Пролетен детокс за червата
Добра форма

Детокс: подмладете тялото и духа си

Детоксикацията като медицински термин се отнася до комплексна наука за това как телата ни елиминират отпадъчните продукти в организма: както ендогенни (вътрешни) отпадъци, като въглероден диоксид и изразходвани хормони, така и екзогенни (външни) отпадъци, като цигарен дим или замърсители в околната среда.

Година след година продължават споровете за ползите и опасностите от детокс програмите. Някои здравни специалисти твърдят, че организмът ни притежава впечатляваща система за елиминиране на токсините. Други обаче са на мнение, че телата ни в днешно време са претоварени и разумни програми за детоксикация предлагат ефективен начин за изчистване от токсичната тежест.

И двата лагера имат право.

Вярно е, че организмът има „вградена“ стабилна система за детоксикация: черния дроб „Улавя“ токсините от околната среда, които циркулират в кръвта; бъбреците отммиват остатъчните продукти след храносмилате като пикочна киселина и минерални натрупвания; белите дробове филтрират въздуха, който дишаме, и изхвърлят всякакви вредни частици чрез издишване и кашлица. Кожата премахва токсините чрез потта, а червата са домакин на огромни околни бактерии, които неутрализират токсичните вещества, преи да се изхвърлят хранителните отпадъци.

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“  в грижа за здравето

По-добър живот: 10 ценни съвета

Но е вярно също, че нашите тела не винаги са в състояние да се справят с предизвикателствата, на които ние, съвременните хора ги подлагаме. Те са устроени да реагират в пъти по-ефективно при ранна, превантивна грижа, отколкото по-късно, когато са необходими сериозни интервенции. Холистичните специалисти изтъкват, че много преди нашите органи да покажат признаци на недостатъчност, те показват признаци на претоварване и стрес.

В днешно време повечето от нас живеят в доста токсична среда: замърсен въздух, химикали в козметичните и почистващите продукти, пестициди и хормони в храната, живак в някои риби и морски дарове и други токсични метали в околната среда. Всички те се абсорбират през кожата, храносмилателния тракт и белите дробове. Неспособността на организма да се справя с токсините достатъчно ефективно често се проявява като умора, лоша кожа, мускулни болки, главоболие, подуване на корема, подпухналост, тъмни кръгове под очите, лош дъх и дори хронични заболявания. Затова в подпомагането и укрепването на естествената система на организма за детоксикация има логика.

Токсин е всяко вещество, което създава дразнещи и/или вредни ефекти в организма и по този начин натоварва биохимичните функции и тези на органите. Това включва замърсители във въздуха като дизелови изпарения, синтетични домакински препарати, както и дразнещи хранителни вещества като консерванти, оцветители, пържено, и най-честите хранителни алергени като глутен и млечни продукти.

Помагайки организма да се пречисти, вие може да подмладите тялото и духа си, подобрите жизнеността и настроението си, спомогнете отслабването, изчистите кожата и подобрите храносмилането. Може дори да помогнете на организма си да разреши дългогодишни здравословни проблеми.Съставена правилно, една детокс програма може да донесе много ползи.

Детокс програми

Повечето детокс програми са изградени с цел набавяне на необходимите хранителни вещества и премахване на токсините от най-различни източници. Преди да започнете по-строг режим на детоксикация, най-добре се консултирайте със специалист, който да изготви точната програма според вашите нужди. Понякога е необходима предварителна подготовка – приемане на хранителни добавки и фибри, изграждане на капацитет на органите, премахване на рафинираните храни. Важно е да се изготви хранителен план и след приключване на детоксикацията – за да има дългосрочни ползи, трябва да се върнете към редовното хранене бавно и съзнателно, така че тялото ви да има време да се приспособи.

Включете в менюто си постни протеини и „добри“ мазнини като авокадо, зехтин и бадеми.

Съвети за детокс

Детокс не означава да се лишите от куп храни и да гладувате. Достатъчно е да изключите за няколко седмици основните източници на токсини: алкохол, преработени храни, захарни изделия, кофеин, млечни продукти. Не е важно само какво ще изключите от вашия хранителен режим, а с какво ще го замените.

