Как да научим котката и кучето да се разбират
Домашни любимци

Как да научим котката и кучето да се разбират

Котката и кучето не са от домашните любимци, които се разбират най-много.През цялото време, когато сте чували фразата „бият се като котки и кучета“, без съмнение сте чували за котките и кучетата, които са най-добри приятели. И така, каква е сделката?

Могат ли кучетата и котките да живеят заедно в хармония или са предопределени да се сблъскват? Е, не всички кучета ще се разбират с котки и не всички котки ще се радват на живота с куче. Въпреки това кученцата, които са били социализирани с котки, ще се чувстват по-комфортно около котки като възрастни, а същото важи и за котенцата и кучетата.

И някои породи кучета са много подходящи за живот с котка, а няколко породи просто не са. Но за повечето породи, ако кучето е научено как да взаимодейства с котката и котката има зони за бягство, двата вида могат бързо да станат приятели или най-малкото да живеят заедно в мир.

Как да научим котката и кучето да се разбират

Петър Дънов за котката: „Когато дойде котка у един дом, този дом прогресира“

Как да защитите кучето си от бълхи и кърлежи

infomax-logo-50-15-HW Емил Кошлуков: Ето защо Канал 4 обяви как Фейсбук вече ще ви таксува по 4,99 долара

Как да научим котката и кучето да се разбират

Дайте им време да са разделени

Когато добавяте ново куче или котка към домакинството си, не поставяйте двете домашни любимци заедно и очаквайте те сами да оправят връзката си.

Вместо това ги дръжте разделени поне през първите няколко дни, за да могат да усетят звуците и миризмите на другия, преди да си взаимодействат. Осигурете на всеки домашен любимец собствено безопасно пространство, като например спалня, и редувайте кой да е навън в останалата част от къщата, докато дойде време за представяне.

Преди първата среща изградете положителни асоциации с другото животно. Поставете предмети, които миришат на котка, като играчки или одеяла, в зоната на кучето. Пуснете ги близо до чинията с храна или предложете лакомства, когато ги подарите, за да помогнете на кучето да свърже котката с добрите неща. Направете същото за котката с предмети, които миришат на куче.

Направете подходящо представяне

котката и кучето
Как да научим котката и кучето да се разбират снимка: pinterest

Първото взаимодействие на вашите домашни любимци може да бъде от двете страни на вратата за бебета или мрежата. Това им позволява да се виждат без риск от нараняване. Ако са спокойни в тази ситуация, можете да ги съберете в една стая.

Изберете неутрално място, а не едно от безопасните места на животното и оставете котката да се скита свободно, за да може да избяга, ако почувства необходимост. Въпреки това, дръжте кучето си привързано към вас с каишка, за да можете да контролирате движенията на кучето си и да му попречите да гони котето.
Нека срещите са кратки и сладки.

Опитайте няколко от тези взаимодействия всеки ден в продължение на поне една седмица. Предложете лакомства и на двамата домашни любимци, за да продължите да изграждате положителни асоциации с новия си съквартирант. Помислете дали да запазите особено вкусно лакомство само за тези сесии, така че вашите домашни любимци да очакват с нетърпение да се видят.

Обучете кучето си да бъде спокойно около котката ви

котката и кучето
Как да научим котката и кучето да се разбират снимка: pinterest

Преследването е инстинкт за кучетата, но вие искате да предотвратите това поведение изобщо да се случи с вашето коте. Не искате вашето куче да научи колко забавно може да бъде. Ето защо, по време на вашето представяне, уведомете вашето куче какво очаквате вместо това.

Например, помолете кучето си да седне или легне в присъствието на котката, за да затвърдите спокойното поведение. Можете също така да помолите кучето си да остане в тези позиции, докато котето се скита наблизо. Когато дадете на кучето си лакомство за това поведение, вие не само укрепвате спокойствието, но и учите кучето си, че котката е знак, за да ви потърси за награда.

Дайте сигурност на котката си.

котката и кучето
Как да научим котката и кучето да се разбират снимка: pinterest

Котката напада само ако няма начин да избяга. Ако им осигурите подслон от всякакъв вид, който кучето не може да достигне, ще можете да избегнете неприятни кавги между тях.

Не изразявайте предпочитания.

котката и кучето
Как да научим котката и кучето да се разбират снимка: pinterest

Опитайте се никога да не ги карате да ревнуват. Не е лесно, но трябва да се опитате да обърнете еднакво внимание и на котката и кучето, така че да не се състезават.

Tagged , , , ,
на горе