Дихателни упражнения за подобряване на кръвообращението и имунитет

Дихателни упражнения за подобряване на кръвообращението и имунитет
Добра форма

Дихателни упражнения за подобряване на кръвообращението и имунитет

Йога, дихателните упражнения и медитацията напълно ще разпръснат есенната летаргия, в която често изпадаме, при условие че се практикуват систематично, ежедневно, отделяйки по 40-50 минути за това сутрин. Те облекчават умората, успокояват ума, подобряват кръвообращението, по-специално мозъчното. Дихателните практики (пранаяма) допълнително ще напълнят кръвта и цялото тяло с кислород, ще направят нежен масаж на вътрешните органи, нормализирайки тяхната работа. След седмица или две ще забележите, че сте в много по-добро настроение и благополучие, прекарвате деня бодри, чувствате се концентрирани, пълни с енергия.

5 вида чай, който ни тонизира през зимата

Силата на кръвта: какво я поддържа здрава

Щитовидната жлеза  и черния дроб боледуват заедно

Смути – детокс от суперхрани

Дихателни упражнения за подобряване на кръвообращението и имунитет

„Препоръчвам да започнете сутринта, особено през есента, в този ред: събуждате се, изпивате 400 ml топла вода (40°C), подкислена на вкус с лимон. Това е вода с телесна температура, така че е лесна за смилане, а киселината насърчава здравословна алкална среда в тялото. В допълнение, такава напитка помага за прочистването на червата от токсини и задръствания, които, както знаете, намаляват устойчивостта на организма към инфекции.

След 10-15 минути сте готови да изпълнявате леки йога упражнения, които ще дадат сила и бодрост на тялото и духа. След това, особено през есента, е добре да се направи древната пречистваща дихателна практика капалабхати – Огнено дишане. През студения сезон тази енергийно затопляща практика зарежда с енергия, помага за прочистване на ума и тялото от токсини, и дава бистър ум и сила“, казва майсторът по йога и пранаяма Ашок Мишра.

Дихателни упражнения за подобряване на кръвообращението  и имунитет

Капалабхати йога дишането трябва да се извършва в седнало положение, с изправен гръб или седнали на стол. Затворете очи и фокусирайте вниманието си в себе си, отпуснете се. Дишайте само през носа равномерно и спокойно – вдишвайте и издишвайте рязко. Когато вдишвате, трябва да изтеглите стомаха навътре (да го глътнете), това ще помогне да изтласкате въздуха от белите дробове. Издишването трябва да бъде възможно най-пълно и силно, и да бъде придружено от усещането, че стомахът се притиска към гръбначния стълб.

Пасивното вдишване се извършва автоматично, обърнете цялото внимание на издишването. Запомнете: само стомахът се движи, останалата част от тялото е неподвижна.

В началото на усвояването на техниката можете да направите 36 повторения, когато започнете да практикувате редовно – 108. След като поемете последния дъх, задръжте го до най-удобното за вас време.

В заключение, за да балансираме, успокоим, подхраним мозъка и душата си, трябва да направим 10-15-минутна медитация. За да направите това, седнете с изправен гръб, за предпочитане с кръстосани крака (йога поза). Поставете цвете или свещ пред себе си. Вашата задача е да ги гледате през това време, като се концентрирате в пълна външна и вътрешна тишина. Вие сте в състояние на наблюдател.

След това преценете колко се е подобрило състоянието ви, закусете и заредени с енергия започнете работния си ден.

Запомнете: през есенните дни не трябва да пиете много и да ядете течни храни, те могат да причинят дисбаланс в тялото, тъй като допринасят за производството на слуз. Можете да изпиете чаша гореща вода или напитка 2 часа след хранене. Две или три чаши – но винаги е по-добре водата да е топла – през деня ще бъдат достатъчни през есента.

  • Упражнение за прочистване на гърлото и имунитет:

  • Дихателни упражнения за подобряване на кръвообращението  и имунитет

Ако се случи така, че ви порази вирус или настинка, също можете да си помогнете със специално упражнение. Носът е запушен поради възпаление или голямо количество слуз в него. За да се борите с това, трябва да преразгледате диетата и режима на пиене. Можете да добавите люти подправки към храната си и да пиете сгряваща напитка с джинджифил и карамфил, които също помагат в борбата с бактериите и изсушават тялото от излишната слуз.

За целта в 1 литър вода сложете 25-35 г ситно настърган джинджифил, 5-10 стълбчета карамфил, 1 цвят звездовиден анасон и една пръчка канела. Всичко това се залива с вряща вода за 10-15 минути. През деня можете да пиете 500-700 ml такава напитка, при условие че нямате проблеми със сърцето и стомаха, и следователно противопоказания за употребата на тези продукти от кардиолог и гастроентеролог. Пийте чая горещ за около 10-15 дни (пауза – седмица).

Ако трудно дишате през носа, можете да натиснете една определена точка – това е мястото, където свършва хрущялът и започва костта, до ноздрата. При натискане дихателните пътища се отварят. Ако например, дясната ноздра не диша, тогава намирате точкато отдясно на носа, натиснете я с пръст за 1 минута, докато се възстанови дишането през носа. Правите същите манипулации отляво, ако лявата ноздра не диша.

Друго йогийско упражнение е Джаландхара бандха (заключване на гърлото). То помага за повишаване на имунитета и предотвратяване на заболявания на гърлото. За да го изпълните, държите врата изправен, опъвате горната част на главата нагоре, спускате брадичката възможно най-много, сякаш се опитвате да докоснете гърдите с нея. Оставате в това положение за минута, след което се отпускате и можете да повторите още няколко пъти.

През есента е добре да се правят процедури, които загряват тялото, не позволяват застоя на кръв и енергии. По-специално, по-добре е да правите аюрведичен масаж сутрин. Той подобрява тонуса на целия организъм, повишава издръжливостта и работоспособността през деня, успокоява, подобрява съня и интелигентността. Можете да си го приготвите сами със затоплено сусамово масло, което има и загряващ ефект, или просто да разтриете тялото си с длани.

Първо разтрийте с длани вътрешната страна на ръцете, след това отстрани (с движения нагоре и надолу), дланите, стъпалата и краката отвътре и отвън. Такова триене ще даде бодрост, защото по време на масажа тренираме не само мускулите, но и основните енергийни канали, които се намират там.

Триенето с хавлиена кърпа ще помогне за облекчаване на болката във врата и гърба. Достатъчни са 5-7 минути активно разтриване с кърпа от едната страна към другата, до леко парене, за да се масажират труднодостъпните за самомасаж части на тялото.

Освен това, ако реагирате със световъртеж на есенната промяна на времето, трябва да масажирате малкия мозък: тази област се намира там, където прешлените на шията влизат в черепа на главата. Масажът се извършва с кръгови движения с върха на пръстите в продължение на 3-5 минути. По този начин премахваме проблемите, причинени от остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб.

Както можете да видите, всички тези манипулации са приятни и лесни. Но ежедневното им прилагане ще ви спаси от тревожност и умора, ще ви даде ново качество на живот и ще установи енергиен и физически баланс. Просто отделете време за тази красива трансформация, за да покажете със собствения си пример, че есента е време на активни открития, а не на депресии и болести, които другите изпитват.

Натурални храни за изчистване на артериите

Как бързо да изгорите калории

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе