
Родопски катми
Приготвяне
10 минути
Готвене
30 минути
Общо
40 минути
Порции
10 порции
Много крехки, чудни родопски катми приготвите с много любов и внимание. Те са пухкави, меки, на шуплички и много вкусни. Тайната на родопското чудо е в това, че се пекат на тих огън.
Ще се върнете в спомена за детството, когато нашите баби приготвяха кулинарни чудеса!
Има различни начини за приготвяне на катми. Може да замените водата с прясно или кисело мляко. Сместа е малко по-гъста от тази на боза.
Опитайте!
Необходими продукти
2 бр. яйца
400 г кисело мляко
500 г- брашно
1 ч.л. захар
1/2 ч.л.сол
400 мл вода
1/2 кубче прясна (1 пакетче суха)
20 г масло за намазване
олио
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите чудно вкусни родопски катми в няколко стъпки:
Стъпка 1
Първо разтворете маята и захарта в 100 мл леко затоплена вода. Покрийте съда и оставете маята да се активира за 15 минути.

В друг дълбок съд разбийте яйцата със сол, добавете киселото мляко и останалата хладка вода.

Стъпка 2
Пресейте брашното и започнете да добавяте и него постепенно на части към течните съставки.

Стъпка 3
Накрая добавете активираната вече мая. Ако ползвате суха мая, сложте 1 пакетче. Няма нужда да я активирате предварително. Добавете сухата мая към брашното и разбъркайте с останалите продукти.
Стъпка 4
Покрийте съда с кърпа и оставете да втаса на топло за около 40 минути. Когато по повърхността на сместа се образуват балончета, значи тестото за родопски катми е готова.


Стъпка 5
Вземете тефлонов тиган или сач, затоплете и го намажете с олио. Загребете с черпака и разлейте равномерно в намазнения тиган от центъра на тигана 5 мм смес. Разнесете с кръгови движения сместа навсякъде. Печете разномерно от двете страни като обръщате с помощта на лопатка.


Степента на котлона не трябва да е силна, например 4 степен, защото катмите трабва да се пекат бавно. Трябва да не са сурови в средата. Намазвайте с малко олио тигана след всяка катма. От сместа могат да станат около 10 катми.

Стъпка 6
Намажете готовите родопски катми с разтопено масло, за да станат меки и пухкави. Поднесете със сладко по избор, течен шоколад, мед или солени добавки и сирене.

Приятен апетит!
Вижте още интереси рецепти при нас:
Ябълков сладкиш с аромат на ванилия
Кухненски диван – за удобство в дома
Най-ново

Величествена Сряда: Златен Дъжд на Щастие и Огромен Късмет от 3.12.2025 за 7 зодии
Tagged астрологична прогноза за късмет, астрологично щастие и късмет за конкретни зодии, дневен хороскоп 3.12.2025, енергии на деня 3.12.2025, зодии с щастие и успех, кои зодии имат късмет днес, късметче за 3.12.2025, позитивна енергия за зодиите, прогноза за късмет астрология, силен късмет за зодиите, хороскоп за 3.12.2025


























