Диафрагмено дишане (коремно): благодарение на диафрагменото дишане се подобрява цялостното благосъстояние на организма

диафрагмено дишане
Добра форма

Диафрагмено дишане (коремно): благодарение на диафрагменото дишане се подобрява цялостното благосъстояние на организма

Какво е диафрагмено дишане (коремно) и как да го практикувате правилно? Съществуват набор от упражнения, които ще ви помогнат да се научите на диафрагмено дишане. В крайна сметка дишането е естествен и несъзнателен процес. Въпреки, че човек е в състояние да задържи дъха си за кратко време, както и съзнателно да промени неговата дълбочина и ритъм.

Как да се научите да практикувате правилно диафрагмено дишане

Най-древният метод за възстановяване баланса в организма: 6 техники от Аюрведа за повишаване на вътрешната енергия

Боли ви гърбът? Лекувайте зъбите си!

9-те най-вредни реакции при стрес. Как да ги промените?

диафрагмено дишане коремно дишане
Източник на изображението: www.pixabay.com

Структурата на дихателната система

Дихателната система се състои от горна и долна част. Горните дихателни пътища включват носа, носната и устната кухина, фаринкса и ларинкса. Долните дихателни пътища – трахея, бронхи, бели дробове.

Белите дробове са като обърнато дърво: трахеята действа като ствол, бронхите и бронхиолите действат като клони, а алвеолите действат като листчета. Алвеолите са заобиколени от капилярна мрежа. Въглеродният диоксид от капилярите навлиза в алвеолите, а от тях кислородът преминава в капилярите.

Правилно вдишване и издишване

В белите дробове няма мускули, така че вдишването и издишването се извършват от междуребрените мускули и диафрагмата. Този естествен процес осигурява абсорбцията на въздух през носа или устата.

Когато външните междуребрени мускули и диафрагмата се свиват, ребрата се издигат и изпъкват, а диафрагмата се спуска надолу. Това води до увеличаване на обема на гръдния кош, съответно обемът на белите дробове се увеличава – възниква вдишване.

Когато външните междуребрени мускули се отпускат, а вътрешните се свиват, ребрата се свиват и куполът на диафрагмата се издига – настъпва издишване.

Честотата и обемът на дишането могат да варират в отговор на стимули (както физически, така и емоционални). След прекратяване на стимулите дишането трябва да се нормализира, като същевременно се поддържа балансът на кислород и въглероден диоксид.

Въпреки това можете често да практикувате диафрагмено дишане. Диафрагменото дишане или коремно дишане, ви позволява да вдишвате по-дълбоко и да издишвате по-бавно. Благодарение на това значително се подобрява работата на целия организъм:

-дихателната честота се забавя, човек става по-устойчив на физическо натоварване, работоспособността се повишава;

-тревожността намалява, нивата на стрес се понижават;

-подобрява се храносмилането (особено добро при синдром на раздразнените черва);

-подобрява се дихателната функция;

-тялото заема правилна стойка.

Как да се научите на диафрагмено дишане?

Има набор от упражнения, които ще ви помогнат да се научите съзнателно да прилагате диафрагмено дишане:

диафрагмено дишане
Диафрагмено дишане (коремно дишане)

Легнете по гръб върху равна и твърда повърхност, поставете едната си ръка на гърдите, а другата на корема. Ако учите дете, можете да поставите играчка на корема му, тогава ще бъде много по-интересно за него да вдишва и издишва.

Вдишайте бавно през носа, ръката на корема трябва да се повдигне, а ръката на гърдите трябва да остане неподвижна.

Целият въздух, който сте поели издишайте бавно и само през устата.

Игровото обучение също ще бъде полезно за практикуване на определени дихателни умения:

Силно издишване

Поставете на масата нещо, което да наподобява футболна врата (например кутия), смачкайте хартия под формата на топка. Насочете към топката силна въздушна струя, опитвайки се да вкарате гол с един дъх.

Бавно издишване

Запалете свещ (спазвайки всички предпазни мерки, разбира се), духайте бавно върху пламъка, така че да остане в същото отклонено състояние. В същото време сложете ръката си на стомаха, тя трябва бавно да се движи към гръбначния стълб.

Комбиниране на диафрагмено дишане и ходене

По време на ходене на първата стъпка поемете въздух, втората стъпка е задържане на дъха, третата до шестата стъпка е издишване. След един ден увеличете продължителността на издишването с 1 брой, опитайте се постепенно да доведете издишването до 12-15 стъпки;

За да започнете да дишате правилно през носа, трябва да определите причината, поради която това не работи.

