Сминдух: Знаем ли за уникалните лечебни свойства, които помагат при диабет, инфекции, анемия, храносмилателни нарушения…?

сминдух
Добра форма

Сминдух: Знаем ли за уникалните лечебни свойства, които помагат при диабет, инфекции, анемия, храносмилателни нарушения…?

В тази статия ще ви представим богата и обширна информация за бобовото растение сминдух и вълшебните му лечебни свойства. Растението и подправка сминдух се нарича още мети от хинди, а ботаническото наименование е Trigonella Foenum-Graecum.

Добавянето на сминдух в храната предотвратява заболявания като тежки чревни спазми, метеоризъм, подуване на корема, лошо храносмилане, диабет, високо кръвно налягане, артрит, чернодробна токсичност и редица други заболявания.

Кокиче – символ на нежна красота и лек за много болести. Приложение в народната медицина, рецепти и противопоказания

Фантастичната ЛЕЧЕБНА сила на ГЛУХАРЧЕТО (Рецепти от народната медицина)

4 лъжички зехтин на ден за здраво сърце

Изключителните ползи от копривата (Част 2) – Народна медицина

Жълт кантарион – Лекът за 99 болести

ЧУДОДЕЙНА МАЩЕРКА при херпес, грип, паразити, болки в ставите, артрит, ишиас и проблеми с пикочния мехур

Риган, най-силната билка срещу гъбички, паразити, хрема, грип, невроза…

Лечебните сили на МАТОЧИНАТА

 

сминдух

Според Аюрведа растението сминдух помага при лечението на множество заболявания

Основното действие на билката се проявява в областта на храносмилателната система. Защото има способността да нормализира стомашната секреция и засилва оттока на жлъчката от черния дроб. Понижава нивото на токсините в кръвта, така че силно се препоръчва при пациенти с повишени нива на пикочна киселина в кръвта.

Напоследък, според нови проучвания и споделени опити в социалните мрежи, става все по-популярен в опити за лечение или по-добър контрол на диабет. Също така, растението е ефективно при болки в ставите, причинени от ревматоиден артрит. Ефективно облекчава възпаление, подуване, болка и мускулна скованост.

Уважаеми читатели, съдържанието в публикацията е само с информативен характер! В случай, че решите да приложите, задължително се консултирайте с лекуващия ви лекар!

Полезни свойства на сминдуха

Семената от сминдух се използват най-често като лекарство в Аюрведа, както и в народната медицина. Изсушените листа се използват предимно в индийската кухня за по-богат вкус на ястията.

Маслото от сминдух, извлечено от семена, се използва и за превенция срещу диабет, мускулни крампи, увеличаване на производството на кърма и още куп други ползи.

Химичен състав на растението 

Сминдухът съдържат 4-хидроксиизолевцин, тригонелин, тригонеозиди и галактоманан, които действат върху метаболизма на глюкозата и е много вероятно да са пряко свързани с понижаването нивата на кръвната захар.

сминдух

Витамини, които се съдържат в растението

Витамин А, С, D, Е, К, витамин В1, витамин В2, Ниацин (витамин В3), Витамин В6, Витамин В12, пантотенова киселина (витамин В5), холин, бетаин и др.

Минерали: Калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, флуор и др.

Сминдухът влияе върху храносмилателната система. Нормализира стомашната секреция и насърчава отделянето на жлъчка. Ускорява перисталтиката на червата  и дава сила на целия храносмилателен тракт, което спомага за по-добро храносмилане. Действа като стимулант на стомаха, червата, панкреаса, жлъчния мехур и черния дроб, като по този начин подобрява цялостните функции на тези органи.

Сминдухът има силно антимикробно, антидиабетно, антиоксидантно и антиканцерогенно действие, което помага при лечението и профилактиката на редица заболявания.

Най-честите ползи за здравето са описани по-долу:

https://www.youtube.com/watch?v=kYzBcu34AZo

# Как сминдухът действа при хора с диабет

Известно е, че семената имат силни антидиабетни свойства. Подпомага за по-добър контрол нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 1 и тип 2.

Предполага се, че това да се дължи на галактоманана (съставен от галактоза и маноза), разтворими фибри, присъстващи в семената на сминдух. Той забавя скоростта, с която въглехидратите се абсорбират в кръвния поток, като по този начин предотвратява пикове в нивата на кръвната захар.

Семената съдържат аминокиселината 4-хидроксиизолевцин и други съединения като тригонеозид и тригонелин, които увеличават производството на инсулин в панкреаса.

