10 минути
30 минути
40 минути
4 порции
Можете да приготвите този вкусен хайвер от патладжан и да го консумирате веднага, ако сте подготвили достатъчно буркани за зимата. При това няма да се налага да печете и белете патладжаните.
За да направите този вкусен хайвер от патладжан, не е необходимо зеленчуците да се пекат, трябва просто да ги изпържите в тиган и след това да ги консервирате за зимата.
1 патладжан;
1 червена чушка;
350 г домати;
1 глава лук;
2 скилидки чесън;
50 ml олио;
сол, зърна черен пипер.
Посоченото количество продукти трябва да стигне за буркан от 1 литър. Така че, когато ще консервирате това ястие хайвер от патладжан, съответно увеличете пропорциите. Тези, които обичат зелените, могат да добавят всякакви по свой вкус. Същото важи и за подправките.
Готовите зеленчуци измийте обилно под чешмата, обелете кората, изрежете и премахнете семките. Оставете ги да се отцедят добре от водата . Нарежете патладжаните и лука на кубчета. Прекарайте чесъна през преса. Нарежете чушката на лентички. Можете да вземете сладък пипер от всякакъв цвят. Ако чушките са с различни нюанси, хайверът дори ще изглежда още по-апетитен. Доматите могат да се пасират с блендер или да се нарежат на парчета. Тогава хайверът от патладжан ще бъде по-текстуриран.
Загрейте олиото в тиган, добавете лука. Когато се запържи до прозрачност и из кухнята се разнесе ароматът на лук, се добавят патладжаните.
Запържете при непрекъснато бъркане на среден огън. След това добавете лентите от пипер и сложете всичко заедно. Доматите трябва да са последни. Покрийте с капак и оставете зеленчуците да се задушат до пълна готовност.
Преди да свалите съда от котлона, добавете чесъна, подправките, солта и захарта. Не пропускайте да опитате получения хайвер от патладжан. Може да трябва да добавите малко повече сол или да подсладите. Можете да ядете хайвер горещ или да го приготвите за зимата.
В този случай разпределете пържените патладжани върху стерилни буркани, затворете с винтови капачки. Дръжте бурканите обърнати и увити в одеяло, докато изстинат напълно.
След това сложете за съхранение на хладно място.
Да ви е сладко!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата
Чудесен зеленчуков пастет от тиквички и патладжан
Вкусни рулца от патладжани с крема сирене, чесън и орехи
Супа топчета – класическа рецепта
Aроматни пилешки гърди по италиански