20 минути
30 минути
50 минути
4 порции
Гювечета са традиционно българско ястие, което се приготвя в различни краища на България. Интересно е, че ястието е наречено така по името на пръстения съд, в който се приготвя. Всяко българско семейство има пъстри, глинени съдчета за готвене – гювечета. В тези съдчета, освен сирене по шопски, може да приготвите зеленчуково гювече или гювече с месо. Пригответе си ароматна и вкусна храна в гювече!
Рецептите за това традиционно българско ястие са разнообразни и всяка домакиня го приготвя според вкуса на всички у дома – зеленчуково или с месо. Всеки може да направи свой вариант на гювече, според продуктите, които има в хладилника.
Ако обичате чушки, картофи, маслини и гъби, може да добавите към гювечето. Ако предпочитате колбас, вместо месо, може да го замените в рецептата. За превъзходен български вкус, добавете и люта чушка.
Тук ще ви представим бърза, лесна и вкусна рецепта за гювече, което не отнема много време за готвене.
яйца – за всеки съд
месо (по избор) запържено за малко
сирене – прачета
кашкавал – парчета
лук – нарязан
домати (пресни или от консерва)
оило или краве масло
Подправки: черен пипер, чубрица, кимион, девисил, червен пипер и др. по желание
Поръсете месото със сол, черен пипер, кимион, овкусете с лук и го запържете за 5-10 минути.
Останалите продукти ги наредете в ред по ваше желание, като първо на дъното поставите краве масло или олио.
Ако обичате картофи, чушки, маслини и гъби, наредете ред картофи, чушка на дребно, гъби, маслини, сирене, резенчета домати.
Добавите месото, което сте приготвили предварително.
Поставете гювечетата в студена фурна. Сложете капачетата и ги печете на 180 – 200 C за около 30 минути до готовност.
След като са почти готови, извадете ги и чукенте по 1 яйца на всяко. После ги върнете обратно във фурната без капак и когато яйцето е готово, може да ги извадите.
За красив вид, поръсете с червен пипер и друга любима подправка. Гювечетата са готови!
Добър апетит!
Вижте и други интересни рецепти тук:
Как да приготвим вкусни пържени картофи с коричка
9 рецепти за супи: богати на вкус и аромат
Тиквено суфле – невероятно нежен и вкусен десерт