Видовете любов, които ни правят щастливи
Любов и партньорство

Видовете любов, които ни правят щастливи

Влюбването може да бъде вълнуващо, но то не е тайната на щастието само по себе си. Може би по-точно е да се каже, че влюбването е началната цена, която плащате, за да сте щастливи – един вълнуващ, но стресиращ етап, през който трябва да преминем и издържим, за да стигнем до отношенията, които всъщност ни изпълват.

 

Страстната любов – периодът на влюбване

 

Често “отвлича” мозъка ни по начин, който може да предизвика огромно въодушевление или дълбоко отчаяние (в зависимост от това дали любовта е споделена и реализирана или не). Ако е взаимна, страстната любов е всепоглъщаща и ненаситна, а единственият човек, който съществува за вас е обектът на тази любов. В този блажен период времето с любимия човек никога не стига и искате постоянно да сте заедно, запленени от емоцията, която изпитвате, когато сте един с друг. Всеки, който е изживявал това вълнуващо начало, знае за какво става дума… 

 

Романтичната любов 

 

Тайната на щастието според учените не е във влюбването, а в това човек да остане влюбен. Защото колкото и да е прекрасно да се влюбиш, първите трепети отминават и отстъпват място на стабилните, дълготрайни чувства и взаимоотношения. Това не означава просто да се придържате юридически заедно. Изследванията показват, че да бъдеш женен представлява само 2% от субективното благосъстояние по-късно в живота. Важно е обаче удовлетворението от връзката и то зависи от това, което психолозите наричат ​​„другарска любов“ – любов, основана по-малко на страстни възходи и падения и повече на стабилна привързаност, взаимно разбиране и ангажираност.

Може би си мислите, че „другарската любов“ звучи малко… разочароващо. Но всъщност, когато си с някого редом един до друг толкова дълго време, споделяте общи преживявания и градите своята съвместна история… той се превръща и в най-добър приятел. 

Страстната любов, която разчита на привличане, обикновено не продължава отвъд новостта на връзката. Дружествената любов от своя страна разчита на своята многопластовост. Както един изследовател откровено обобщава доказателствата в Journal of Happiness Studies, „Ползите за благосъстоянието от брака са много по-големи за онези, които също смятат съпруга си за свой най-добър приятел“.

Хората в любящи отношения боледуват по-рядко, изпитват по-малко болка и имат повече положителни емоции, а всичко това ни прави по-устойчиви, когато дойдат тежки времена. Да знаеш, че каквото и да ти се случи, винаги имаш до себе си човек, който да премине заедно с теб през изпитанията на живота, да те подкрепи и държи за ръка е безценно и много по-стойностно от мимолетното физическо привличане в страстната връзка (но този етап е необходим, за да се задълбочат отношенията между партньорите). 

 

Когато попитате партньорите защо са избрали именно този човек, а не някой друг, те могат да дадат странни отговори като: “Има хубава усмивка”, “Той е добър човек”, “Тя готви много вкусно”, но истината е, че рядко могат да посочат някаква логична причина за чувствата си и най-вече за това да направят избор за цял живот. Защото обичта не се обяснява, а се чувства и е връзка, която ни държи заедно и ни дава усещане за сила, свързаност и пълноценност.

 

Tagged , , , , , , ,
на горе