Как да изберете завеси за вашия дом?
Идеи за дома

Как да изберете завеси за вашия дом?

Има един елемент от домашния интериор, който просто не може да бъде пренебрегнат – завеси за прозорци. Те са един от онези важни елементи на декора, които могат да зададат тона на стаята. От леки и прохладни до съществени и декоративни, от плътни цветове до щампи, от прозрачни материи до тежки непрозрачни текстилни изделия – възможностите са безкрайни. С огромното разнообразие от възможности за пътеки, тъкани и аксесоари, правилният избор може да бъде доста объркващ.

Те могат напълно да променят облика на стаята. Често многобройните възможности за избор са объркващи, когато трябва да се определят различните размери, материали, стилове, начин и място на окачване и обков.

Разгледайте това подробно ръководство, което обхваща всички тези и други фактори, за да опростите процеса на избор.

Искате да излезете с него? Поканете го

Ако ви предстои ремонт на вашето жилище – потърсете нашите партньори от Диас Билд! Гаранция за качество и стил!

 

Интериорен дизайн за спалня с пастелни цветове

Червени детайли в интериора

5 златни правила за обновяване на дома

Топ 7 трика за красив интериор (СНИМКИ)Как да направите акцентна стена в дома

Как да изберете завеси за вашия дом?

Как да изберем дължината им

завеси
Как да изберете завеси за вашия дом? снимка: pinterest

Един от основните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора им е дължината. Ако те са твърде къси, това ще разчупи всичко останало в стаята и визуално ще намали височината на тавана. Ако пък са прекалено дълги, ще изглеждат небрежно. Ето защо измерването на височината на прозореца и тавана е добра отправна точка.

За да определите дължината, от която се нуждаете, поставете корниза за завеси над прозореца и измерете от върха на корниза до пода. Регулирайте леко пръчката, ако измерването е с един сантиметър извън стандартните дължини на тях.

След това измерете ширината на прозореца, тъй като искате да разберете дали е достатъчен един панел за пердета от двете страни на прозореца, или ще ви трябват два от всяка страна.

Изберете плат 

завеси
Как да изберете завеси за вашия дом? снимка: pinterest

Завеси се предлагат в различни материи – от пищно кадифе до спокоен лен. При избора на плат вземете предвид два важни фактора: външния вид, който се опитвате да постигнете, и практическата цел, която завесите трябва да изпълняват. Например прозрачните материи не са вашият избор, ако търсите такива, които да предпазват от ярката сутрешна светлина или да ви помогнат да затъмните пространството за лятна филмова вечер.

Съвет

Ако не искате да блокирате цялата светлина, но не искате да проникват ярки лъчи, ленените са чудесен избор. Те са достатъчно дебели, за да блокират част от светлината, но имат текстурирана тъкан, която пропуска част от светлината. По-светлото ленено платно ще пропуска повече светлина, а по-тъмното ще я блокира.

Затъмняващи стаята 

завеси
Как да изберете завеси за вашия дом? снимка: pinterest

Ако търсите завеси, които да не пропускат сутрешната светлина и да помагат за регулиране на температурата в помещението, по-тежките непрозрачни материи като кадифе са отличен избор. За напълно блокиращи светлината прозорци, затъмняващите са подплатени с материал, който ще държи слънцето навън, което ги прави отличен избор.

Светлинно филтриращи

За завеси, които пропускат много естествена светлина, изберете по-тънки и леки материи като памук или прозрачни, които са изработени от полиестер. Дантелените са добър пример за филтриращи светлината прозоречни покрития за по-малки прозорци.

Изберете начина на закачване

завеси
Как да изберете завеси за вашия дом? снимка: pinterest

Последната стъпка в това как да изберете завеси е да вземете решение за закачането им, включително вашия корниз. За да балансирате външния вид, изберете корниз, който е 15 до 30 см по-широк от прозореца. Това ще осигури известен визуален акцент и също ще ви даде място да преместите завесите си настрани, когато искате да ги отворите. За щастие, повечето стандартни корнизи за завеси са регулируеми, така че можете да ги направите по-малки или по-големи според нуждите.

Що се отнася до материала, месинг, никел и дърво са популярни опции, които могат да паснат на почти всеки стил на дома. Ако решите да използвате държачи за пердета, изберете ги в същия материал като вашия корниз за по-стилен и красив вид.

Tagged , ,
на горе