1. Заместете преработените храни с пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни меса и риба.

2. Яжте правилните въглехидрати. Белият хляб и тестените изделия съдържат рафинирана захар, която кара нивата на кръвната захар да се покачват бързо и да спадат още по-бързо, в резултат на което огладняваме. Яжте пълнозърнести въглехидрати като кафяв ориз и пълнозърнест хляб, за да се чувствате сити.

3. Включете в менюто си постни протеини и „добри“ мазнини като авокадо, зехтин и бадеми. Приемайте много течности – най-вече вода и билкови чайове. Чудесен начин да започнете деня си е чаша топла вода с резен лимон. Тя ще ви помогне да засилите метаболизма и ще прочисти храносмилателната ви система.

4. Използвайте билки и подправки като пресен джинджифил, куркума, чесън, кимион и черен пипер в готвенето, тъй като те съдържат вещества, които помагат за намаляване на лошия холестерол, защитават жизнено важни органи и усилват метаболизма.

5. Пресни сокове от спанак, джинджифил, целина, ябълки или моркови с малко мед ще помогнат не само за вашата детоксикация, но и за презареждането с ценни витамини, минерали и фибри.

6. Използвайте няколко пъти седмично четка или ръкавица за сух масаж, за да подобрите кръвообращението и стимулирате загубата на тегло.

7. От съществено значение са редовните физически упражнения. Подходящи по време на детокс са аеробика, колоездене, танци, разходки, йога и плуване.

 Топ 10 детокс храни

Ленено семе – Лененото семе е богато на фибри и съдържа лигнани, които действат благоприятно на храносмилането и отделителната система и създават усещането за ситост. Консумирането на 1-2 супени лъжици прясно смлени семена дневно, добавени към зърнена закуска, шейк, смути или салата е отличен начин да избавите организма си от отровите.

Зеленолистни зеленчуци – Зелето, броколитр, карфиолът, брюкселското зеле и кейлът, всички от семейство кръстоцветни, са зариците на зелените зеленчуци. Спанакът също е една от най-полезните храни с ниско съдържание на калории. Трябва да ги ядете обилно всеки ден. Соковете от тях са много полезни. Всички те съдържат глюкозинолати, органични съединения, които предизвикват изхвърляне на токсини чрез урината. Също така са богати на фибри, които спомагат да се освободите от ненужни вещества, преди да се абсорбират. Тези зеленчуци съдържат много вода, което пък помага за хидратацията на организма и за красива кожа и коса.

Червени плодове – Тези плодове са страхотно лекарство за тялото и в същото време са изключително вкусни. Боровинки, малини, ягоди и къпини са страшно полезни, ако търсите здравословна закуска или десерт за детоксикация. Опитайте 1/2 чаша микс от червени плодове, 1/2 чаена лъжичка ситно нарязана мента и 2 квадратчета тъмен шоколад.

Нар – Нарът има три пъти по-голям антиоксидантен ефект от зеления чай и червеното вино. Той подобрява детоксикацията на черния дроб и спомага за поддържането на добри нива на холестерола и кръвната захар. 50 г. сок от нар в чаша вода, може и газирана, е с прекрасен естествен прочистващ ефект. Това е подходящо и за диабетици, защото намалява инсулиновата резистентност.

Зехтин – 2-3 супени лъжици зехтин на ден ще подобри нивото на вашия холестерол и ще намали натрупването на мазнини в черния дроб. Той е богат източник на антиоксиданти, витамини и микроелементи. Зехтинът подпомага храносмилателната система, като подобрява работата на стомаха, червата и черния дроб, предотвратява стареенето на кожата. Препоръчва се при различни диетични режими. Той е най-полезната и ниска на калории мазнина.

Черен Шоколад – Да, черният шоколад наистина е полезен! Освен че подобрява настроението и кръвното налягане, той е полезен за вашата детокс програма в хранителния ви режим. Шоколадът е богат на калций, магнезий, манган и фосфор. Той подобрява и функцията на мозъка. Наистина може да ядете 50 г. черен шоколад на ден с над 72% съдържание на какао.

