Полезни и опасни зеленчуци за кучето
Домашни любимци

Полезни и опасни зеленчуци за кучето

Понякога може да е трудно да устоите да отделите част от вашите зеленчуци за кучето ви, но някои от тях може да са опасни за него.

Може би си мислите, защо някои зеленчуци са отровни, след като ги ядем през цялото време? Въпреки че в много отношения кучетата са подобни на хората, начинът, по който кучетата усвояват храната, е различен. Това означава, че имат непоносимост към определени вещества.

Някои зеленчуци не са токсични, но все пак не се препоръчват, тъй като могат да причинят леки стомашни неразположения. Затова зеленчуците трябва да се дават умерено и да се набляга на пълноценната храна.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Ето и кои някои полезни и опасни зеленчуци за кучето:

Краставица – безопасно

Кучетата могат да ядат краставици. Тези зеленчуци са с много ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода. Това ги прави рехидратиращо лакомство, идеално за лятото. Както при всеки друг зеленчук, давайте го умерено, тъй като по-големите количества могат да причинят стомашно разстройство.

Броколи – безопасно

Броколите също са сред безопасните зеленчуци за кучето. Те могат да се дават на вашия любимец сурови или варени. Броколите са добър източник на фибри и витамин С, което ги прави здравословно и безопасно лакомство.

Гъби – опасно

Кучетата не трябва да ядат гъби. Въпреки че гъбите, закупени от магазина, като цяло са безопасни за кучета, другите разновидности не са. Така че е най-добре да избягвате да му давате от тях. Някои сортове гъби са токсични и може да бъде много трудно да се идентифицира видът. Симптомите на отравяне с гъби варират значително в зависимост от вида на погълнатата гъба, както се случва и при хората. Ако се притеснявате, че вашето куче може да е изяло гъба, незабавно потърсете ветеринарен лекар.

В какво кучетата са по-добри от мъжете

За какво да внимавате, когато гледате котка

Неща, които никога да не правите на кучето си

Сладка царевица – безопасно

Кучетата могат да ядат сладка царевица, но никога не трябва да ядат царевица на кочани! Докато сладката царевица е добър източник на протеини и антиоксиданти, кочаните царевица са несмилаеми и при поглъщане могат да доведат до запушване на червата. Ако се притеснявате, че кучето ви може да е изяло кочан царевица или проявява някакви тревожни симптоми като повръщане, потърсете лекар.

Моркови – безопасно

Кучетата могат да ядат моркови. Морковите са нискокалорични лакомства и могат да се дават варени или сурови, като често са любими зеленчуци за кучето. Замразените моркови могат да бъдат чудесна алтернатива на пръчиците за зъби, които са с високо съдържание на захар, дори могат да се дават замразени за по-дълготрайно лечение.

Целина – безопасно

Безопасно – Кучетата могат да ядат целина. Целината е друга нискокалорична опция, ако искате да дадете на кучето си зелено лакомство. Целината има голямо съдържание на вода, което я прави добра за хидратация. Хрупкавата текстура пък можеда действа като четка за зъби. Както при всички зеленчуци, давайте ги в умерени количества, тъй като последното нещо, което искате, е да предизвикате разстроен корем!

Как да направите престоя в банята по-лесен за кучето ви

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Грах – безопасно при определени условия

Можете да храните вашия домашен любимец с грах, стига да не е консервиран, тъй като има високо съдържание на сол. Заслужава да се отбележи обаче, че грахът не се препоръчва за кучета, които имат проблеми с бъбреците. Грахът съдържа вещество, което при разграждане образува пикочна киселина, която се филтрира от тялото през бъбреците. В големи количества това може да доведе до проблеми с бъбреците и затова е от опасните зеленчуци за кучето. Така че ако вашият домашен любимец има основно бъбречно заболяване, най-добре е да избягвате граха, за да сте в безопасност.

Чушки – безопасно

Можете да дадете на кучето си чушки като хрупкаво лакомство. Всички цветове чушки са безопасни за даване на вашето куче, но не му давайте люти! Не заменяйте обаче с пълноценната храна.

Картофи – опасно

Домашните любимци трябва да ядат повечето видове картофи, защото това са опасни зеленчуци за кучето. Суровите картофи съдържат вещество, което е токсично за вашите четириноги приятели. Симптомите на отравяне включват повръщане, диария и слабост. Ако се притеснявате, че вашето куче е яло сурови картофи, незабавно потърсете специализирана помощ.

Зодиите, които предпочитат да прекарват време с животните вместо с хората

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Карфиол – безопасно

Карфиолът може безопасно да се консумира както варен, така и суров. Той може да причини излишни газове, ако се яде в големи количества, така че се придържайте към малки количества.

Лук и чесън – опасно

Както лукът, така и чесънът са токсични зеленчуци за кучето. Те съдържат вещество, което разгражда червените кръвоносни съдове на кучетата, причинявайки опасна анемия. За съжаление, това включва цялото семейство лук и дори изсушения лук на прах. Необходима е само една глава лук, за да предизвика токсични ефекти при куче. Симптомите на отравяне с лук са подобни на тези при анемия и включват слабост, бледи венци и нисък апетит.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , ,
на горе