Това са най-умните породи кучета в света
Домашни любимци

Това са най-умните породи кучета в света

Всички кучета са известни със своята лоялност и приятелство, но много породи се славят и със своята интелигентност. Най-умните кучета могат бързо да научат и разберат нови знаци, да проявят умения за решаване на проблеми и да покажат своята независима страна.

Но печеленето на място в списъка на най-умните породи кучета е нещо повече от това колко бързо едно кученце може да научи нови трикове. Експертите казват, че признаците за интелигентност на кучето са комбинация от различни фактори, а не само колко подлежат на обучение. Всъщност някои умни малки показват своята интелигентност по начини, които могат да бъдат разочароващи за родителите на кучета за първи път. Умните кучета с високи когнитивни способности може да са по-склонни да покажат творческите си умения за решаване на проблеми, като например как да откраднат закуски от тезгяха или да отключат порта.

Чудите се дали вашето кученце влиза в списъка на най-интелигентните породи кучета? Ето някои от най-умните кучета по породи и характеристиките, които ги правят толкова умни.

Как да разберем, че кучето ни е болно?

infomax-logo-50-15-HW В България за момента са открити поне четири динозавъра

Това са най-умните породи кучета в света

1. Бордър коли

кучета
Това са най-умните породи кучета в света снимка: pinterest

Бордър коли са едни от най-талантливите кученца, които някога ще срещнете и са известни с това, че бързо се учат и реагират на сигнали по време на обучение. Нуждаете се от доказателство? Само погледнете Рико, бордър коли, който може да отговори на повече от 200 думи.

Тези малки са суперзвезди в състезанията и имат изключителни умения за решаване на проблеми. Отлично обученото бордър коли е част от групата на пастирите, така че те са най-щастливи, когато имат работа за вършене. Тяхната безгранична енергия означава, че могат да работят продължително време без умора, така че са отлични спътници за фермери и животновъди. Пъзели и източници на енергия като кучешки спортове ще им помогнат да живеят пълноценен живот, ако не събират овце във фермата.

2. Пудел

кучета
Това са най-умните породи кучета в света снимка: pinterest

Първоначално отглеждани като ловни кучета, пуделите имат дълга история на работа заедно със своите хора. Тази силна връзка с техните хора означава, че са сравнително лесни за обучение – те се стремят да угодят. Съвременните пудели може да са по-често срещана гледка, свити на дивана у дома, но тези умни малки все още често са на върха на подиума на победителите в състезания по послушание и ловкост.

3. Немска овчарка

Немските овчарки се смятат за една от най-умните породи кучета поради изключителната си интелигентност, възможност за обучение и гъвкавост. Техните инстинкти от стотици години защита на стадата (оттук и името „овчар“) са все още непокътнати днес. Поради годините, прекарани в решаване на проблеми на полето, адаптивната и трудолюбива немска овчарка все още се справя отлично в професии, които много хора биха намерили за взискателни и стресиращи, като полицейска и военна работа или в мисии за търсене и спасяване.

4. Доберман пинчер

кучета
Това са най-умните породи кучета в света снимка: pinterest

Доберман пинчерите са изключително интелигентни, лоялни и поддаващи се на обучение. Тези многостранни кучета се отличават в състезания по послушание, както и в полицейска и военна работа. Въпреки че са известни с това, че са силно проницателни, те също са много любопитни малки. За да живеят най-добре, доберманите трябва да се упражняват много и да могат да използват мозъка си, както и тялото си. Техният интелект и атлетизъм правят доберманите много подходящи за активни семейства, които имат достатъчно време за тренировка и игра.

5. Ротвайлер

кучета
Това са най-умните породи кучета в света снимка: pinterest

Големите, едри ротвайлери са известни със своята лоялност и ум. С подходящо обучение, нетърпеливите ротвайлери могат да се отличат в състезания по послушание и като служебни кучета. Техният интелект и атлетизъм ги правят много подходящи за активни семейства, които могат да гарантират, че техният ротвайлер получава много умствена стимулация, физически упражнения и ранна социализация. Играчките-пъзели и обогатяващите игри са чудесен начин да предпазите вашето от скука.

6. Голдън ретривър

Голдън ретривър е много популярна порода кучета, която е високо ценена заради своята интелигентност. Те могат да научат много над 200 команди, което ги прави незаменими спътници, както в дома, така и на работното място. Лоялен, любвеобилен и търпелив, това е приказен спътник за всяко семейство.

Tagged , , ,
на горе