Как билките лесно помагат на здравето
Добра форма

Как билките лесно помагат на здравето

Билките са безценно богатство и тяхното използване представлява безбрежна наука. Прилагането на билки е много важно изкуство.

Още в древни времена това изкуство било познато на лечителите.

Те се опитвали да открият лечебните свойства и да прилагат една билка за множество оплаквания. Така се получавало опростяване на употребата на растенията.

Например, чай от джинджифил помагал както при настинка, така лекувал мигрена и проблеми с храносмилането.

Билколечението се основава на много принципи, но тук е необходимо да се посочат най-важните от тях, които ще ви помогнат.

Безценни билки при алергия

Помощ от билките при аритмия

Еньов ден – цветята и билките имат лечебна сила

Кои са тези 3 важни принципа за билките, с които да започнете:

Използвайте билки, които растат във вашата страна

Доказано е, че заболяванията, които се появяват на дадена територия обикновено са зависими от факторите на околната среда. Билките, които растат на това място, притежават характеристиките на тази среда.Те са особено полезни за неразположения, свързани с условията на климата и региона.

Използвайте по-слаби билки

Слабите билки, които растат на вашата територия, могат да се използват спокойно. Те действат и имат общ, цялостен ефект върху вашето тяло и могат да излекуват множество оплаквания.

Използвайте по-голяма доза от слабите билки

Има разлика между медицинския чай и билковия чай. Когато приготвяте чай с медицинска цел е необходимо да се сложи по голямо количество, за да постигнете желания ефект. Той се приготвя чрез сваряване или накисване на малко количество от билката в половин литър вода. И обикновено се консумира една чаша три или четири пъти дневно, в зависимост от нуждите, за по-дълъг период от време.

Как билките лесно помагат на здравето

Нашите тела са създадени така, че работят в определени цикли. Ако сте решили, че ще проведете по-дълго билково лечение, важно е да правите периодични почивки, така че тялото да получи максимална полза.

Кога да вземате билки?

Добре е при билкова терапия да правите дълги почивки. Добре е да имате 1 почивен ден за седмица или 5-7 дни за един месец.

Препоръчително е билки за стомаха, дробове, сърце и глава да се вземат след хранене, а за бъбреци или червата на гладно преди хранене. Ако билките са по-силни, да се вземат с храна на пълен стомах. Ако използвате билки против безсъние, е добре да ги вземате възможно преди лягане.

Ако не сме запознати с действието на билките, е добре да се обърнем към специалист, който работи с тях и познава лечебните растения. Той може да състави програма, подходяща за вашето тяло и нужди и даде разяснения.

Най-важното е, че билките имат общо въздействие върху целия организъм, а не само към определена част. Казва се, че те имат холистичен характер. Това означав, че чрез билколечение се постига по-добро разбиране на организма като цяло и съставните му части. Така лесно може да се открие заболяване и да се повлияе върху цялостното лечение.

Как лекуват билките?

Лечебните растения могат да действат и лекуват различни състояния.

Най-известни техни действия са: антибактериално, противовъзпалително, антиспазмолитично, газогонно. Те могат да предотвратят много проблеми.

Много важно е противъзпалителното действие. Растения, които намаляват активността на възпалителните клетки и лекуват болки в ставите, скованост, ограничено движение. Такива са куркума, канела, лют червен пипер, женско биле, босвелия, зелен чай.

Антибактериалното действие се изразява в унищожаване на болестотворните бактерии. Такива растения са чесън, лук, мащерка, лайка, евкалипт, салвия, червена боровинка. Употребяват се против инфекции и имат противобактериално и противовирусно действие.

Антиспазмолитично действат билките маточина, лайка, валериана, розмарин, шведска горчивка, кориандър. Те премахват болките в стомаха, тежест след хранене, намаляват като цяло дискомфорта в стомаха.

Предимствата на лечебните растения пред лекарствата е, че те произлизат от природата, носят нейната енергия и сила, те са абсолютно чист натурален продукт.

Билките се вземат с превантивна цел и е добре да се включат в нашата храна и ежедневие, за постигане на истински баланс на организма.

Как билките лесно помагат на здраветоОт зеленината до цветните акценти: 10 бюджетни решения за декор в апартамента

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе