осветление, изграждат се сгради, подобряват се парковете. С общ труд и желание, село Чавдар процъфтява за радост на жителите.

Село Чавдар

Село Чавдар се намира в Софийска област, на 70 км от София, в близост до Подбалканския път. Разположено е в подножието на Стара планина и част от Средна гора. Река Тополница преминава през селото, а в близост са градовете Златица и Пирдоп.

Името на селото в миналото е Коланларе, а до 1946 година се казва Радославово, по името на д-р Васил Радославов. След това е преименувано на Чавдар, с което е познато и днес.

Население

Данни за населението на село Чавдар има от 2021 година: 2921 жители. Селото е на четвърто място за най-малки общини в България. Населението е предимно българско, 3% ромско и 4% не се самоопределят. Около 60% е населението в трудоспособна възраст. Безработицата в селото е ниска, поради работещите предприятия наблизо и закупуването на жилища в района.

Удобства и инфраструктура

Първо ще ви изненада централният площад, заобиколен от спретнати сгради и зеленина. Малки дървени мостчета украсяват пейзажа, фонтан и добре поддържани алеи.

Всичко в село Чавдар е уредено и чисто. С помощта на институциите селото се доизгражда и обновява. През последните години започва възстановяване на общината. Модернизират се и се изграждат нови обществени сгради, строят се специални съоръжения. Напълно ново е читалището, в което има обособени нови зали. Централният парк се използва за отбелязване на национални празници, организиране на събития и фолклорни концерти.

Централният площад е изключително интересен! Центърът на село Чавдар има уникална архитектура. Направена е живописна комбинация от красиви алеи, цветя, мостчета, арки, алпинеуми, амфитеатър и много дървета и храсти. Изглежда като малка райска градина!

Най-европейското село в България разполага с много удобства като детска градина, дентален и лекарски кабинети, училище, аптека. Училище „Св. Св. Кирил и Методий“ е над 100 годишно и е оборудвано с най-модерната материална база. В двора има изградена спортна площадка, на която се спортуват различни спортове.

В село Чавдар има специален Фолклорен център „Чвдар“, в който се пази културното наследство на региона – традиции, обичаи, носии, фолклор, запаметени за поколенията. Интересно е поднесена информацията с табла, видео материали, автентични изложби и др. Има специални работилници и инсталации по различните теми, по които посетителите се образоват.

Заключение

Село Чавдар се прочува с идеята, че става първото Коледно село в България. По време на коледните празници, на площада се организират не само базари за храна и напитки, а се правят концерти, представяне на книги, състезания, кулинарни събития.

Село Чавдар е не само най-европейското село в България, а го наричат още швейцарско село, поради неговата чистота, красота и ред.

Знаете ли кое е най-европейското село в България?Едни от най-красивите къщи в света

Tagged , , , ,
на горе