Здравословна и нездравословна връзка – 13 разлики, които трябва да знаем

Здравословна и нездравословна връзка - 13 разлики, които трябва да знаем
Любов и партньорство

Здравословна и нездравословна връзка – 13 разлики, които трябва да знаем

Във всяка една връзка има щастливи и тъжни моменти, през които трябва да преминете. Независимо от изпитанията, които ви поднася животът, вие трябва генерално да се чувствате добре в нея и наистина да сте щастливи. Ако връзката ви е здравословна за вас, това ще се види и усети. Най-близките ви хора ще забележат блясъка в очите ви и начина, по който изглеждате, защото ще ви личи, че сте щастливи. Ако обаче отношенията ви с партньора ви не се развиват по-най-добрия начин, това ще се отрази и на други аспекти от ежедневието ви. Може да станете с труден характер, да спрете да се виждате с любими хора и тотално да промените начина си на живот. Ето защо е необходимо да познавате добре разликите между здравословната и нездравословната връзка, за да може да знаете в коя от двете сте и да вземете мерки, докато е време.

 

 

Здравите взаимоотношения ви позволяват да бъдете себе си, нездравословните ви принуждават да се промените.

 

Добрата връзка ще ви позволи да израствате като личност и като партньор, защото партньорът ви ще ви подкрепя такива, каквито сте. В обратната ситуация той няма да приема някои ваши черти и всячески ще се опитва да ги изкорени от вас.

 

Здравите взаимоотношения ви позволяват да постигнете мечтите си, нездравословните диктуват избора на вашия живот.

 

Например наличието на собствени мечти е важно и вашият партньор трябва да ви насърчи да преследвате собственото си определение за успех. Това е здравословен начин на растеж, вид положителен растеж, който всеки човек трябва да има свободата да изпита.

 

Здравите взаимоотношения ви правят по-добър човек, нездравословните ви превръщат в нещо, което не сте.

 

От друга страна, някои отношения изискват от вас да се промените и да бъдете различен човек не за себе си, а за да направите това, което партньорът ви иска. За да се харесате на вашия човек, трябва да забравите кой и какво искате да бъдете и да станете идеалният партньор, перфектната приятелка, като същевременно жертвате собствената си идентичност в процеса.

 

Здравите взаимоотношения развиват партньорство, нездравословните ви карат да се чувствате малоценни.

 

Освен че сте страстни любовници, важно е да създадете здравословно партньорство на всеки етап от връзката си. Като партньори, вие по равно споделяте силата за вземане на решения, връзката „даване и вземане“ и взаимното уважение един към друг. Ако обаче връзката ви е нездравословна, вероятно партньорът ви често ви подценява и ви потиска.

 

Здравите взаимоотношения следват взаимно даване и вземане, нездравословните ви робуват.

 

Повечето двойки не успяват да разпознаят това и някои хора дори се поддават на грешката да определят любовта като форма на робство през целия живот, подчинение на партньора си, като се отказват от силата и самочувствието си, само за да им докажат своята „любов“. Това е изключително грешно.

 

Здравите взаимоотношения ценят привързаността, нездравословните предизвикват нездравословна ревност.

 

Привързаността може да създаде или да прекъсне една връзка. Има здравословен вид привързаност, който имате, когато почувствате силна връзка с някой специален. Обаче става негативно и нездравословно, когато станете прекалено привързани и притежателни, че никога не искате този човек да бъде извън полезрението ви и на недостъпно място. Това може да породи сериозни негативни моменти, спорове и излишни поводи за ревност, което може да съсипе една връзка.

 

Здравите взаимоотношения означават приятелство, нездравословните изискват постоянна сигурност.

 

Доброто приятелство означава да изпълнявате своята роля не само като отдаден любовник, но и като лоялен спътник. С други думи, да бъдете с някого включва доброволно и взаимно приета отговорност да се обичате в болест и здраве, през лошите времена и добрите – без да изпитвате нужда да доказвате постоянно какво чувствате. От друга страна има хора, които постоянно се съмняват в партньора си и искат доказателства за тази любов.

 

Здравите взаимоотношения ви носят лекота и спокойствие, нездравословните се задушават.

 

Този вид фиксирано желание да бъдете с някого през цялото време често води до задушаващ затвор, който не само съсипва всяко късче щастие, което имате, но и пречи на цялата връзка. Партньорите трябва да имат своята свобода и да прекарат поне по малко време разделени, за да погледнат живота от другата страна. Свободата е важна във всяка връзка.

 

Здравите взаимоотношения приемат разногласия, нездравословните ги избягват.

 

Всеки може да се съгласи, че споровете са нормални и всъщност необходими, когато става въпрос за изграждане на силна и изпитана връзка между двама влюбени. Видът на аргументите и начина, по който се справяте с чувствителните въпроси, които се появяват, казват много за присъствието на любов в една връзка или за нейната липса.

 

Здравите взаимоотношения водят до това да се изправите заедно в битката, нездравословните ви карат да се борите един срещу друг.

 

Каква роля играете, когато вие и вашият приятел се карате? Вие сте апологетичен тип или сте силен и насилствен защитник? Оставяте ли емоциите си да говорят или смятате себе си за мълчаливата и пасивна страна? Спрямо проблема всеки от нас избира кои роли да играе и в зависимост от избора си можем да имаме продуктивно споразумение или разрушително решение.

 

Здравите взаимоотношения ви обединяват от една и съща страна, нездравословните намират някой за виновен.

 

Някои хора не са готови да поемат отговорност за действията си, независимо от всичко и няма да им мигне окото дори да обвинят половинката си, за да излязат невинни. В стремежа си да защитят своята позиция, те са готови да наранят чувствата на своя партньор и да го обидят, без да мислят за последствията. Ако сте в този тип отношения, може би е време да бъдете добри към себе си и да направите нещо по въпроса.

 

Здравите взаимоотношения ви освобождават, нездравословните имат за цел да притежават.

 

Да оценявате някого и да го обичате отвътре и отвън не е толкова трудно, стига да чувствате истинска любов и обич. Толкова е лесно, колкото да се възхищавате на красиво цвете, без да имате егоистичен порив да го притежавате. Толкова е спокойно, колкото да гледате как пеперуда разтваря крила, без да искате да я хванете. Това е истинската любов – процъфтяваща отвъд физическите връзки, извън привързаността, по-голяма от всичко на света. Нездравословните отношения обаче са пълната противоположност на всичко изброено до тук. Това е като да затворите една птица в клетка, за да не може никой друг да я види и да не избяга тя от вас.

След всичко казано дотук е добре да помислите какъв тип е вашата връзка – здравословна или нездравословна. Ако е първото, вие сте късметлии. Ако не, знаете какъв е изходът…

Tagged , , , , ,
на горе