Ако причината е хрема, направете следното: изплакнете добре носа си със солена вода, но го направете внимателно; използвайте етерични масла – няколко пъти на ден нанесете 1-2 капки масло от мента, евкалипт или бор върху дланта си, разтрийте и вдишайте.

Можете да преварите вода, да капнете няколко капки етерични масла от иглолистни дървета и да дишате. Основното нещо е да не изгорите лигавицата си с пара.

Етеричните масла са много полезни. Те обаче трябва да се прилагат разумно.

В зависимост от други причини, следните съвети могат да бъдат полезни:

-използвайте ортопедичен матрак и възглавница, избрани специално за вас;

-правете специални упражнения – вдишайте дълбоко през носа, затиснете дясната ноздра с пръст, издишайте през лявата. Вдишайте отново, затворете лявата ноздра, издишайте с дясната.

Защо е полезно да прилагате диафрагмено дишане?

Защото при диафрагмено дишане въздухът се пречиства от фините прахови частици; студеният въздух се затопля, горещият въздух се охлажда; въздухът се овлажнява.

В допълнение, в стресови ситуации, с помощта на назално дишане, е много по-лесно да се успокоите, защото ще нормализирате сърдечния ритъм и тялото ще се успокои.

Как да дишате правилно по време на тренировка?

Човек, който не спортува редовно, обикновено вдишва и издишва през устата, тъй като вдишването през носа при физическо натоварване, като бягане, е трудно. Вдишването през устата обаче е голяма грешка. Първо, въздухът не е добре овлажнен, преминава през ларинкса към белите дробове и изсушава лигавицата, което носи дискомфорт. И второ, поради плитко дишане се появява спазъм на диафрагмата и се появява болка в познатата на мнозина страна. И ако това се случи през зимата, при такова вдишване през устата гърлото ви може да се възпали.

Само назално дишане също е погрешно, тъй като издишването през носа е по-дълго, отколкото през устата. Така нормалната честота на вдишванията се нарушава. Затова най-доброто дишане е диафрагмено дишане.

диафрагмено дишане
Източник на изображението: www.pixabay.com

Няколко съвета, при физическо натоварване:

-ритмично вдишвайте през носа и издишвайте през устата;

-издишването трябва да бъде 2-3 пъти по-дълго от вдишването;

-трябва да се опитате да дишате равномерно, дори с увеличаване на интензивността на упражненията;

-след тренировка дишайте бавно и дълбоко няколко пъти, това е необходимо за възстановяване на работата на тялото.

Хипервентилация и дишане

Понякога се случва човек да вдишва повече от 30 пъти в минута и такъв задух се наблюдава при извършване на лека физическа работа или дори в покой. Учестеното дишане води до хипервентилация. Понякога това представлява физиологичен отговор на определени метаболитни нужди. Например, когато човек е в планината. Хипервентилация може да настъпи и при астма, при стеснение на дихателните пътища, при ограничена подвижност на гръдния кош, при повишена тревожност или депресия, при нарушения на сърдечно-съдовата, дихателната, мускулната и храносмилателната система.

Симптомите на хипервентилация са различни:

-задух;

-ускорено и плитко дишане;

-чувство за тежест в гърдите;

-невъзможност за дълбоко поемане на въздух;

-скованост в устата и др.

Ако възникне хипервентилация по време на стрес, трябва да се съсредоточете върху дишането, опитайте се да дишате с броене (вдишайте за 4 секунди, задръжте за 4 секунди, издишайте за 4 секунди и отново задръжте дъха си за 4 секунди).

Така балансът на кислорода и въглеродния диоксид ще се възстанови и дишането ще стане много по-лесно. Като цяло хората, които са склонни към стрес и мускулни спазми, трябва предварително да тренират дишането, да могат да се отпуснат, да обръщат голямо внимание на почивката и да прилагат антистрес практики.

Диафрагмено дишане – заключение

Кое дишане е правилно – гръдно или диафрагмено дишане? Отговорът е съвсем очевиден. Защото благодарение на диафрагменото дишане се подобрява цялостното благосъстояние на организма.

Източник: https://miin.ru/

Диафрагмено дишане (коремно): благодарение на диафрагменото дишане се подобрява цялостното благосъстояние на организма 7 диви цветя за вашата градина

Мурсалски чай – билката на живота, част от природната съкровищница на България

Сминдух: Знаем ли за уникалните лечебни свойства, които помагат при диабет, инфекции, анемия, храносмилателни нарушения…?

Tagged , , , ,
на горе