Фурмите: Ползи за здравето и отслабването

Фурмите: Ползи за здравето и отслабването
Добра форма

Фурмите: Ползи за здравето и отслабването

Фурмите придобиха своята популярност като здравословна алтернатива на сладкишите и бонбоните. Тези плодове се консумират с килограми от привърженици на различни диети. Какви точно са ползите за здравето от фурмите? Могат ли да се използват за отслабване и каква вреда причинява на организма прекомерната им консумация?

Фурмите, като средство за отслабаване могат да се използват само ако контролирате цялостната си диета и вземете предвид дела на калориите, който приемате с фурми.

Ползи за здравето

Фурмите са популярни поради тяхната хранителна стойност и ползи за здравето. Те често се добавят към десертните ястия вместо стафиди – по този начин можете да добавите ориенталски привкус. Изсушените цели фурми могат да служат като удобна и питателна закуска.

Всяка чаша нарязани сушени фурми може да отговори на почти половината от дневните нужди на човешкото тяло от фибри: в допълнение към 11,8 грама протеин, една чаша от тези плодове съдържа 47% от препоръчителната дневна доза фибри. Диетичните фибри не само помагат на храносмилателната система да работи, но понижават холестерола и стабилизират кръвната захар.

Витамини и минерали

Друга полза от фурмите за здравето е, че те съдържат различни хранителни вещества, включително минерали като магнезий, калий, мед и манган, както и витамини. За витамини от група В всяка чаша фурми осигурява:

7% от дневната нужда на организма от фолиева киселина,

4,5% от дневната нужда от тиамин,

5,7% – в рибофлавин,

9% – Витамин РР,

8,6% – във витамин В-5,

12% от дневната нужда от витамин В6.

Същото количество фурми осигурява повече от 8% от дневната нужда на организма от желязо.

Други здравословни хранителни вещества, открити във фурмите, включват:

калций (5% от нужната дневна доза),

магнезий (15%),

фосфор (9%),

калий (27%),

мед (15%),

манган (19%),

селен (6%),

витамин К (5%).

Антиоксидантна защита

Още през 2005 г. проучване на Американския колеж по хранене установи, че фурмите са с високо съдържание на фенолни антиоксиданти. Сушените фурми съдържат най-голямото количество полифеноли от всички сушени плодове, изследвани досега в този аспект. Тези микроелементи помагат да се осигури антиоксидантната защита на организма срещу рак и сърдечни заболявания. Докато пресните плодове са ценени заради витамините С и Е, фурмите, смокините и сливите имат превъзходни концентрации на полифеноли, се казва в изследването. Докладът препоръчва да добавите сушени плодове, включително фурми, и пресни плодове към диетата, за да балансирате хранителните вещества.

За отслабване

Основният принцип за отслабване винаги е бил много прост: тялото трябва да получава по-малко калории, отколкото се изразходват под формата на енергия. Нито едно хранене не помага или възпрепятства усилията ви за отслабване, нито едно количество грейпфрут няма да направи чудеса, а яденето на чийзкейкове, захари или мазнини не води автоматично до напълняване. Теглото ви отразява общия брой калории, които консумирате, а здравето ви отразява качеството на тези калории. Същото се отнася и за фурмите – те могат да се използват само за отслабване, ако контролирате цялостната си диета и вземете предвид дела на калориите, който влиза в тялото.

Вреда и противопоказания

Може ли да има вреда от фурмите? Да, както при всеки продукт, ако се консумира прекомерно. Твърде много фурми могат да увеличат риска от диабет тип 2, тъй като тези плодове имат висок гликемичен индекс. Той показва потенциалния ефект на храната върху нивата на кръвната захар. Тоест, яденето на храни с висок гликемичен индекс, като фурми, може да доведе до рязко повишаване нивата на кръвната захар.

Фурмите също могат да навредят на организма с непоносимост към фруктоза, тъй като всяка чаша фурми съдържа около 29 гр. от този монозахарид. Непоносимостта към фруктоза или, с други думи, синдром на фруктозна малабсорбция означава, че тялото ви не е в състояние да усвоява правилно фруктозата и след консумация на фурми може да получите газове, подуване на корема и диария. Ако някога сте имали симптоми на това заболяване, трябва да се опитате да избягвате да ядете плодове, плодови сокове, захар, мед и сладки храни като цяло, включително фурми.

Tagged , , ,
на горе