Земната ябълка (гулия): за какво е полезна, съвети от лекари и диетолози

Земната ябълка (гулия): за какво е полезна
Добра форма

Земната ябълка (гулия): за какво е полезна, съвети от лекари и диетолози

Земната ябълка, известна още под наименованието гулия, но може да я срещнете и под като йерусалимски артишок или топинамбур. Земната ябълка е нискокалоричен продукт, който съдържа богата гама от витамини, минерали, органични киселини и незаменими аминокиселини. Много е полезна, но има едно важно противопоказание, поради което не може да се консумира ежедневно.

Земната ябълка: до колко е полезна и вредна, как се консумира правилно и какво може да се приготви от нея

Листата от смокиня: 5 причини да не изхвърляте този ценен дар от природата

Ароматна теменужка (виолетка, горска теменужка) народен лек за над 10 болести. Вижте за какво помага

земната ябълка гулия
Източник на изображението: www.pixabay.com

Въпреки, че на външен вид земната ябълка изглежда подобно на картофа, всъщност е „роднина“ на слънчогледа. Неслучайно е наричана „йерусалимски артишок“.

Калорично съдържание и хранителна стойност на земната ябълка за 100 гр. продукт:

-калории – 73 kcal;

-протеини – 2 g;

-мазнини – 0,01 g;

-въглехидрати – 17,4 g;

-диетични фибри – 1,6 g.

За какво е полезна земната ябълка (гулията)?

Йерусалимският артишок е ценен източник на фибри и инулин, ето защо оказва толкова благотворен ефект върху стомашно-чревната система. Можете да се консумира в суров вид, както след термична обработка. Например, пържен почти не се различава на вкус от сладките картофи.

Гулията е полезна за диабетиците

Гулията е ценна храна за хората с диабет тип 2, поради високото съдържание на полизахарида инулин и пектин (фибри). Поради тази причина е в състояние леко да понижи нивата на кръвната захар, както и да укрепи стените на кръвоносните съдове.

Инулинът е естествен пребиотик и полизахарид, един от полимерите на фруктозата. Смята се за „резервен“ въглехидрат, аналог на нишестето. Под действието на киселини елементът се разделя на фруктоза и малко количество глюкоза. Инулинът не се усвоява в човешкото тяло, но пък за сметка на това е прекрасна “храна” за полезните бактерии в стомашно-чревния тракт.

Гулията е добър източник на витамин С. При редовна употреба повишава устойчивостта на организма към инфекции и възпаления.

Помощ при нарушена функция на жлъчката

Земната ябълка е полезна за хора със заболяване на стомашно-чревния тракт, като жлъчна дискинезия. Инулинът има лек холеретичен ефект и при нарушаване на изтичането на жлъчка от черния дроб през жлъчните пътища.

земна ябълка гулия йерусалимски артишок
Източник на изображението: www.pixabay.com

Земната ябълка подобрява работата на стомашно-чревната система

При редовна употреба на гулия се увеличава броят на бифидобактериите в червата, потискайки патогенната микрофлора. Поради високото съдържание на пектин – водоразтворими фибри и диетични фибри оказва добър ефект върху чревната подвижност и предотвратява запека.

Подмладяване на тялото

Листата на гулията са добър източник на антиоксиданти. Това са вещества, които предпазват клетките от негативното въздействие на свободните радикали. Консумацията на храни, богати на антиоксиданти, ще помогне за поддържане на здравето и младостта на цялото тяло, включително мозъка.

Гулията спомага за поддържане на нормално тегло

Бавните въглехидрати и фибри в земната ябълка са много засищащи, така че този продукт ще помогне за поддържане на здравословно телесно тегло. 

Защо не трябва да се консумира редовно земна ябълка (гулия)?

Големите количества инулин, които се съдържат в гулията могат да причинят газове и не са подходящи за определени стомашно-чревни проблеми и хора на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Земната ябълка (гулия): за какво е полезна
Източник на изображението: www.pixabay.com

Как да консумирате земната ябълка: полезни съвети от диетолог

Гулията се консумира в пресен и печен вариант, добавя се към смутита и салати. Диетолозите препоръчват да се консумира в пресен вид, обелена и нарязана на филийки или настъргана на едро ренде. Защото в този случай всички полезни свойства на продукта се запазват.

Комбинация с дюля, ряпа и пресни билки се съчетават добре и допълват действието на йерусалимския артишок. Препоръчителната порция пресен продукт е около 150 гр., но не всеки ден, защото може да предизвика метеоризъм и диария.

Трябва да се отбележи, че грудките земна ябълка се считат за най-чистите и безопасни за консумация, тъй като не са способни да натрупват соли на тежки метали, радиоактивни изотопи и нитрати.

Гулията се използва като холеретично средство, от нея се прави сок: настъргва се на едро ренде и след това пулпата се изстисква. Сокът се приема два пъти на ден преди хранене, приблизително 50 мл., но не всеки ден.

Има обаче трикове, чрез които можете да сведете до минимум степента на метеоризъм. За да направите това, клубените могат да се пекат във фурната, след което инулинът се метаболизира до фруктоза и проявите на страничния ефект намаляват. Можете да използвате и подправки: карамфил, кимион, чесън, кориандър.

Салата от гулия

Настържете земната ябълка и веднага залейте с прясно изцеден лимонов сок, иначе почернява, както при картофите. След това можете да добавите моркови, ябълка, масло, например, тиква, слънчогледово семе, масло от авокадо, както чесън и подправки.

Детокс: подмладете тялото и духа си

Земната ябълка (гулия): за какво е полезна, съвети от лекари и диетолози Трикове за ползване на дъска за рязане

Tagged , , , , ,
на горе