20 минути
30 минути
50 минути
25 порции
И покрай цялата суетня около козунака да не забравите за курабийките – супер вкусни и се приготвят за отрицателно време.Бързаме да си припомним рецептата за класически великденски курабийки, че празникът чука на вратата.Какво по-хубаво от това да започнете Великден с чаша топло мляко и вкусна курабийка
1 кг брашно
120 г стафиди /орехи/ за декорация
2 ч.л. настъргана лимонова кора
1 кофичка кисело мляко 250 г
4 яйца
200 г захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия на прах
1 щипка сол
120 г свинска мас
олио за намасляване
захар за поръсване
В купа разбийте яйцата, заедно с киселото мляко. Добавете захар и продължете да разбивате.
Налейте разтопена свинската мас и разбъркайте. Трябва да се получи еднородна смес. Настържете и добавете лимонената кора, поръсете със сода бикарбонат, ванилия и щипка сол.
На части прибавете предварително пресято брашно.
Замесете меко тесто, от което накъсайте парчета и оформете на топчета.
Поставете ги в намаслена тава, на разстояние едно от друго, като леко ги притискайте.
По повърхността на всяка курабийка добавете по 4 стафиди, а отгоре поръсете със захар. Поставете тавата в предварително загрята фурна.
Печете на 150 градуса, докато курабийките не станат златисти.
Приятен апетит!