Куркума – Яркожълтата подправка, използвана в индийската кухня в продължение на хиляди години, е известна със способността си да подпомага естествените ни процеси на детоксикация. И с право! Куркуминът, най-лечебната съставка на растението, помага за детоксикация и изчистване на черния дроб, стимулира естественото производство на организма на антивъзпалителни вещества. Подправката ускорява метаболизма и изгарянето на излишните мазнини. Използвайте от 2 до 10 г. куркума на прах при готвене или в любимия ви шейк дневно.

Зелен чай – Зеленият чай повишава детоксикацията на черния дроб, действа като антиоксидант и ви помага да се отървете от токсините. Може да се приема като чай, а като екстракт спомага загубата на тегло, поддържа хормоналния баланс и засилва детоксикацията. Типичната дневна доза е около 4-8 чаши зелен чай. Ако сте много чувствителни към кофеина обаче, това количество може да ви причини странични ефекти, включително безсъние и сърцебиене. В такъв случай опитайте нещо по-различно.

Ресвератрол – Ресвератролът представлява полифенол, естествено химично съединение, съдържащо се в гроздето, в червените плодове, червеното вино и в някои други храни и напитки. Той е силен антиоксидант, ускорява детоксикацията, има противовъзпалително действие и облекчава различни болки – от тези в ставите до менструални болки. Можете да си го набавите в хранителния ви режим, като ядете изобилие от пресни червени плодове или да приемате добавка, съдържаща 10-25 мг ресвератрол дневно.

Екстракт от листа на артишок – Той се получава от дългите, назъбени листа на растението, които съдържат най-високата концентрация на биологически активни съединения. Подпомага детоксикацията на черния дроб и нормалното храносмилане. Типичната доза е 320-640 мг екстракт от листа на артишок три пъти дневно.

 Най-общите правила, които трябва да спазваме по време на детокс

1. Ако сте физически активна личност по принцип, не се отказвайте от тренировките, просто намалете интензитета им – ако преди сте бягали по 5 км всяка сутрин, сега намалете активността до 30 мин. умерен джогинг или бързо ходене на ден.

2. Не правете силови и интервални тренировки по време на детокс. Те изискват висок прием на протеини с цел възстановяване на мускулните влакна, което е невъзможно по време на детокс. Затова е препоръчително да се придържате към протокол, включващ по-ниско интензивни кардио упражнения, които просто да стимулират изхвърлянето на токсините от организма. Упражненията с тежести изискват засилен прием на протеини, който е невъзможен по време на детокс, затова се въздържайте от силови тренировки в този период.

3. Изберете подходящите храни и количества. Ако правите детокс и същевременно поддържате някаква физическа активност, то добре е да засилите приема на храни като киноа, богати на въглехидрати, които същевременно имат нисък гликемичен индекс. Също така е важно да увеличите калорийния прием като цяло – например, добавете една или две чаши зеленчуково смути към препоръчителната диета, за да сте сигурни, че организмът набавя необходимите му микро и макронутриенти по време на детокса. Храни, особено подходящи за трениращи по време на детокс, са банани, киноа, сурови ядки и студено пресовани масла като кокосовото например, които ще ви дадат енергия и завишен прием на белтъчини, подпомагащи възстановяването след тренировка.

Примерна тренировка за период на детокс:

Съществени са упражненията за коремната област по време на детокс. Един класически кросфит комплекс е много подходящ за целта – кратък, но в същото време високо интензивен.

Казва се „Ани“ и представлява следната комбинация:

50 двойни скока на въже (или 150 единични)

50 коремни преси

40 двойни скока на въже (или 140 единични)

40 коремни преси

30 двойни скока на въже (или 130 единични)

30 коремни преси

20 двойни скока на въже (или 120 единични)

20 коремни преси

10 двойни скока на въже (или 110 единични)

10 коремни преси

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе