Влюбени в любовта – как да се отървете от пристрастяването

Влюбени в любовта – как да се отървете от пристрастяването
Любов и партньорство

Влюбени в любовта – как да се отървете от пристрастяването

Независимо каква представа създават любовните истории в сериалите, истината е, че отношенията между двама души невинаги са толкова перфектни.

Но преди да се задълбочим в същината на въпроса за пристрастеността към любовта, нека направим бърза проверка. Задайте си следните въпроси: Какъв е най-дългият период от време, през който сте оставали сами? Филмите, книгите, музиката и телевизионните предавания, които харесвате, насочени ли са към романтика? Страхувате ли се да останете сами? Случвало ли ви се е да бъдете с някого, просто защото предпочитате това, отколкото да сте сами? Вашата самооценка основава ли се на това дали сте романтична връзка или не?

Разгледайте отговорите си. Ако повечето са „да“, вероятно сте пристрастени в това да бъдете влюбени.

Как обаче изглежда любовната зависимост?

Точно като всяка друга зависимост, тази също може да бъде трудно да се прекъсне. По същия начин, по който алкохоликът търси утеха в пиенето, пристрастеният към любовта търси връзка след връзка, независимо колко нездравословна може да е тя, за да се опита да запълни празнотата. Неговата мотивация често е страх. Независимо дали става дума за такъв от самота, празнота, изоставяне, недостатъчност или отхвърляне, този страх е този, който поддържа цикъла на зависимост от връзката.

Емоционалното насилие често е фактор за създаването на този цикъл. Когато нашето самочувствие е изкривено от повтарящи се думи или действия, които ни карат да се чувстваме недостойни, е по-вероятно да станем зависим човек, който постоянно търси любов, защото само така се чувства достоен и ценен.

Прекъснете този затворен кръг.

За да се освободите от своята зависимост, трябва да прекъснете този омагьосан кръг и да спрете да прескачате от връзка във връзка.

Ето шест начина, по които можете да прекъснете цикъла и да започнете процеса на възстановяване:

– Вижте проблема. Разгледайте поведението си и бъдете честни за това, което виждате. Прегледайте взаимоотношенията си и признайте дали сте пристрастени към любовта и дали сте развили цикъл на зависимост от връзката.

– Спрете цикъла. След като забележите тази негативна тенденция, прекъснете я. Ако в момента не сте във връзка, не излизайте с никого през следващите шест месеца. Не използвайте сайтове за запознанства. Не позволявайте на приятелите да уреждат срещи. Не изпращайте имейли, текстови съобщения или телефонни обаждания, които потенциално биха включвали романтични връзки. Просто си дайте малко почивка.

-Анализирайте случващото се. Сега, когато не излизате на срещи, отделете това допълнително време за размисъл, което ви е нужно. Опитайте да разберете каква е причината за вашето поведение и непрекъснатото търсене на любов. Може да имате подобен пример в семейството си или в обкръжаващата ви среда и неволно да му подражавате, или пък това да се е отключило от травма в детството. Няма как да решите проблема, преди да сте установили източника му.

– Потърсете специалист. Докато правите анализ на причините за поведението ви, помислете за търсене и на професионална помощ. Специалистът може да ви даде допълнителна гледна точка и да ви помогне да прекъснете този цикъл на любовна зависимост.

– Замислете се за различна перспектива. Представете си живота си без зависимост от връзката. Как изглежда? Как бихте се почувствали, ако не ви трябва някой друг, за да се чувствате значими? Какво би било, ако бяхте отговорни за собственото си щастие и наистина обичате себе си? По-хубаво е, нали?

Направете промяната. Обичайте себе си такива, каквито сте и приемете своите несъвършенства. Не търсете някой друг, който да запълни тези пукнатини. Продължете напред в живота си и не позволявайте да завъртите стария цикъл на зависимост от връзката. Да, вероятно ще отнеме време, затова се заредете с повече търпение. Само когато се научите да се чувствате пълноценни и без човек до себе си, ще бъдете в хармония и ще можете да разпознаете, когато подходящият за вас застане на пътя ви.

Вижте още ⤵️

Защо някой хора са толкова фалшиви 

Защо се влюбваме 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе