10 минути
50 минути
60 минути
8 порции
Най-важната част от празника Бъдни вечер е приготвянето на хляб или содена питка. Содената питка спада към постите (безквасни) хлябове. Тя е традиционен хляб в българската кухня. За тестото се използва сода бикарбонат за набухвател и само основни, прости съставки като вода, сол, брашно.
Има различни варианти за содена питка – с вода, с мляко, с оцет, с лимонов сок, с газирана вода.
Содената питка ухае прекрасно, с чудесна, твърда коричка, плътна текстура и леко кисел вкус. Тестото на содената питка е уникално, защото при реакцията на содата за хляб с млякото се образуват малки мехурчета в тестото.
Кръглата форма на питката има връзка с българските традиции. Според народната традиция кръглата форма е символ на изобилие, плодородие и здраве. Българите свързват месенето на хляба с живота и то се включва в много ритуали.
Тук ще ви представим содена питка с лимонов сок.
Ето какви са лесните продукти за содена питка:
1/2 кг брашно
около 250-300 мл. топла вода
1 лъжичка сода бикарбонат
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. зехтин
3 с.л. сок от лимон
Първо
Содата се погасява в лимоновия сок и се поставя във водата. Добавят се сол, захар, зехтин.
Второ
Предварително пресятото брашно се прибавя към течната част малко по малко и се бърка постоянно, докато започне да се отделя от съда.
Трето
Подгответе масата, на която ще месите, посипете брашно на плота и замесете тестото като прибавяте по малко брашно. Тестото да не бъде много твърдо или много меко. Не трябва да залепва. Предварително отделете част от готовото тесто за украса, добавете му брашно, за да стане твърдо за успешна декорация. С него ще направите фигурки – грозд, слънце, житен клас, кръст. Останалото тесто оформете на питка и поставете паричката в нея. Преди това измийте и увийте сребърната паричка в алуминиево фолио.
Четвърто
Поставете питката в предварително намазана със зехтин тава. Напръскайте леко с вода и залепете декорацията върху питката. Намажете отгоре фигурките с мазнина и сложете да се пече във фурната. Пече се на 180 C до готовност.
Пето
Печете до готовност и когато содената питка добие приятен цвят и се изпече, напръскайте с вода. Завийте готовата содена питка за Бъдни вечер с кърпа.
Добър апетит!
Вижте още интересни и вкусни рецепети при нас:
Лесна содена питка за Бъдни вечер
Тесто с газирана вода. Питката става пухкава и много вкусна
Ястия за Бъдни вечер (рецепти)