8 домашни средства за лечение на афти
Здраве и красота

8 домашни средства за лечение на афти

Афти най-често се развиват от вътрешната страна на устните, под езика и небцето. Тези ранички се появяват, когато слюнчената жлеза е наранена или блокирана. Причина за това може да е удар или ухапване на меката тъкан.
Малките афти може да минат без особени болки и дискомфорт, но започнат ли да растат – обикновено се превръщат в голям проблем. Едни от най-честите оплаквания на хората с тях са невъзможността за нормално дъвчене, говорене и дори преглъщане. Лошата зъбна хигиена, както и навика да хапете бузите си, или дори по-високите нива на стрес, повишават риска от развитието им.

Често, болезнените минават сами. Въпреки това, има много прости и лесни натурални средства, които могат да намалят дискомфорта и да ускорят оздравителния процес.

8 домашни средства за лечение на афти

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

Тученицата: от плевел до хранителен шедьовър

 

8 домашни средства за лечение на афти

1.Солена вода

Ето един, за който може би сте чували преди. Солената вода е чудесна за лечение на афти и други отворени рани в устата (като порязвания или ожулвания, които могат да се превърнат в рани). Натриевият хлорид създава алкална среда, като променя pH на устата, убивайки бактериите. Разтворете чаена лъжичка сол в половин чаша топла вода, след което я използвайте, за да изплакнете обилно.

2.Мед и куркума 

афти
8 домашни средства за лечение на афти

Мед и куркума е отлична комбинация срещу афти, тъй като и двете притежават добре изразени противовъзпалителни и подхранващи свойства. За бързо заздравяване се смесват 1 чаена лъжичка мед с 1/4 чаена лъжичка куркума и се нанася върху лезиите. В началото може да се усети парене, но ще отшуми бързо.

3. Магнезиево мляко

Намажете раните си с малко магнезиево мляко няколко пъти на ден или изплакнете устата си с една чаена лъжичка, за да облекчите болката от афти и да подпомогнете заздравяването. Антиацидните свойства на магнезиевото мляко противодействат на киселините в устата, които влошават болката.

4.Алое вера

афти
8 домашни средства за лечение на афти

Алоето има противовъзпалителни и успокояващи свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката и ускоряват оздравяването. То също ще предотврати повторната поява на афти.

Нанесете гел от листата на алое вера върху засегнатата област. Оставете да седи в продължение на 20 минути, след това изплакнете устата си с хладка вода. Използвайте този натурален лек няколко пъти дневно в продължение на седмица.
Другият вариант е да изплаквате устата си с пресен сок от алое вера 3 или 4 пъти на ден.

5.Пакетчета чай

Може да звучи глупаво, но можете да помогнете за заздравяването на афти, като притиснете влажна торбичка чай към тях. Подобно на содата за хляб, чаят е алкален, което означава, че може да неутрализира киселините в устата, които могат да ги раздразнят и удължат. Дръжте чантата на място за няколко минути, за да ускорите възстановяването си.

6.Градински чай

афти
8 домашни средства за лечение на афти

Използвайте две чаени лъжички изсушен градински чай като основа за създаване на вода за уста, която може да помогне за унищожаването на бактерии и вируси в устата, с допълнителен бонус, че помага за лечение на възпаление. Накиснете градинския чай, както бихте направили чай във вряща вода, след което го оставете да изстине. Можете да използвате получения разтвор като вода за уста няколко пъти на ден за лечение на афти.

7.Екстракт от семки на грейпфрут

Антиоксидантните и дезинфекционни съставки защитават наранената кожа около вашите афти, докато намаляват възпалението и предпазват появата на неприятна миризма.

Начин на приложение
Добавете няколко капки от екстракта от семки на грейпфрут към чаша с топла вода и използвайте сместа като вода за уста след като си измиете зъбите.
Правете процедурата до три пъти дневно.

8.Сода за хляб

афти
8 домашни средства за лечение на афти

Содата за хляб традиционно се използва за лечението на афти заради мощното си антисептично действие. Това домашно средство е евтино и ефикасно.

Съставки
1 супена лъжица сода за хляб (9 г)
1 чаша вода (250 мл)
Начин на приготвяне и употреба
Добавете една супена лъжица сода за хляб към чаша с вода и разбъркайте сместа добре.
Правете си гаргара поне 3 пъти дневно, без да поглъщате течността.

Tagged , ,
на горе