Как да режете ноктите на зайци и морски свинчета

заека си, да режете ноктите
Домашни любимци

Как да режете ноктите на зайци и морски свинчета

Ако някога сте имали домашен любимец, сигурно ви се е налагало да режете ноктите на животните. Зайците и морските свинчета имат здрави нокти, които растат непрекъснато през целия им живот. Те могат да причинят проблеми, ако пораснат прекалено дълго, затова е важно да режете ноктите на вашия космат приятел на време.

HappyWoman_Astrology_1200x300

infomax-logo-50-15-HW Най-малко вредните закуски са препечените филийки

infomax-logo-50-15-HW Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Предлагаме ви няколко съвета, за да научите повече за проблемите, свързани с прекомерно израсналите образувания, и как да режете ноктите безопасно.

Защо трябва да подрязваме ноктите на зайците и морските свинчета?

В дивата природа зайците и морските свинчета износват ноктите си, като копаят и ровят, както и като се катерят по твърди повърхности. Нашите домашни любимци не правят толкова много от тези неща, така че трябва да режете ноктите им, които обикновено растат по-бързо, отколкото се износват.

Ако ноктите на заека или морското свинче пораснат прекалено дълго, те могат да причинят редица проблеми. На първо място, те могат да се завият и да се впият в кожата, което може да бъде болезнено и потенциално да причини инфекция. Дори и да не пораснат толкова много, те все пак могат да бъдат неудобни за домашния любимец и да затруднят неговото ходене.

Съществува и риск от нараняване – дългите нокти са по-склонни да се закачат и разкъсват, което може да бъде много болезнено. Ако нокътят се откъсне напълно, това може да остави рана, която да се инфектира. Всичко това означава, че е добре да режете ноктите на домашния си любимец.

зайците са, да режете ноктите
Как да режете ноктите на зайци и морски свинчета

Колко често трябва да изрязвам ноктите на зайците или морските свинчета?

Честотата на рязане на ноктите на вашия домашен любимец зависи от това колко бързо растат, което е различно при различните животни. Но като ориентир можете да смятате, че ноктите се режат около веднъж месечно. Това може да звучи доста често, но има причина, поради която честото подрязване като цяло е по-добро в дългосрочен план. Това е така, защото самият бърз нокът може да прерасне, ако нокътят стане прекалено дълъг.

Бързият нокът е чувствителната част в центъра на нокътя, в която се намират нервите и кръвоснабдяването. Важно е да режете ноктите до тази част, тъй като това би било болезнено и би предизвикало кървене. Дължината на бързия нокът следователно ограничава възможността за изрязване на ноктите назад. Можете да стимулирате израстването на бързия нокът да се отдръпне, като често подрязвате ноктите с малки количества, но това отнема време. Така че, като цяло, най-добре е да не позволявате на бързия нокът да израсне на първо място.

морско свинче, да режте ноктите
Как да режете ноктите на зайци и морски свинчета

Какво ви е необходимо, за да режете ноктите на заека?

Чифт качествени нокторезачки. Идеални са нокторезачките, които са специално предназначени за малки домашни любимци. Много ветеринарни лекари препоръчват такива, които приличат на ножици с малка вдлъбнатина, където поставяте нокътя за рязане.

Фенерче (по избор) – някои хора обичат да светят през нокътя, за да направят бързата обработка по-видима.

Принадлежности в случай, че нарязвате нокътя – влажен памук или памучни пръчици и евентуално молив със сребърен нитрат или стипца.

Лакомство за след това! Искате да научите домашния си любимец, че рязането на ноктите не е лошо преживяване, и малко подкупване може да бъде от полза.

Как да режете ноктите на заека или морското свинче

Когато изрязвате ноктите на домашния си любимец, първо трябва да сте спокойни и уверени. За да премине процесът гладко, уверете се, че всичко, което ще ви е необходимо, е на една ръка разстояние.

Ето как да режете ноктите на заека:

Дръжте домашния си любимец така, че да е в безопасност и на сигурно място. Най-добрият начин да направите това зависи от конкретното животно и можете да прецените въз основа на характера на вашия космат приятел

Можете да поставите домашния си любимец така, че да седи върху кърпа на маса, разположен странично спрямо вас.

Друга възможност да режете ноктите е да седнете или да коленичите на пода зад вашия домашен любимец, като го поставите така, че да е обърнат с лице към вас.

Ако разполагате със свободни ръце, можете да вдигнете домашния си любимец и да го държите на безопасно място, докато помощникът ви изрязва ноктите му.

Внимателно придържайте лапата с една ръка, а с другата изрязвайте ноктите. Уверете се, че не сте хванали бързо.

Ако ноктите на домашния ви любимец са тъмни, можете да пробвате да светнете с фенерче през ноктите, за да видите бързото място, но все пак може да не успеете да го видите. В този случай е най-добре да подходите консервативно – изрязвайте само по малко. Ако вашият домашен любимец има както бели, така и тъмни нокти, първо изрежете белите, за да добиете представа колко можете да свалите от по-тъмните нокти.

Полезни съвети:

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

Tagged
на горе