5 начина да спрете да се тревожите
Психология

5 начина да спрете да се тревожите

Трудностите понякога ви карат да се тревожите за неща, които не зависят от вас. Дори да осъзнавате това, веднъж започнал, този процес на притеснение трудно може да спре. Хората естествено се грижат един за друг, но когато грижите отидат твърде далеч, те могат да обтегнат отношенията и да окажат отрицателно въздействие върху психичното здраве.

Важно е да разпознаете кога това се превръща в нездравословна мания и да предприемете стъпки как да спрете да се тревожите прекалено много. Въпреки че е важно да се грижите за близките си, прекомерното притеснение и стрес могат да доведат до това да се тревожите, да имате безсънни нощи и цялостно чувство на нещастие.

5 начина да спрете да се тревожите

infomax-logo-50-15-HW Иво Сиромахов: Ето ги законите на плажа

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

За да смекчим тези негативни ефекти, събрахме няколко полезни съвета как да спрете да се тревожите прекомерно и да намерите баланс в отношенията си.

Като промените начина си на мислене и възприемете различен подход, можете успешно да поставите непоклатими граници. Продължете да четете за няколко полезни трика как да спрете да се тревожите толкова много.

Определете границите си

Емпатичните хора често са склонни да помагат на другите, но това може да се отрази негативно на емоционалната им стабилност. Определянето на собственото ви благополучие като приоритет е също толкова важно, колкото и да сте на разположение на близките си. Установете своите граници. Запитайте се колко емоционална подкрепа можете реално да окажете в момента и давайте също толкова.

Ако някой приятел преживее неуспех, докато вие не сте в подходящото психическо състояние, за да се справите с труден разговор, изразете съчувствието си и съобщете честно за душевното си състояние. Предложете алтернатива, която не е толкова взискателна, като например среща за лек филм или спокойно прекарване на времето на кафе, което ви устройва повече. Така и вие ще спрете да се тревожите за нещо, върху което нямате контрол.

да се тревожите

Съобразявайте се с емоционалната си инвестиция в хората

Когато се занимавате с егоцентрични хора, които търсят помощта ви само за дребни проблеми, докато удобно пренебрегват нуждите ви, е важно да внимавате колко емоционална инвестиция избирате да дадете. Емоциите ви са ценни и разпиляването им за хора, които не отвръщат с взаимност, може да бъде изтощително. Целенасочено изразходвайте енергията си и решете колко сте готови да се тревожите за някого.

Преместете фокуса си върху нещата, които можете да контролирате

Животът може да ни подхвърли криви топки, оставяйки ни да се чувстваме безсилни и се тревожим прекалено много. Естествено е да искаме желания резултат, но фиксирането върху него може да погълне мислите и енергията ни. Ключът е да пренасочите вниманието си към нещата, които можете да управлявате. Вложете емоциите и усилията си в аспектите на ситуацията, които можете да контролирате, което ще ви позволи да се подготвите по-добре и да намерите усещане за стабилност.

да се тревожите

Дайте си сила и непоклатима самооценка

Тялото ви трябва да има здрава основа от вяра в себе си, устойчива на външни фактори, които се опитват да я подкопаят. Ако разчитате твърде много на резултата от дадена ситуация, това може да доведе до безпокойство, ако той не отговаря на очакванията ви. Ето защо изграждането на солидно чувство за самоуважение е от ключово значение, за да избегнете това. Започвайки да се тревожите за мнението на другите, ще стигнете до задънена улица.

Убедете се без съмнение в своята стойност. Насърчавайте се и се обграждайте с хора, които ви подкрепят безусловно, отбелязвайте дори най-малките постижения и не забравяйте да проявявате доброта към себе си. Дори да допуснете грешка, бъдете снизходителни.

да се тревожите

Поемете контрол над емоциите си

Един от най-добрите съвети за това как да не се интересувате толкова много е да наблюдавате емоционалните си реакции и да определяте кога ставате прекалено вглъбени. Ако започнете да се тревожите прекалено много за някои неща, то вие сте загубили контрол над емоциите си. Възможно е да отдавате прекалено голямо значение на даден проблем.

След като разпознаете това, отделете малко време, за да помислите за емоционалното състояние, което желаете. След това се заемете с дейности, които ви помагат да постигнете това състояние. Ако желаете да се чувствате радостни, правете неща, които ви носят радост.

Вижте още:

„Не те обичам вече!“ – Най-страшните думи за всяка жена

Жените обичаме мъже, които остават верни докрай, а изневярата е твърде непонятна за тях

Как да си върнеш бившия – този път завинаги

И мъжете са способни на чувства и емоции! И те имат нужда от любов и подкрепа

„Ти си единствената на този свят за мен“- думите, които всяка жена мечтае да чуе

Истински проблем е, когато мъжът не докосва жената до себе си – интимността е важна

Новото модерно: Защо зрелите жени харесват млади момчета

ТОП 5 имена, чиито носители привличат късмет

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе