Безопасната скорост на отслабване: здравето е в ред и теглото се запазва

Безопасната скорост на отслабване здравето е в ред и теглото се запазва
Добра форма

Безопасната скорост на отслабване: здравето е в ред и теглото се запазва

Безопасната скорост на отслабване: здравето е в ред и теглото се запазва, това напомнят специалисти. Загубата на тегло предполага необходимостта от намаляване на мастната тъкан. Това може да стане чрез увеличаване на физическата активност, нормализиране на метаболитните процеси, диетично хранене, приемане на лекарства за изгаряне на мазнини или хирургия (намаляване на обема на стомаха, липосукция и други операции). Каква е безопасната скорост на отслабване – тя е, когато здравето е в ред и теглото се запазва.

Но проблемът е, че повечето от тези техники намаляват не само количеството мазнини, но и мускулите, и съединителната тъкан. Например, посещението на парна баня ще ви помогне да свалите около килограм, но количеството мастна тъкан ще остане същото.

Формулата „Бавно, но стабилно“ печели състезанието за отслабване

От тромава круша до строен лебед – изключителна техника за отслабване  

Блогърката Лизи Питърсън сподели най-лесният начин за отслабване

Как протича процесът на отслабване?

Използвайки който и да е метод за отслабване в рамките на една седмица, в допълнение към намаляването на мастната тъкан ще настъпи загуба на течности. Ако след една седмица режимът не се промени, тялото ще се адаптира към новите условия и метаболитният процес ще започне да се променя. Съотношението на мастната и мускулната тъкан също ще се промени, особено когато физическата активност е свързана.

Скоростта на загуба на тегло се определя от разликата между количеството калории, които получавате, и тези калории, които изгаряте. При пълно гладуване тялото ще започне да използва резервите си, тоест колкото повече калории изгаряте и колкото по-малко приемате с храната, толкова по-бързо ще можете да отслабнете. На пръв поглед всичко е просто и ясно, но има едно предупреждение – при бързо намаляване на мастната тъкан околните тъкани и органи няма да бъдат засегнати, тоест тяхното състояние няма да се стабилизира. Поради тази причина мнозина се сблъскват с дефект като увиснала кожа.

Факт е, че тялото се нуждае от време, за да се възстанови. И ако се придържате към диета за известно време, а след това отново се върнете към нормална диета, тогава теглото скоро ще се върне и то в излишък, така че следващият път тялото да има повече резерви в случай на „извънредна“ ситуация. За да избегнете това, трябва да отслабнете правилно и постепенно.

Оптимална скорост на загуба на тегло:

Според множество проучвания следните опции за отслабване се считат за безопасни:

500-900 г на седмица;

2 кг на седмица;

2-3 кг на месец;

3-5 кг на месец.

Показателите варират и това се дължи на индивидуалните особености на организма. Например, жените имат средно 25% телесни мазнини, докато мъжете са само с 18%. От голямо значение е височината и първоначалното тегло на човек. Логично е да се изчисли оптималната скорост на загуба на тегло в проценти, въз основа на първоначалното телесно тегло.

Независимо от избрания метод за отслабване, не трябва да консумирате по-малко от 1000 Kcal на ден, това е опасно за здравето. При загуба на 2-3% от първоначалното телесно тегло на месец няма да настъпят нарушения в тялото. Ако загубата на тегло се основава на редовни тренировки, тогава безопасната скорост на загуба на тегло може да се увеличи два до три пъти, тоест е разрешена загуба на 10% от първоначалната маса на месец, но само при липсата на хронични заболявания. Преди да започнете да отслабвате, винаги трябва да се консултирате с вашия лекар и да се уверите, че избраният метод не вреди на вашето здраве.

Диети – безопасни ли са?

Повечето диети, предназначени за бърза загуба на тегло, включват ограничен прием на сол, което допринася за бързото отстраняване на течността от тялото. Диетите без сол ви позволяват да отслабнете с 3 кг на месец, тоест поне 3% от първоначалното тегло. Отслабвате по-бързо, но безопасно ли е?

Солта задържа течност в тялото, а когато е дефицитна, налягането намалява, появяват се слабост и световъртеж. Човекът става неспособен да бъде активен и може дори да припада от време на време. Експертите казват, че е невъзможно напълно да се изключи солта от диетата във всеки случай, има дневна норма на нейната консумация – в диапазона от 12-16 г.

Ето защо, помислете внимателно, преди да се откажете от употребата на сол, както и дали да използвате драстични диети, за да постигнете по-бърз резултат. Все пак, няма да си навредите, ако заложите на постепенното и обмислено сваляне на килограми, съчетано с редовни тренировки, по възможност водещи до обилно изпотяване. Това гарантира, че топите и натрупаните мазнини по тялото си.

infomax-logo-50-15-HW Мария Бакалова и Валери: Любовта ни пламна по време на работа

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе