Женско движение проповядва повече любов към себе си и по-малко мания за красота

Женско движение проповядва повече любов към себе си и по-малко мания за красота
Психология

Женско движение проповядва повече любов към себе си и по-малко мания за красота

 

 

Обичайте себе си, борете се срещу постоянното сравнение и самобичуване, към които ви подтикват лъскавите снимки в социалните медии: Това е целта на новото международно женско движение „Позитивност на тялото“. Много хора придобиват смелост и открито показват своите предполагаеми дефекти. Но има и притеснения.

 

ПОВЕЧЕ ЛЮБОВ КЪМ СЕБЕ СИ И ПО-МАЛКО МАНИЯ ЗА КРАСОТА

Идеолозите на движението призовават жените: Покажете какво имате! Позитивността на тялото е да се научите да обичате собственото си тяло и да спрете да криете предполагаемите си недостатъци  като стрии, целулит, отпусната кожа, вдлъбнатини, пъпки, белези, наднормено тегло, поднормено тегло и пигментни петна. Напротив: ние трябва да се радваме и да обичаме нашето тяло, защото това е единственият дом на душата ни.

 

Блестящият изкуствен свят на социалните медии

 

Основната идея на движението е да бъде нещо като противовес на всички снимки на модели и инфлуенсъри, които изглеждат блестящо красиви на всяка снимка, нямат грам излична мазнина и скриват случайните кожни дефекти под дебел слой грим . Позитивността на тялото трябва да промени това и да гарантира, че повече хора се чувстват комфортно в телата си отново.

 

От психологическа гледна точка движението трябва да се разглежда диференцирано, казва проф. Бьорн Ено Херманс, дипломиран психолог и системен терапевт от Есен. „Трябва да намали социалния натиск и да научи жените, че не е задължително да изглеждат като тези на снимките в Инстаграм, за да са щастливи“, казва той. Движението може да допринесе много в тази посока.

 

„От друга страна, позитивността на тялото не трябва да води до легитимиране на физически и здравословни състояния, които ясно могат да представляват риск ─ например, затлъстяването не трябва да има положителна конотация“, казва психологът. „Съществуват обективни рискове за здравето за много от пълните, а също и за много слаби хора.“ Повечето от последователите на движението за позитивност на тялото не се интересуват от тези крайности, а от многото форми на тялото, които се намират някъде между тях.

 

Намаляване на значението на красотата

 

Тялото е във фокуса на концепцията body positivity. Следователно „Неутралност на тялото“ би трябвало да се утвърди като алтернатива. „Целта е да се намали значението на красотата и да се помогне на хората да направят собствената си стойност по-малко зависима от външния вид“, обяснява Анушка Рийс, автор на книгата „Отвъд красивото: Как можем да живеем щастливо и уверено въпреки манията си по красотата ”.

 

Но как успявате да придадете по-малко значение на собствения си външен вид? „Един добър начин да започнете е просто да обърнете внимание на това как говорите с други хора или за тях“, казва Рийс. Тя обяснява: „Ако искате да коментирате появата на жена по телевизията, независимо дали е положителна или отрицателна, можете просто да помислите върху нея: върху какво бих могла да се съсредоточа вместо външния й вид?“ Например бихте могли да акцентирате върху говоренето, върху представянето или ангажираността.

Авторката вярва, че тези, които практикуват това и не се ограничават до външни изяви, дори с комплименти, ще могат да приложат тази перспектива върху себе си с течение на времето.

 

30 дни без грим

 

Блогърът Серин Хатиб си помогна по пътя към повече любов към себе си, като реши да не се гримира в продължение на 30 дни. „С това натиснах бутона за вътрешно нулиране и буквално свалих маската си“, казва тя.

 

„Дадох си шанса да разбера, че аз съм бледа и с пъпки, но това не променя качествата ми като човек. Разбрах, че самочувствието ми не се повишава от пудрата и гланца за устни. „

 

 

Tagged , , ,
на горе