Мурсалски чай – билката на живота, част от природната съкровищница на България

Мурсалски чай - билката на живота, част от природната съкровищница на България
Добра форма

Мурсалски чай – билката на живота, част от природната съкровищница на България

Мурсалски чай, с латинско наименование sideritis scardica, е растение от семейството на многогодишните тревисти растения, което има следните имена: пирински чай, овчарски чай, алиботуш, македонски чай. Мурсалски чай в Русия е известен с името Железница. Предполага се, че латинското, а след това и руското наименование на билката идва от ефекта да лекува рани, нанесени от железни предмети.

Билката на живота, източник на постоянна жизнена енергия, част от неповторимата природна съкровищница на България!

Мурсалски чай – билката на здравето, на живота, афродизиак

Не забравяйте, че мурсалски чай се смята за рядък вид растение, поради което билката е включена в Червената книга на България като застрашен вид.

НАД 20 ПРИЧИНИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ, ДА ПИЕТЕ ШИПКОВ ЧАЙ

5 изпитани билкови лекове при алергия

Как билките лесно помагат на здравето

Помощ от билките при Базедова болест

Мурсалски чай

Мурсалски чай: легенди

Според легендата, мурсалският чай расте там, където някога са капели сълзите на Орфей от любов по неговата любима Евридика. По тези земи започва да расте една от най-магични билки с особено лековити сили.

Според друго предание, самият Дионис е избрал мястото, където да расте вълшебната билка и затова често я наричат „чаят на боговоте“.

Мурсалският чай притежава почти свръхестествени свойства,  заради уникалният си, богат, състав. Някои учени търсят връзката между мурсалския чай и жизнените сили на Родопчани, както и на хората населяващи районите в полите на Пирин планина.

Мурсалски чай укрепва имунната система

Растението се счита за истинска панацея за много болести. Освен това, има свойството да повишава потентността, лекува рани, тонизира, укрепва общото състояние на организма, помага при анемия.

Чаят лекува заболявания на дихателната и репродуктивната система, особено полезен за мъжете. Укрепва имунната система и нервната система, помага в борбата със стреса, нормализира хормоналните нива, кръвното налягане и теглото.

чай алиботуш

Полезни свойства на билката

Учените са установили, че мурсалският чай съдържа повече от 300 полезни за организма компонента.

Задухът, който се появява при астма, се понася по-добре при редовна консумация на чай. Също така, улеснява протичането на туберкулоза, тонзилит и фарингит.

Растението пречиства кръвта и премахва тежките метали от нея.

Витамини и етерични масла

Витамините и етеричните масла стимулират заздравяването на рани, успокояват акнето, овлажняват кожата, предотвратявайки лющене и възпаление. Косата придобива здрав красив блясък и еластичност.

В мурсалския чай са открити етерични масла и 10 аминокиселини, които са основните градивни елементи на протеините в човешкото тяло и играят важна роля в развитието на мускулите.

Етеричните масла подпомагат синтеза на ензими в организма, оказват благоприятен ефект върху настроението и съня.

Борба с настинките

Мурсалският чай съдържа не само етерични масла, но и аминокиселини. Тези вещества оказват противовъзпалителен и антибактериален ефект, поради което напитката е отлично средство за лечение на настинки и вирусни заболявания.

Освен това е естествен имуномодулатор и антиоксидант. Отварата се приема в помощ при борбата с бактериални инфекции, особено респираторни.

Подобряване на храносмилането

Отварата от мурсалски чай стимулира храносмилането, защото оказва благоприятен ефект върху храносмилателната система. Препоръчва се при гастрит, колит или по време на колики.

Подобряване работата на пикочно-половата система

Редовната употреба на този чай помага при заболявания на пикочната система. А в древен Египет лечителите са препоръчвали това растение като средство за лечение при мъжки стерилитет и подобряване на потентността. Днес мурсалският чай е ефективен природен афродизиак.

Укрепване на сърдечно-съдовата система

Напитката помага за пречистване на кръвта и нейните потоци, лимфата, лигавиците. Подобрява работата на ендокринната система. Премахвайки токсините понижава холестерола в кръвта и прочиства кръвоносните съдове.

Свойства на мурсалския чай

Дори малка част от растението са от голяма полза за цялото човешко тяло.

Трудно е да се повярва в такъв огромен списък от полезни свойства на този билков чай. Химичният състав ще хвърли светлина върху мистерията на неговите лечебни свойства!

Пирински чай

Мурсалски чай: основни елементи – Na, K, Zn, Mg, P, Si, Al, Fe, Cu, Se.

Магнезий (Mg)

Магнезят е жизненоважен елемент, който се намира във всички тъкани на тялото и е необходим за нормалното функциониране на клетките. Участва в повечето метаболитни реакции, в регулацията на предаването на нервните импулси и в съкращаването на мускулите. Селен (Se)

Цинк (Zn)

Цинкът е необходим за производството на мъжка семенна течност, мъжки хормони, за нормално функциониране на простатата. Участва в метаболизма на витамин Е.

Калий (K)

Много важен елемент за мускулите и тяхната нормална работа. За поддържане на осмотичната концентрация на кръвта. Поддържа киселинно-алкалния баланс – процес от изключителна важност за човешкото здраве.

Натрий (Na)

Заедно с калия, натрият изпълняват подобно функции.

Мед (Cu)

Дефицитът на елемента мед намалява активността на ензимните системи и забавя протеиновия метаболизъм, което води до намаляване и нарушаване на растежа на костната тъкан.

Желязо (Fe)

Така ценното желязо за организма. Един от най-важните елементи за човек, участващ в процеса на дишането. Основна съставка на червените кръвни телца.

Кобалт (Co)

Кобалтът е жизненоважен микроелемент за организма. Той участва в хемопоезата, функциите на нервната система и черния дроб, ензимните реакции.

Калций (Ca)

Важен елемент от билковия чай, участващ във формирането на човешкия скелет. Особено важно е през юношеството.

Мурсалският чай съдържа още:

Голям брой флавоноиди, чиито свойства ни предпазват от въздействието на различни микроби и имат благоприятен ефект върху човешкото тяло.

Мурсалски чай - билката на живота, част от природната съкровищница на България

Първи резултати след започване на употреба на мурсалски чай

За постигане на добри резултати е необходимо чаят да се приема редовно (1-2 пъти на ден) в продължение на 1 месец. След това дайте 1 месец почивка на тялото. При необходимост повторете курса. Първите промени в благосъстоянието обикновено се наблюдават след 7-10 дни при редовна употреба.

Правила за приготвяне на мурсалски чай

Струва си да се постараете, за да откриете място или човек, от където да си закупите от истинския вид. Трябва да знаете за основните тайни на неговото приготвяне. Те са малко, но за запазването на лечебните свойства са изключително важни.

Приготвянето на лечебната напитка не се отличава със сложен процес.

В подходящ съд налейте 0,500 мл. чиста вода и оставете да заври. Достатъчно е да добавите 1 стръкче мурсалски чай, заедно с дръжката и оставете да поври – 2-3 минути са достатъчни. Отстранете от котлона и оставете 30 минути да настоява.

За още по-добър ефект при лечение на вирусна или бактериална инфекция, към отварата добавете обелката на една екологично чиста ябълка. По този начин ще обогатите с пектин лечебната отвара.

Важна информация: Опитните билкари съветват никога да не слагате билката в студената вода и да оставите да се вари. Така се получава “калциране” на самото растение, което възпрепятства 100 % извлек на полезните елементи.

Противопоказания при употреба на мурсалски чай

В някои случаи мурсалският чай може да навреди на организма. Понякога при надвишаване на препоръчителните дози води до дискомфорт.

Преди да започнете да приемате от напитката, трябва да проучите инструкциите и списъка с противопоказания, както и да получите съвет от вашия лекар.

Ако по време на употребата на мурсалски чай се появят някакви неразположения, незабавно трябва да прекратите приема.

Отварата от мурсалски чай е наистина великолепна. Тя дава сила на организма и има благоприятен ефект върху неговите функции. Редовната употреба ще помогне за предотвратяване на много заболявания, а също така допринася за бързото възстановяване.

Мурсалски чай - билката на живота, част от природната съкровищница на България Бързо ръководство за постигане на добър сън

Мурсалски чай - билката на живота, част от природната съкровищница на България Пролет без пролетна умора

Tagged , , , ,
на горе