С какво да храните кучето си, когато е болно?
Домашни любимци

С какво да храните кучето си, когато е болно?

Искате кучето Ви винаги да е здраво? Не знаете как да постъпите, когато се разболее и отказва да се храни?

В предните статии подробно разгледахме как стои въпросът с храненето на най-добрия Ви приятел. Затова днес ще се фокусираме на храненето на кучетата и котките, когато са болни.

С какво да храните кучето си, когато е болно?

Как да научим котката и кучето да се разбират

5 трика как да научим кучето си да остава само вкъщи

infomax-logo-50-15-HW Ванга „вижда“ пророчеството от Фатима, изпраща поздрави на папата

 

За съжаление, колкото и да не ни се иска, нашето приятелче може да боледува също толкова често, колкото и ние. Тогава е изключително важно при първите признаци за неразположение да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще Ви обясни подробно за нуждите на Вашия любимец и ще Ви препоръча специализирана храна за болни кучета и котки.

С какво да храните кучето си, когато е болно?

1.Сварено, бяло месо

кучето
С какво да храните кучето си, когато е болно? снимка: pinterest

Готвенето на обикновено бяло месо, като пилешко или пуешко, за болно куче може да бъде добър вариант, тъй като е лесно смилаемо и с ниско съдържание на мазнини. Ето стъпките за готвене на обикновено бяло месо за болно кучето:

Изплакнете пилешкото или пуешкото месо обилно под студена вода. Отстранете излишната мазнина или кости. Поставете месото в тенджера и го покрийте с вода. Оставете водата да заври, намалете котлона и оставете месото да къкри около 15-20 минути. След като месото се свари, го извадете от тенджерата и го оставете да изстине. Нарежете месото на малки хапки. Сервирайте вареното бяло месо на вашето болно куче самостоятелно или смесено с малко количество варен ориз или зеленчуци.

Важно е да говорите с вашия ветеринарен лекар, преди да направите каквито и да било промени в диетата на вашето куче, особено ако е болно. Те могат да препоръчат най-доброто действие и да ви посъветват какви храни са безопасни за вашето куче.

2. Пиле с бял ориз

кучето
С какво да храните кучето си, когато е болно? снимка: pinterest

Пилето и белият ориз са основни продукти за кучетата по света. Те са богати на хранителни вещества и кучетата също ги обичат. Кафявият ориз обаче е по-хранителен от белия ориз, мекостта на белия ориз го прави по-лесен за смилане, когато кучето има разстроен стомах.

Що се отнася до пилето, изберете парче гърди без кости и кожа, така че вашето куче да може лесно да го дъвче и смила.

Обикновено можете да използвате малко подправки и малко масло, но е най-добре да ги избягвате, когато кучето ви е болно, защото могат да причинят стомашен дискомфорт.

3. Варени сладки картофи

кучето
С какво да храните кучето си, когато е болно? снимка: pinterest

Сладките картофи са богати на витамини и фибри. Това ги прави отличен избор, ако искате червата на вашето куче да се чувстват по-добре и да му осигурите основни хранителни вещества като калций, желязо, магнезий и много други.

Уверете се, че не предлагате сурови картофи на вашето куче. Обелете кожата и сварете картофите добре. Суровите картофи с кората са по-трудни за смилане и могат да разстроят стомаха още повече. Най-добре ще бъде, ако дадете на кучето си пюре от сладки картофи.

4. Костен бульон

Костните бульони са силно хранителни течни храни, богати на минерали. Те са с високо съдържание на натрий и калий, докато са с ниско съдържание на въглехидрати, което ги прави отличен избор при разстроен стомах на кучето ви.

За да приготвите костния бульон, просто сложете кости от телешки или свински мозък с пуешки или пилешки кости. След това ги сложете в тенджера с 2 до 3 инча вода и гответе на слаб огън за 20-24 часа. Преди да сервирате този бульон, отстранете всички кости и сервирайте само течността, защото костите могат да влошат процеса на храносмилане в стомаха.

5. Тиква

кучето
С какво да храните кучето си, когато е болно? снимка: pinterest

Тиквите, също като сладките картофи, са много ефективни при лечението на разстроен стомах и карат болното куче да се чувства по-добре. Те са богати на витамини, които помагат за укрепване на имунната система на вашето куче. Даването на кучето ви от една до четири супени лъжици тиква с редовното им хранене със сигурност ще му помогне да се възстанови бързо.

Не добавяйте каквито и да било подправки като сезона на тиквен пай или добавена захар. Те могат да имат отрицателен ефект върху стомаха. Като алтернатива можете да използвате и консервирана тиква, ако няма добавена захар или друга допълнителна съставка.

Tagged , , ,
на горе