Как да разберем, че кучето ни е болно?
Домашни любимци

Как да разберем, че кучето ни е болно?

Кучетата нямат способността да ни кажат как се чувстват. Но всеки, който някога е имал космат приятел, знае, че кучешкият език на тялото може да бъде много изразителен. Кучетата инстинктивно ще скрият как се чувстват в ранните стадии на заболяването. Тъй като познавате кучето си, може да сте в състояние да забележите някои фини промени в неговата личност и действия.

Тези фини промени обикновено показват, че нещо не е наред. Ключът към подпомагането на вашето куче да се възстанови бързо е да забележите, че има проблем възможно най-скоро. Ето 10 предупредителни знака, които ще ви помогнат да отговорите на въпроса „Болно ли е моето куче?“, за да можете да определите дали има нужда от ветеринарна помощ или не.

Как да разберем, че кучето ни е болно?

Повръщане или диария

кучето се разболява
кучето ни е болно

Повръщането и/или диарията са най-честите причини за търсене на ветеринарна помощ и често първите симптоми на кучешко заболяване. Проблемът може да бъде лек и преходен или животозастрашаващ. Тези признаци могат да бъдат причинени от промяна на диетата, попадане в боклука, вирусни или бактериални инфекции, болест на движението, първовирус при кученца или от поглъщане на чужд предмет.

Загуба на апетит

кучето се разболява
кучето ни е болно

Повечето кучета имат свои собствени хранителни навици и могат да ядат повече храна в някои дни, отколкото в други. Загубата на апетит е симптом на много различни проблеми. Някои могат да бъдат леки, а други сериозни. Когато са свързани с лош дъх, състояния като анорексия могат да показват заболяване на зъбите.

Промяна в навиците за пиене

кучето се разболява
кучето ни е болно

Пиенето на повече или по-малко вода от обикновено може да е знак, че вашето куче е болно. Пиенето на твърде малко може да означава, че не се чувства добре, а пиенето на твърде много вода може да означава, че вашият домашен любимец има треска, хормонални проблеми, диабет или бъбречно заболяване.

Необяснима загуба или наддаване на тегло

кучето се разболява
кучето ни е болно

Внезапната загуба или наддаване на тегло може да е признак за здравословен проблем. Забелязването на този знак може да отнеме няколко седмици.
Необяснимото наддаване или загуба на тегло може да бъде причинено от различни състояния и винаги е повод за безпокойство. Най-добрият подход е вашето куче да бъде оценено, за да се открие основната причина.

Промени в личността

кучето се разболява
кучето ни е болно

Когато кучетата изпитват болка или не се чувстват добре, те са склонни да показват промени в поведението, като намалена активност или летаргия. Някои болни кучета, които обикновено са социални, може да започнат да се оттеглят. Мил и енергичен домашен любимец може да започне да проявява заядливост или агресия.

Кашлица, хрипове или проблеми с дишането

кучето се разболява
кучето ни е болно

Кашлица, хрипове, затруднено дишане и секреция от носа са признаци на респираторен проблем. Тези симптоми могат да варират от обикновена настинка до кучешки грип, развъдна кашлица или сърдечна недостатъчност. Чуването на клаксон може да означава състояние, наречено колапс на трахеята, което е често срещано при някои малки породи кучета.

Косопад/сърбеж по кожата

Загубата на коса, известна още като алопеция, или постоянният сърбеж може да бъде причинена от кожни инфекции, бълхи или алергии. Това може да причини изключителен дискомфорт.

Скованост/куцота/затруднено ставане

кучето се разболява
кучето ни е болно

Проблемите при ходене или накуцването могат да бъдат причинени от артрит, дисплазия на тазобедрената става, проблеми със ставите, инфекции като лаймска болест или счупена кост.Намалете активността на вашия домашен любимец, ако е куц или скован. Ако симптомът е лек и всичко останало е нормално в поведението им, може да сте в състояние да дадете на кучето си ден почивка. Ако се притеснявате или проблемът продължава, посетете вашия ветеринарен лекар.

Промени в очите

кучето се разболява
кучето ни е болно

Червени очи, течащи очи, кривогледство или задържане на очите затворени могат да бъдат признаци на проблеми, които варират от лека инфекция до язва или глаукома.Ако вашето куче лапа или търка очите, опитайте се да спрете това поведение и се обадете на вашия ветеринарен лекар. Триенето на окото може да причини сериозни увреждания. Може да е необходима електронна яка в допълнение към прилагането на лекарства, както е предписано от вашия ветеринарен лекар.

Бледи венци

Най-добрият начин да оцените цвета на венците на вашето куче е като повдигнете устната и погледнете тъканта на венците. Нормалните кучета имат розови, влажни венци. Кучетата с бледи венци могат да бъдат анемични или да страдат от шок. Всички възможни причини могат да бъдат сериозни.

Вижте още:

С какво да храните кучето си, когато е болно?

Топ 5 най-умни породи кучета

Натравянето с шоколад при кучетата – 4 неща, които да знаем

Tagged , ,
на горе