Формулата „Бавно, но стабилно“ печели състезанието за отслабване

Формулата „Бавно, но стабилно“ печели състезанието за отслабване
Добра форма

Формулата „Бавно, но стабилно“ печели състезанието за отслабване

Формулата „Бавно, но стабилно“ печели състезанието за отслабване, доказва ново проучване. То установило, че хората, чието тегло варира в началото на програмата им за отслабване, имат по-лоши дългосрочни резултати. Те губят по-малко тегло в дългосрочен план, в сравнение с хората с по-последователен напредък седмица след седмица. Ако отслабването се чувства по-скоро като йо-йо ефект, отколкото като топка, „търкаляща се по лек хълм“, тогава може да искате да преосмислите подхода си.

Фурмите: Ползи за здравето и отслабването

5 лесни начина да спазвате всяка диета

5 супер лесни диети – отслабвайте без напрежение

Така че, вижте формулата „Бавно, но стабилно“, която печели състезанието за отслабване.

Изследователите от университета Drexel предполагат, че тази формула и подход може да помогнат за ранното идентифициране на хора, които се нуждаят от допълнителна подкрепа за постигане на целите си за отслабване. Опасностите от възстановяването на загубеното тегло не са нещо ново за здравните специалисти.

„Ако се мъчите с йо-йо ефект след режим за отслабване, това е ясен сигнал или червен флаг, че става дума за нещо повече от храната, която ядете, и упражненията, с които се занимавате. Вероятно има вкоренени модели на поведение, които трябва да разгледате и промените, за да може да се задържи постигнатото тегло в дългосрочен план“, казва Елиза Кингсфорд, лицензиран психотерапевт и автор на книгата „Задвижвана от мозъка загуба на тегло“, която не е участвала в проучването.

В проучването изследователите са проследили 183 жени, участващи в едногодишна поведенческа програма за отслабване. Те установили, че жените, чието тегло се колебае повече през първите 6 или 12 месеца, губят по-малко тегло след една и две години.

Например, жените, които са свалили 4 килограма за една седмица, възвърнали са два на следващата, а след това са загубили един на следващата и така нататък, се справят по-зле от тези, които са отслабвали с по един килограм всяка седмица през първите шест месеца на програмата.

Всички доброволци получили цели, върху които да се съсредоточат по време на програмата, като например наблюдение на техните навици и прием на калории, като същевременно, увеличавали физическата си активност. Първите шест месеца от програмата дамите се фокусирали върху загубата на тегло, със седмични сесии в малки групи. Вторите шест месеца се фокусирали над поддържането на теглото, с по-редки сесии. Жените, които съобщавали за по-голямо преяждане, емоционално хранене и загриженост за храната, която приемат, в началото на проучването, показали по-голяма променливост на теглото и отслабвали по-малко след една или две години. Това предполага, че променливостта на теглото е по-добър показател за дългосрочен успех, отколкото връзката на човек с храната.

Изследователите посочили, че проучването не показва, че променливостта на теглото причинява по-лоши резултати при загубата на тегло. Но може да помогне за насочване към хора, които не се възползват от определена програма за отслабване – преди да са прекарали една година в опити да отслабнат.

 

Други изследвания също установили, че ранният успех в програма за отслабване предсказва дългосрочни резултати. Но тези проучвания разглеждали процентната промяна в загубата на тегло, а не колко тежи човек седмица след седмица. Въпреки че загубата на десет килограма през първата седмица може да бъде голям тласък на мотивация за много хора, в дългосрочен план е важно дали има йо-йо ефект през останалото време.

Драматичен пример за това идва от проучване на затлъстяването от 2016 г.,

в което изследователи проследили 14 души, които участвали в състезанието „Най-големият губещ“. В хода на 30-седмичното шоу участниците отслабнали средно с 35 кг, но шест години по-късно всички, с изключение на един, били възвърнали по-голямата част от свалените килограми.

Кингсфорд казва, че макар да правите неща, като силно ограничаване на калориите или отказ от въглехидрати, това може да доведе до сериозни предварителни резултати при загубата на тегло, но те нямат смисъл, ако искате успех през целия си живот.

„Изследванията подкрепят и ще продължат да потвърждават  видовете промени в поведението, които са устойчиви в дългосрочен план. Разбира се, това не води до резултати, които са толкова впечатляващи, колкото загубата на 10 килограма за една седмица“, казва Кингсфорд.

Един от начините за устойчив подход към загубата на тегло е като си поставите цели, които действително можете да постигнете.

Например, ако вашият подход към отслабването включва бягане и в момента тичате по една миля, три пъти седмично, следващата стъпка трябва да е изпълнима. Това може да означава да бягате 2 мили в един или два от тези дни, а не да скачате направо на 10 мили, шест пъти седмично. Този подход също така осигурява положителна подкрепа за вашите „мускули“ за поставяне на цели. Колкото повече си поставяте и постигате цели, толкова повече ще можете да го правите.

Разглеждането на вашите хранителни тригери е друго устойчиво решение за отслабване. Ядете ли, когато сте отегчени, стресирани или щастливи? Излизате ли всеки петък вечер с колегите си по навик? Посягате ли автоматично към бисквитките, когато седнете да гледате любимото си телевизионно шоу?

Погледнете настоящите си модели на поведение около храната и разберете какви са те, независимо дали са положителни или отрицателни. След това систематично погледнете промяната на тези модели на поведение, въз основа на познаването на задействащите фактори. Този подход към отслабването обаче, не е за всеки, особено с толкова много реклами, изскачащи онлайн за „секси“ опции за отслабване. Много хора изгарят от това винаги да опитат най-новата диета или следващата страхотна тренировка. В крайна сметка те се уморяват от диети, йо-йо ефект и неуспех. Така стигат до точката да разберат, че отслабването е нещо повече от храна и упражнения.

infomax-logo-50-15-HW Емануела „мръдна“: Всяко едно 18-годишно момиче иска за абитуриентския бал от родителите да й подарят цици от силикон

infomax-logo-50-15-HW Диляна Попова и Славена Вътова едва не попаднаха в челюстите на акули на Малдивите

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе