4 начина за дисциплиниране на твърдоглаво дете

4 начина за дисциплиниране на твърдоглаво дете
Психология

4 начина за дисциплиниране на твърдоглаво дете

Дисциплирането на твърдоглаво дете не е никак лесна задача. Всеки родител ще ви каже, че упоритостта и децата вървят заедно като фъстъчено масло и желе. Децата са особено упорити в детските и тийнейджърските години, но упоритостта може да се прояви на всяка възраст.

Понякога това е част от тяхната личност, която вие като родител трябва да ги научите да управляват; в други случаи това е просто начин да тестват границите и да отстояват свободата си; а понякога детето се бори да изрази нещо, което се случва с него. Да научите упоритите деца да изразяват себе си и да се справят със стреса си по здравословен начин е ключът към ефективната дисциплина. Дисциплинирайте упоритото дете, като запазите спокойствие, изслушвате и разбирате детето и давате добър пример за приемливо поведение.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

4 начина за дисциплиниране на твърдоглаво дете

Мислете за дисциплината като за обучение.

твърдоглаво дете
4 начина за дисциплиниране на твърдоглаво дете снимка: pinterest

Когато вашето твърдоглаво дете ви отказва да сътрудничи или повтаря едно и също лошо поведение, крайната ви цел трябва да бъде да научите детето да сътрудничи и да не повтаря лошото поведение.
Последствията от лошото поведение не трябва да са произволни или наказателни. Последствията трябва да са свързани с поведението.

Ето защо прекъсването на времето често е много неефективно при упорити деца; самото прекъсване на времето не е свързано с негативното поведение и прилича повече на наказание, отколкото на последствие или дисциплинираща мярка. Ако няма как да направите следствие, можете да отнемете някоя привилегия, но се опитайте да дадете урок, който да свързва избора, направен от детето, със загубата на привилегиите му. Например, ако детето ви играе видеоигри по-дълго, отколкото трябва, последствието може да бъде, че то губи привилегията си да играе с приятели тази вечер. Това е логично, тъй като то няма да има време да играе с приятели.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

Следвайте последствията.

твърдоглаво дете
4 начина за дисциплиниране на твърдоглаво дете снимка: pinterest

Ако сте казали, че определено поведение ще доведе до определено последствие, трябва да го следвате. Не отправяйте празни заплахи, тъй като детето ви ще научи, че в най-добрия случай сте непоследователни, а в най-лошия – лъжци.
Ако кажете на детето си, че трябва да почисти стаята си, преди да отиде на гости на приятел, не отстъпвайте, ако не е направило необходимото почистване, когато дойде време да си тръгвате. Последователността е от ключово значение!
Тъй като последователността е толкова важна, е жизненоважно никога да не определяте последствие, което не можете да спазите.

Често е най-добре да не го правите в момента, тъй като може да сте разочаровани. Например, ако трябва да кажете: „Ако направиш това още един път, ще…“, вероятността да сте вече разочаровани и да сте склонни да реагирате прекалено остро е голяма. Вместо това се опитайте да поставите границите превантивно. Ако знаете, че детето ви е склонно постоянно да става от стола си по време на вечеря, защото често се държи така, преди вечеря трябва да му кажете, че искате да остане на стола си, и да му дадете да разбере какво ще бъде последствието, ако не го направи (например, вечерята ще свърши или няма да получи десерт). Така ще се справите лесно с вашето твърдоглаво дете.

Създайте рутинни процедури.

твърдоглаво дете
4 начина за дисциплиниране на твърдоглаво дете снимка: pinterest

Структурата и предсказуемостта са важни за децата и тийнейджърите, тъй като им помагат да знаят какво да очакват и да избегнат неприятни прекъсвания на деня им.Създайте ежедневни и седмични рутинни процедури, за да знаят какво да очакват. Освен това последователните ежедневни навици подобряват поведението на децата и успеха им в училище.

Определете и спазвайте строго време за лягане и ставане всеки ден. Бъдете сигурни, че детето ви спи достатъчно, тъй като липсата на сън е свързана с поведенчески проблеми. От 3 до 12-годишна възраст повечето деца се нуждаят от 10 до 12 часа сън всеки ден (включително времето за дрямка), но много деца се противопоставят на ранното лягане и дрямка, дори ако всъщност имат нужда от сън. Ако детето ви изглежда намръщено или има склонност да се държи деструктивно по време на сън, това е знак, че не получава достатъчно сън.
Предупредете вашето твърдоглаво дете , ако се наложи да промените режима, но го уверете, че ще се върнете към рутината възможно най-скоро.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

Следете отговорите си.

твърдоглаво дете
4 начина за дисциплиниране на твърдоглаво дете снимка: pinterest

Много упорити деца и тийнейджъри са много чувствителни и се съобразяват с поведението и тона на гласа ви, когато ги наказвате. Вероятно е те да отразяват вашите реакции, като например присвиване на очи, въздишка, вик или раздразнение.

Нормално е родителите да се разочароват и дори да се ядосат, когато имат работа с упорито дете. Ключът е да контролирате тези емоции и да не им позволявате да влияят на начина, по който взаимодействате с детето си.
Обърнете внимание на видовете неща, които изглежда ви изнервят, когато работите с детето си. Може би лесно се ядосвате, защото детето ви прави бъркотия, отвръща ви на думите или не се съобразява с вас. Нещата, които най-често ви изнервят, сочат области, в които чувствате липса на контрол. Справянето със собствените ви проблеми (от работата, детството или други взаимоотношения като брака ви) може да ви помогне да реагирате по-позитивно на детето си.

Тези стъпки ще ви помогнат да се справите с вашето твърдоглаво дете.

Tagged ,
на горе