25 минути
35 минути
60 минути
4 порции
Пълнени патладжани са вкусно българско ястие, което обичаме да приготвяме у дома. Невероятно вкусни, ароматни, свежи пълнени патладжани са кулинарен разкош на трапезата. Плънката е зеленчукова или кайма, но с качества на кулинарана изненада. Изглеждат красиви с хрупкава коричка запечен кашкавал и изкушаващо вкусни!
Тук ви предлагаме варианти за пълнени патладжани на фурна, от които да си изберете – вегетариански или с месо.
Само за ценители на храната!
3 средни патладжана
3 домата или готов доматен сос
250 гр сирене настъргано ( по желание кайма)
½ или 1 глава лук
2 скилидки чесън
кашкавал настърган
сол
олио
черен пипер
магаданоз, копър
Подгответе патладжаните, като ги разполовите по дължина с нож. Издълбайте вътрешната част и ги направете във формата на лодки. Посолете ги и ги поставете наклонени за 15 минути да се оцеди горчивината. След това ги измийте и подсушете.
Подредете в тавичка издълбаните патладжани с издълбаната част нагоре, залейте с олио и запечете във фурна на 180 C, за около 30 минути, докато омекнат и се запекат леко.
Нарежете на ситно вътрешната част на патладжана. Запържете вътрешността на патладжаните с лук и чесън в олио. Добавете на ситно сирене или кайма.
Може да разделите сместа на две части и да добавите към едната сирене, към другата кайма.
Накрая добавете доматите (доматен сос), сол и черенен пипер.
С тази смес напълнете патладжаните.
Съвет: За вегетарианска плънка използвайте чушка и гъби.
Запечете пълнени патладжани на фурна за около 25 минути. Преди да извадите, поръсете с кашкавал и запечете до зачервяване.
Готовите пълнени патладжани поднесете поръсени с магданоз или копър.
По тази рецепта може да напълните и тиквички, без да ги оцеждате.
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Лесна питка със сирене „Розички“
Лесна и бърза рецепта за Ябълков кейк