Отглеждане на боровинки
Идеи за дома Разни

Отглеждане на боровинки

Боровинките са вкусни и полезни плодове, които могат успешно да се отглеждат в двора. Има различни сортове боровинки, включително ниско растящи, подходящи за отглеждане в саксии, както и високи сортове, които се oформят като ниски храсти. Отглеждането на боровинки във вашия двор може да бъде успешно, ако следвате някои ключови стъпки и поддържате подходящи условия за растеж.

HappyWoman_Astrology_1200x300

Отглеждане на овощни дръвчета: Череша

Отглеждане на овощни дръвчета: Дюля

Отглеждане на овощни дръвчета: Синя слива

Отглеждане на плодни дървета: Смокиня

Ето някои допълнителни съвети относно отглеждането на боровинки:

Отглеждане на боровинки
Отглеждане на боровинки
  • Има различни сортове боровинки, включително ранни, средно ранни и късно плододаващи. Изберете сортове, които отговарят на вашия климат и предпочитания.
  • Боровинките предпочитат кисела до неутрална почва с pH стойност между 4.0 и 5.5. Това pH оптимизира наличието на необходимите микроелементи в почвата и подпомага успешния растеж и плододаване на боровинките.
  • Поставете боровинките на слънчеви места, където получават поне 6-8 часа директна слънчева светлина на ден. Въпреки това те могат да понасят и лека полусянка.
  • Боровинките обичат влажна почва, затова редовното поливане е важно, особено по време на сухи периоди.
  • Подрязването е важна част от грижата за боровинките. Подрязвайте старите клони и формирайте храст, за да подпомогнете циркулацията на въздуха и светлината.
  • Боровинките могат да бъдат изложени на нападения от птици, особено по време на плододаване. Разгледайте възможности за поставяне на мрежи или други защитни средства.
  • Разгледайте възможността за добавяне на мулч около растенията. Мулчирането помага за задържане на влагата, поддържа почвата прохладна и намалява риска от растеж на плевели.
  • Събирайте боровинките, когато те са напълно узрели и имат равномерен цвят. Плодовете трябва да се отделят лесно от клоните.
  • Съчетайте боровинките с други растения, които са добри компаньони. Например, чесън, броколи и магданоз могат да имат положително въздействие върху растежа на боровинките.
  • Ако нямате градинско пространство, опитайте с отглеждането на боровинки в саксии. Изберете сортове, които са подходящи за контейнерно отглеждане.
Отглеждане на боровинки
Отглеждане на боровинки

Боровинките са богати на антоцианини, които са силни антиоксиданти, подпомагащи в борбата със свободните радикали в организма. Те съдържат витамини С и К, както и магнезий и манган, които са важни за здравето на костите и имунната система.

Отглеждане на боровинки
Отглеждане на боровинки

Редовната консумация на боровинки може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол и поддържане на здравословната сърдечна функция. Антоцианините в боровинките се свързват с подобрено усвояване на глюкозата, което може да бъде полезно за хора с диабет. Някои изследвания показват, че редовната консумация на боровинки може да подобри когнитивните функции и паметта.

Отглеждане на боровинки
Отглеждане на боровинки

С отглеждането на боровинки ще се наслаждавате на вкусни плодове и ще имате достъп до тези полезни свойства, които могат да подпомогнат вашето здраве. Следвайте препоръките за грижа и ще имате успешен и здравословен процес на отглеждане на боровинки във вашия собствен двор.

Tagged , , , , , ,
на горе