# При запек

Сминдухът съдържа голямо количество нескорбялни полизахариди. Съдържанието на мукозни влакна улесняват работата на червата.

Рецепта:

1 ч.л. (около 3 гр.) семена се накисват във вода за 12 часа, които трябва да се изядат вечерта, точно преди лягане. Като алтернатива прахът от семена може да се приема с топла вода в доза от ½ ч.л. (пак около 3 грама) вечерта.

При слузести изпражнения.

Семената от растението намаляват лепкавата слуз в изпражненията, чрез увеличаване на секрецията на жлъчка от черния дроб към червата, което подобрява метаболизма на мазнините.

Приемането на щипка трикату на прах или черен пипер заедно с 3 грама семена на прах, ще ви помогнат, ако имате лепкави и разредени изпражнения.

# Загуба на апетит

Загубата на апетит има няколко причини, но семената помагат при чернодробна дисфункция.

# Гастроинтестинална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Сминдухът оказват благотворен ефект при киселинен рефлукс и киселини. Въпреки, че семената са силно активни, голямото количество слуз в семената помага за облекчаване при киселини, като нежно обвива вътрешните стени на стомаха и червата. Успокоява раздразнените стомашно-чревни тъкани и облекчава киселинните секрети, парене в гърлото, болки в корема, гадене и повръщане, причинени от навлизане на киселина в хранопровода при пациенти с ГЕРБ.

# При стомашна язва

Листата от сминдух помагат при стомашните язви, като нормализират секрецията на стомашна киселина. Редовната употреба от пациенти със стомашни язви може да помогне за облекчаване на симптомите, да предотврати влошаване на състоянието и да намали риска от усложнения, като рак на стомаха.

# Газове и подуване на корема

Сминдухът подобрява храносмилането и усвояването на храната, което предотвратява навлизането на необработена храна в дебелото черво. Несмляната храна е основната причина за образуване на газове в стомаха.

Както семената, така и листата на растението имат мощни газогонни и противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на газовете в червата, метеоризма, подуването на корема и чувството за тежест в стомаха, дължащо се на излишните газове в храносмилателния тракт.

# Чернодробни заболявания

Семената съдържат полифеноли, които предпазват черния дроб от токсичност, причинена от отпадни продукти от различни метаболитни процеси в тялото и алкохол. Предотвратява увреждането на чернодробните клетки в резултат на хроничен алкохолизъм, като по този начин намалява риска от хепатит, цироза и омазняване.

# Приложение срещу сухота в устата

Сминдухът стимулира производството на повече слюнка в устата. Следователно, това е ефективно лечение за сухота в устата (ксеростомия).

# При възпалено гърло (тонзилит)

Приготвя се отвара от 800 мл. вода и 20 гр. едри семена сминдух. Тази отвара се използва за изплакване на устата при възпаление на сливиците За чай: Сминдух на прах, около 3 гр., се накисва в 200 мл. вода. Чаят успокоява възпалените сливици и действа бактериостатично и бактерицидно, което намалява и риска от бактериални инфекции. Полезен и при вирусни инфекции.

# Възпалено гърло (фарингит)

Екстрактът покрива стените на гърлото и има успокояващ ефект, облекчавайки болката и кашлицата, причинени от възпаленото гърло. Действа като антибактериален агент и елиминира причинителите на инфекцията. Това е особено полезно за тези, които страдат от непрекъснати пристъпи на кашлица през нощта.

# Лош дъх в устата

Чаят от билката се препоръчва при пациенти с лош дъх. Лошата орална хигиена или развитието на бактерии в устата могат да бъдат причина за лош дъх. Антибактериалното действие на сминдуха забавя растежа на бактериите и убива микробите, причиняващи лош дъх.

# Висок LDL холестерол и триглицериди

Сминдухът действа като жлъчегонно средство, така че насърчава освобождаването на жлъчка от черния дроб и жлъчния мехур в тънките черва, а слузта, хемицелулозата, сапонините, пектинът и танините (нескорбялни полизахариди) в сминдуха инхибират реабсорбцията на жлъчните соли в червата. Подобрява цялостният липиден профил.

# Сминдух за добро здраве на сърцето

Сминдухът играе съществена роля за здравето на сърцето. Неговият кардиопротективен ефект, най-вероятно се дължи на наличието на галактоманан в семената. Също така, съдържа големи количества калий, който отлично се бори с ефектите на натрия, като по този начин контролира сърдечната честота и кръвното налягане.

Семената от сминдух подобряват сърдечната функция чрез регулиране на кръвното налягане и съкращаванията на сърдечния мускул.

# По-бързо възстановяване след раждане

В Индия семената се използват за възстановяване естествения размер на матката след раждане. Въпреки, че матката естествено се връща към първоначалния си размер в рамките на 6-8 седмици, все пак сминдуха спомага за бързото й възстановяване.

На второ място, сминдухът помага за почистване на матката от лохии и предотвратява инфекцията на репродуктивните органи след раждане.

# Сминдух за естествено уголемяване на бюста

Семената от сминдух съдържат фитоестрогени, които повишават естрогенната активност.

Всъщност фитоестрогените в сминдуха контролират хормоналните секреции и възстановяват естествения хормонален баланс. Ефектът се наблюдава върху всички хормони, включително естроген, прогестерон, пролактин, лутеинизиращ хормон и др.

Поради тази причина се смята, че сминдухът стимулира по естествен път растежа на гърдите. Може да насърчи растежа на нови гръдни клетки и по този начин да се увеличи размера на гърдите. Ето защо, сминдухът може да се използва като естествена алтернатива на козметичните процедури за уголемяване на бюста.

Неговото естрогенно действие може да бъде полезно при лечението на рак на гърдата.

# Предменструален синдром, менструален дискомфорт и менопауза

Съединенията на семената като изофлавони и диосген имат естроген-подобни свойства, които помагат за намаляване на дискомфорта и менструалните спазми при жени с предменструален синдром. Облекчават симптомите на менопаузата, като горещи вълни и чести промени в настроението.

сминдух

# Сминдух при желязодефицитна анемия

Сминдухът съдържа голямо количество естествено желязо. Ето защо, е полезен за хора страдащи от дефицит на желязо, което води до развитието на анемия.

# Камъни в бъбреците

Някои проучвания сочат, че сминдухът може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците. Известно е, че калциевият оксалат може да насърчи образуването на камъни в бъбреците чрез оформянето на кристали.

Сминдухът може да помогне за изхвърлянето на съществуващ камък в бъбреците, като увеличи производството на урина. Колкото повече урина в уретрата, толкова спомага за изхвърляне на камъка по време на уриниране. Ето защо, семената могат да се използват от пациенти с камъни в бъбреците за предотвратяване или рецидиви.

# Антиоксидантно действие

Семената съдържат високи нива на полифенолни флавоноиди, които имат силно антиоксидантно действие. Това свойство на сминдуха се свързва със защитата на червените кръвни клетки от увреждане, причинено от свободните радикали.

Употребата на семена заедно с етанол може да повиши неговата антиоксидантна активност, което помага за предотвратяване на вредните ефекти на алкохола върху черния дроб.

Действа протективно на тялото от токсичните ефекти на алергени, замърсители и химикали, като консерванти и аромати в храните. Тези вещества могат да увредят ДНК на здравите тъкани и да стимулират анормалното възпроизвеждане на клетките, което причинява множество заболявания.

# Профилактика на катаракта

Сминдухът намалява риска от развитие на катаракта, особено при пациенти с диабет. Намаляване на случаите на катаракта е отбелязано в проучване, проведено върху плъхове с диабет, третирани с екстракт от листа и семена.

Възможно странични ефекти при употребата на сминдух

Най-честата нежелана реакция при първа употреба е редките изпражнения. Все пак сминдухът се използва и за лечение на диария, но случаят е много различен. Действа, когато диарията е придружена от слуз в изпражненията.

Прекомерно изпотяване.

Главоболие, ако употребявате повече от 5 гр. семена, два пъти дневно.

Нервна възбудимост.

Ускорен пулс.

Треперене.

Лошо храносмилане, ако имате непоносимост към семената или листата.

Алергична реакция, която може да предизвика: обрив по кожата, сърбеж, оток на лицето, езика или гърлото, замаяност и затруднено дишане.

Бременност и кърмене

Семената могат да увеличат риска от преждевременно раждане и спонтанен аборт през първия и втория триместър. Освен това има свойство, което може да допринесе за развитието на маточно кървене. Ефектът от сминдух може да варира в зависимост от случая, така че не се препоръчва да го използвате от време на време.

Употребата е противопоказна при следните заболявания или състояния:

-Прекомерно слюноотделяне

-Нарушения на кръвообращението

-Преди операция

-Бременност

-Алергична реакция

Бъдете здрави!

Хапвайте шоколад за здраве и красота.

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Tagged ,
на горе