Пригответе си вкусен домашен сладолед
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции
Вече приготвям домашен сладолед от налични продукти у дома по много лесна рецепта – благодарение на това вкусът е същият, както в детството, когато майка ми правеше такъв сладолед за мен. И благодарение на това, че няма сметана в рецептата, сладоледът е нискокалоричен и изобщо не вреди на фигурата!
Слънцето пече безмилостно – трябва спешно да се охладим! Някои пускат вентилатори и климатици, други си слагат мокри кърпи на главите… а трети, като мен, прибягват най-лятното и освежаващо лакомство – домашен сладолед. Обичан е както от деца, така и от възрастни, а с тази лесна рецепта ще можете да го приготвите бързо.
Ето как да приготвите вкусен домашен сладолед :
Необходими продукти
- Мляко – 900 мл
- Яйца – 3 бр.
- Захар – 250гр
- Вода – 5 с.л.
- Брашно – 3 с.л.
- Ванилова захар – 1 пак
- Лимонена киселина – 1 пак.
- Сол – 1 щипк
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне на домашен сладолед:
Нашият домашен сладолед ще се състои от 2 вида крем – млечен и белтъчен. Първо да направим с млякото.
Взимаме тенджера или съд с високи стени и изсипваме жълтъците от яйцата, а белтъците изсипваме в отделен съд.
Добавете 3 супени лъжици захар към жълтъците, разбъркайте с бъркалка до гладкост.
След това налейте малко мляко, като продължавате да бъркате, за да стане сместа хомогенна.
След това изсипете 3 супени лъжици брашно и разбъркайте добре, за да няма бучки.
Налива се останалото прясно мляко и съдът се слага на слаб огън при непрекъснато бъркане. С времето сместа започва леко да се сгъстява и става кремообразна.
Когато се появят големи мехурчета, изключете котлона, добавете ванилова захар и разбъркайте добре.
И така, млечния крем за нашият дамашен сладолед е готов. Изсипваме в съд с гладки стени, покриваме го със стреч фолио, като гледаме да няма дупчици – така сместа няма да хване коричка. Оставете да се охлади на стайна температура.
Сега преминаваме към белтъчния крем
Изсипете цялата останала захар в тенджера, добавете вода (5 супени лъжици) и половината от лимонена киселина.
Започваме да готвим този вид сироп на слаб огън.
В друга купа разбийте белтъците, щипка сол и останалата лимонна киселина. Разбийте, докато кремът стане достатъчно плътен, за да запази формата си.
Върнете сиропа на котлона, следете да не загори, като разбърквате. Захарта продължава да се разтваря и в резултат на това сиропът става все по-гъст.
Можете да проверите готовността на сиропа, като капнете капка от него в съд със студена вода – стане ли на бучка, значи е готов.
Изсипваме малко по малко в разбитата белтъчна сметана и продължаваме да бъркаме с миксер.
Когато всичко се смеси до хомогенност, покрийте този съд, както и предишния, с домакинско фолио и оставете да изстине на стайна температура.
Когато и двата вида крем изстинат, махаме фолиото и започваме малко по малко да добавяме белтъчния крем към млечния.
Разбърква се старателно – получава се лека хомогенна маса. Изравнете повърхността му, покрийте с домакинско фолио и сложете във фризера за 4-5 часа.
Накрая извадете вече охладената смес – домашен сладолед, загребете няколко топки с лъжица за сладолед (може и с обикновена лъжица, а ако я затоплите малко ще е много удобно да съберете топка) и се почерпете!
Можете да добавите сладко, шоколад или кокос на прах по ваш вкус към домашен сладолед – въображението ви нека няма граници!
Но най-много харесвам класическия вкус на този сладолед – лек, деликатен и кремообразен, точно както от детството ни!
Добър апетит!
Сладкиш „Фалшива баклава“ – приготвя се лесно, а вкуса му е феноменален
Чудна лятна торта с кисело мляко без печене приготвя се изключително лесно
Домашна торта „Трите чаши“ – приготвя се без миксер, става супер сочна и любима на цялото семейство!