Лечебните сили на МАТОЧИНАТА
Добра форма

Лечебните сили на МАТОЧИНАТА

Лечебните сили на маточината са много – действа при грип, хрема, херпес, алергичен ринит, нервност, безсъние, астма, срещу досадни насекоми и още куп други ползи.

Етеричното масло от маточина се прилага доста успешно за медицински цели. В много отношения ефектът, получен от използването му, се осигурява от съдържащите се в него етерични масла. 33 % се намират в листата на билката.

Прочетете още:

ТУЧЕНИЦА-вълшебната БИЛКА, която помага при много заболявания 

Лечебните сили на живовляка 

Фантастичната ЛЕЧЕБНА сила на ГЛУХАРЧЕТО (Рецепти от народната медицина) 

Изключителните ползи от копривата (Част 2) – Народна медицина 

Какви са лечебните сили на вълшебната билка МАТОЧИНА?

Ароматът от маслото е доста силен и наподобява този на лимон.  Билката стимулира менструацията, понижава кръвното налягане, облекчава нощната паника, служи като диуретик, успокоява дишането, понижава ускорения сърдечен ритъм, намалява честотата на съкращенията на сърцето.

В допълнение, ефектът на маточината е антибактериален, който облекчава възпалението и се използва за борба с вирусите. Маслото, съдържащо се в растението, помага при грип, херпес, морбили и много други. Освен това, маслото укрепва сърдечната функция, както и функцията на черния дроб и мозъка.

Помага за възстановяване на храносмилането и контролира обмяната на веществата, облекчава спазмите, срещу топли вълни, подпомага отделянето на жлъчката от организма, облекчава възпалението, действа отхрачващо.

Съвременната, традиционна медицина признава, че билката маточина е полезна при лечението на сърдечно-съдови, хипертонични, невралгични заболявания, както и при астма, безсъние, анемия и подагра.

Приложение на вълшебната билка маточина.

При алергична диатеза трябва да приемате инфузия от листа на маточина. Пие се 3 пъти на ден, преди хранене, по половин чаша. Също така, инфузията на маточина помага под формата на компреси за лечение на миозит, артрит и натъртвания.

Приготвя се по следният начин: 4 с.л. суха суровина, заливат се с две чаши вряла вода, настоява се за половин час, след което течността трябва да се прецеди. Този извлек от маточина се прилага за лечението на кожни обриви, фурункулоза и язви. При алергичен дерматит сокът от маточина се използва външно.

Маточината може да се използва като диуретик, слабително, потогонно и стимулиращо лекарство. Отвара от свежа маточина се използва при заболявания на стомаха, дихателните пътища, при някои форми на астма, неврози и сърдечни заболявания, както и като ободряващ тоник.

Отварата се приготвя по следният начин: 10 гр. ситно нарязана зелена маточина трябва да се накисне в 1 чаша вода в продължение на 10 минути.

За апетит и като успокоително за нервната система, е необходимо да приготвите чай от маточина. Листата от маточина се заливат с вряла вода, след което сместа трябва да ври още 10 минути.

Компресите от маточина.

Компресите от маточина помагат при натъртвания, за лечение на ревматизъм и язви. Ако страдате от повишена възбудимост, нервност, истерия и депресия, ще ви се отрази добре екстракт от маточина. Приготвя се по следният начин: 20 гр. суха маса се разтварят в 1 чаша вряла вода и се оставя да престои за 1 час. След което инфузията трябва се прецежда и се приема 3 пъти дневно по половин чаша.

За лечение на главоболие и мигрена: 4 с.л. нарязана билка се заливат с 1 чаша гореща вода. Оставете да настоява за около 1 час, след което инфузията трябва да се прецеди. Пие се 3 пъти на ден преди хранене по половин чаша. За лечение на аритмия, хипертония, атеросклероза и коронарна болест на сърцето се използва точно същата доза.

Тинктура от маточина се приема 3 пъти на ден преди хранене по 1/2 чаша за повишаване на апетита, както и срещу колики в червата, лошо храносмилане, метеоризъм и нервен стомах. По същият начин се приема за лечение на възпаление на горните дихателни пътища и бронхиална астма. Помага при възпалено гърло, под формата на гаргара, както и при възпаление на венците, зъбобол, срещу лош дъх в устата.

При болки в черния дроб: Настойката от маточина се подготвя по малко по-различен начин: 2 с.л. маточина на прах трябва да се накисне за 1 час в две чаши вряща вода, след което инфузията трябва да се прецеди. Приема се 3 пъти на ден преди хранене по половин чаша.

За лечение на шум в ушите: на 1 част ситно нарязани части от растението се падат 3 части водка. Оставете в стъклен съд на тъмно за 1 седмица, след което тинктурата трябва да се прецеди. Капе се в ушите по 3-4 капки в ухо.

Моля обърнете внимание на следната информация: Статията е с информативна цел. Преди да приложите някои от посочените рецепти, задължително се консултирайте с лекуващият ви лекар. При противопоказания – не използвайте това растение.

Бъдете здрави!  

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе