Любопитни факти за водното конче
Интересно

Любопитни факти за водното конче

Водното конче е едно изключително красиво и грациознио същество, чийто образ често се използва в изкуството и поезията. Те са красиви и интригуващи, но са и свирепи хищници, които имат остри челюсти, почти 360-градусово зрение и могат да летят назад.

Появявайки се преди около 300 милиона години, водните кончета са едни от първите насекоми, обитавали тази планета. Имали са много хилядолетия, за да усъвършенстват изкуството да ловуват, летят и да живеят изключително много време (все пак за буболечка). Те дори са развили умение да летят назад, което е полезно, когато се опитват да ловят мухи и комари.

Ето няколко факта, които могат да променят начина, по който гледате на тези уникални, древни и невероятно разнообразни насекоми.

Искате да излезете с него? Поканете го

Това са най-умните породи кучета в света

Натравянето с шоколад при кучетата – 4 неща, които да знаем

infomax-logo-50-15-HW Кучетата подушват колко е часът

Любопитни факти за водното конче

Водните кончета могат да прихващат плячка във въздуха

водното конче
Любопитни факти за водното конче снимка: pinterest

Водните кончета са наистина ужасяващи, ако сте комар, комар или друга малка буболечка. Те не просто преследват плячката си; те ги улавят от въздуха с пресметнати въздушни засади. Водното конче може да прецени скоростта и траекторията на жертва и да коригира полета си, за да прихване плячка. Те са толкова умели, че имат до 97% успеваемост при лов.

Водните кончета са праисторически животни

Звучи шокиращо, но водните кончета са бродили по земята много преди динозаврите да се появят на сцената. Учените определят съществуването им на 300 милиона години, повече от 60 милиона години преди динозаврите.

Въпреки всички промени, настъпили с течение на времето, водните кончета все още съществуват, въпреки че са еволюирали, за да отговарят на днешните условия на оцеляване. Предшествениците на съвременните водни кончета са били не само по-стари, но и гигантски.

Учените приписват това на високото ниво на кислород през палеозойската ера. Представете си, че срещате водното конче с размерите на крава! Учените са открили вкаменелости на водни кончета с около 30 инча размах на крилете.

Водните кончета започват живота си с плуване, а не с летене

водното конче
Любопитни факти за водното конче снимка: pinterest

Подобно на много други насекоми, водните кончета започват живота си под водата като яйца. Докато насекомите обикновено избягват солената вода, някои видове водни кончета не се влияят от нея. Те могат да се размножават в среда, по-солена от морската вода. След като се излюпят, те прекарват по-голямата част от живота си под вода. Водните кончета прекарват средно 2-5 години, през които свалят кожата си до 12 пъти.

Известно е, че някои видове прекарват до 6 години, преди да се появят и да се трансформират във възрастни. Това вероятно не е изненада, защото възрастното водно конче има средна продължителност на живота от 6 месеца, като някои видове живеят до една година.

Ларвата на водното конче е специално адаптирана към околната среда, притежаваща хриле за дишане и способността да грабва плячка със светкавична скорост. По време на този етап ларвата на водното конче консумира различни храни, вариращи от попови лъжички, малки риби и комари.

80% от мозъка на водното конче се използва за анализ на визуална информация

водното конче
Любопитни факти за водното конче снимка: pinterest

Към техните отлични летателни способности се добавя невероятна визия. Всъщност грандиозното летене на водното конче съответства на тяхната визия и те работят ръка за ръка. Подобно на повечето насекоми, сложното око на водното конче е многостранно с до 30 000 фасети. Всеки фасет може да създаде свое изображение, което позволява на водното конче да гледа изображения под ъгъл от 360 градуса само със сляпо петно зад тях. Освен това 80% от мозъка им се използва за обработката на тези изображения.

Също така, това, което прави зрението им още по-мощно, е способността им да виждат нормалния цветови спектър. В допълнение, те могат да обработват UV светлина и поляризирани светлинни вълни. Водните кончета не могат да почувстват ефекта от слънчевия блясък поради способността им да виждат поляризирана светлина, която им помага по време на лов.

С тази невероятна функция на очите те могат да изолират потенциална плячка в рояци и лесно да ги уловят, без да се сблъскват с други членове на рояка. Всичко това допринася за тяхната невероятна ловна мощ.

Женското водно конче се прави на мъртво, за да избегне чифтосване

водното конче
Любопитни факти за водното конче снимка: pinterest

Звучи смешно, но това е ефективен метод за задържане на нежелани мъжки водни кончета. При някои видове водни кончета женското водно конче остава незабелязано по време на чифтосване. Обикновено мъжкият чака в езерото, за да дебне нищо неподозиращата женска за копулация.

За да избегне принуда към копулация, водното конче от женски пол се преструва, че се блъска в земята, докато лежи неподвижно, докато нежеланият ухажор си тръгне.

Tagged ,
на горе