Днес се навършват 62 години от полета на първия човек в Космоса – Юрий Гагарин (12 април 1961 г.)

Юрий Гагарин
Разни

Днес се навършват 62 години от полета на първия човек в Космоса – Юрий Гагарин (12 април 1961 г.)

На 12 април 1961 г. полетът на Юрий Гагарин напълно преобръща съзнанието на човечеството. Юрий Гагарин остава завинаги в историята на човечеството. Човекът, който за 108 минути направи една пълна обиколка около Земята. Космонавтът излита от космодрума “Байконур” с “Восток-1”.

Няколко седмици след полета в Космоса първият космонавт в света  посещава България. Това се случва на 26 май 1961 г. Преди да стъпи на българска земя, българските авиатори посрещат самолета му с почетен ескадрон от изтребители.

На 12 април се навършват 62 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса

Георги Иванов първият българин в космоса

Юрий Гагарин

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин постави началото на нова космическа ера! Нещо невероятно за времето си, в което все още имало живи хора, които добре помнели света без самолети и практически без коли. Но днес, 62 години по-късно, това епохално историческо събитие изглежда съвсем просто (само един ход!) и лесно изпълнимо.

12 април – Ден на космонавтиката

На този ден през 1961 г. руският космонавт – Юрий Гагарин даде началото на ерата на човешкото изследване на космоса.

Полетът на „Восток – 1“ бил напълно автоматизиран. Това се дължало на факта, че никой учен не могъл да даде пълна гаранция, че космонавтът ще може да работи в условия на безтегловност. Юрий Гагарин получил специален код, който направил възможно активирането на ръчното управление на кораба.

Два дни преди да излезе в орбита Юрий Гагарин написал прощално писмо до съпругата си в случай, че се случи катастрофа и не се завърне обратно. Писмото е дадено на Валентина Ивановна след самолетната катастрофа, на 27 март 1968 г., при която загива първият в света космонавт.

“Тържествено бучи мотора,

настава дълго чакан час!

Човек-звезда кръжи в простора

Гагарин слиза между нас!”

Първоначално са записани три предстартови обръщения на „първия космонавт към народа” – от Юрий Гагарин и двамата му дубльори – Герман Титов и Григорий Нелюбов. Подготвени били три текста: при успешен полет, при търсене на космонавт и при катастрофа.

Юрий Гагарин

По време на последния етап от полета Юрий Гагарин изрекъл фразата: „Горя, сбогом, другари!“

Преди Гагарин не е имало ясна представа как изглежда, когато космически кораб преминава през плътните слоеве на атмосферата по време на спускане. Затова той, като всеки друг пилот, виждал пламък в илюминатора и предположил, че гори и ще загине.

Незабравим кадър е надписът „СССР“ на шлема на космонавта. Твърди се, че 20 минути преди излитането на Гагарин решили да поставят буквите „СССР“ на шлема, така че астронавтът да не бъде объркан. Буквите били изписани, без той да се сваля шлемът от главата си.

Съществуват, обаче и други твърдения, че надписът е нанесен по време на подготовката на скафандъра за полет.

Друг интересен факт от най-запомнящите се подробности за първия човек в космоса са връзките на обувките. По време на преминаването на Гагарин по червения килим преди доклада на Никита Хрушчов връзките на ботуша на първия космонавт се развързали.

Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 г. в Русия. На 27 март 1968 г. (само на 34-годишна възраст) Юрий Гагарин загива трагично в самолетна катастрофа, по време на тренировъчен полет.

Юрий Гагарин в България през 1961 и 1966 година

Tagged , ,
на горе