5 грешки с храненето, които родителите правят

5 грешки с храненето, които родителите правят
Психология

5 грешки с храненето, които родителите правят

  1. Храненето е една от причините за семейни войни, крясъци и драматични преживявания. Кой не е бил каран да яде нещо, което мрази? Или е приемал храната за награда? А кой е ял тайно нездравословна храна? Всички тези вредни навици често са предизвикани от грешното отношение на родителите към децата си.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

5 грешки с храненето, които родителите правят

 1. Даване на лош пример

храненето
5 грешки с храненето, които родителите правят снимка: pinterest

Първото нещо, което можете да направите, за да помогнете на децата си да се хранят добре? Яжте добре сами – пред тях. Възрастните, които се наслаждават на разнообразни питателни храни в щастлива обстановка, са много по-склонни да имат деца със здравословни нагласи към храненето, отколкото възрастните, които постоянно спазват диета, преяждат, отказват зеленчуци или просто оставят децата да се хранят сами.

Прочетете хранителното послание, което изпращате на децата си, и го пренапишете, ако е необходимо. Това ще помогне при храненето на детето.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

2. Прилагане на твърде силен натиск

Експертите по родителско поведение най-много възразяват срещу всякакъв вид принуда при храненето. Децата се претоварват.Дори ако децата ядат храната, те вероятно ще я избегнат, когато имат възможност.Освен това натискът прави храненето проблем за контрол. Вече не става дума за храна, а за нуждата на детето да бъде автономно.

Натискът може да започне с първата лъжица оризова каша. Ако бебетата не го искат, родителите понякога все пак се опитват да намалят храната. Новите текстури няма да бъдат приети веднага. Предложете три или четири лъжици, оставете да излезе на лигавника и приберете лъжицата.Някои бебета се справят по-добре с домашно приготвени пюрета, които позволяват много постепенни промени в текстурата.Родителите са отговорни за това какво се поднася за ядене и за начина, по който се поднася. Децата са отговорни за това колко и дори дали ядат.

3. Използване на подкупи

храненето
5 грешки с храненето, които родителите правят снимка: pinterest

Предлагането на торта на деца, които ядат своите броколи, е просто още една форма на натиск по време на храненето. Това увеличава напрежението по време на хранене и няма да им помогне като броколи. Всъщност може да има обратен ефект. Друг проблем: Когато наградата е десерт, тя изпраща грешно съобщение за това какво си струва да се яде. Сладкото става по-ценно от месото и зеленчуците.

Как да направим радостта от яденето сама по себе си сладка награда? Избягвайте проблема, като предлагате само плодове. Или направете сладкишите преценка (положи ли детето ви разумни усилия да яде?), а не резултат от стриктно счетоводство (пет грахови зърна се равняват на едно парче пай). Дете, което не е гладно за здравословен избор, не трябва да е гладно и за сладко.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

 

4.Кратко готвене

храненето
5 грешки с храненето, които родителите правят снимка: pinterest

Лесно е да попаднете в капана да приготвите нещо различно за всеки член на семейството. Но това не подобрява хранителните навици и отнема време и енергия. Вместо това предложете ограничен избор, свързан с това какво яде останалата част от семейството. Ако имате сандвичи например, децата могат да избират между пуешко и фъстъчено масло. (Приемането на определени искания по време на храненето, като премахване на корички, дава на детето известен контрол.) Бъдете внимателни при планирането на менюто.

Винаги трябва да има поне един предмет на масата, който детето познава и харесва. Ако тя реши да не яде нищо, така да бъде. Тя няма да гладува в часовете преди следващото хранене. И ако огладнее малко, ще започне да разбира последствията от липсата на храна.

5.Сервиране на големи порции

храненето
5 грешки с храненето, които родителите правят снимка: pinterest

В тази страна на големи порции понякога забравяме, че децата са малки и затова се нуждаят от порции с детски размер, които се равняват на една супена лъжица на година от живота, казва Американската диетична асоциация в Чикаго. Прекалено многото храна е плашещо и обезкуражаващо за детето – и разочароващо за родителя, който вижда пълна чиния, дори когато детето е опитало всичко. Започнете с малко и не забравяйте, че един зелен фасул е по-добър от никакъв зелен фасул и че винаги можете да предложите повече. Така ще помогнете на детето при храненето.

Tagged ,
на горе