Вкусни и лесни гювечета

Приготвяне

20 минути

Готвене

30 минути

Общо

50 минути

Порции

4 порции

Гювечета са традиционно българско ястие, което се приготвя в различни краища на България. Интересно е, че ястието е наречено така по името на пръстения съд, в който се приготвя. Всяко българско семейство има пъстри, глинени съдчета за готвене – гювечета. В тези съдчета, освен сирене по шопски, може да приготвите зеленчуково гювече или гювече с месо. Пригответе си ароматна и вкусна храна в гювече!

Рецептите за това традиционно българско ястие са разнообразни и всяка домакиня го приготвя според вкуса на всички у дома – зеленчуково или с месо. Всеки може да направи свой вариант на гювече, според продуктите, които има в хладилника.

Ако обичате чушки, картофи, маслини и гъби, може да добавите към гювечето. Ако предпочитате колбас, вместо месо, може да го замените в рецептата. За превъзходен български вкус, добавете и люта чушка.

Тук ще ви представим бърза, лесна и вкусна рецепта за гювече, което не отнема много време за готвене.

Необходими продукти

Необходими продукти:

яйца – за всеки съд

месо (по избор) запържено за малко

сирене – прачета

кашкавал – парчета

лук – нарязан

домати (пресни или от консерва)

оило или краве масло

Подправки: черен пипер, чубрица, кимион, девисил, червен пипер и др. по желание

Начин на приготвяне

Ето как да си приготвите вкусни и лесни гювечета:

Начин на приготвяне:

Поръсете месото със сол, черен пипер, кимион, овкусете с лук и го запържете за 5-10 минути.

Останалите продукти ги наредете в ред по ваше желание, като първо на дъното поставите краве масло или олио.

Вкусни и лесни гювечета
Наредете лука

Ако обичате картофи, чушки, маслини и гъби, наредете ред картофи, чушка на дребно, гъби, маслини, сирене, резенчета домати.

Вкусни и лесни гювечета
Поставете сирене

Добавите месото, което сте приготвили предварително.

Вкусни и лесни гювечета
Добавете месо

Поставете гювечетата в студена фурна. Сложете капачетата и ги печете на 180 – 200 C за около 30 минути до готовност.

Вкусни и лесни гювечета
Наредете резени домати

След като са почти готови, извадете ги и чукенте по 1 яйца на всяко. После ги върнете обратно във фурната без капак и когато яйцето е готово, може да ги извадите.

Вкусни и лесни гювечета
Печете до готовност

За красив вид, поръсете с червен пипер и друга любима подправка. Гювечетата са готови!

Добър апетит!

Вижте и други интересни рецепти тук:

Как да приготвим вкусни пържени картофи с коричка

9 рецепти за супи: богати на вкус и аромат

Тиквено суфле – невероятно нежен и вкусен десерт

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе