Защо жените страдат по-често от депресия

Защо жените страдат по-често от депресия
Психология

Защо жените страдат по-често от депресия

Депресия е сериозно заболяване, свързано със симптоми като меланхолия, невъзможност за изпитване на удоволствие, липса на енергия, затруднена концентрация.

По последни данни една двадесета част от населението страда от нея. Около един милион или една трета от българите преживяват мъчително различни форми. Факт е, че жените страдат от депресия два пъти по-често от мъжете. Това не може да се обясни само с гените – тук играят роля и много други фактори.

Може да звучи странно, но причини се търсят и в това, как е възпитавана жената, какво място заема тя в обществото и в особеностите на женския организъм.Широко документирано е, че има различия между половете в разпространението на депресията, като жените изпитват по-често от мъжете. Този риск съществува независимо от раса или етническа принадлежност.

Защо жените страдат по-често от депресия

Как да излезете от депресията при връзка от разстояние

Кърмене – естествен лек срещу следродилна депресия и още ползи за майката

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Едно мащабно проучване от 2017 г. установи, че тези разлики между половете се появяват от 12-годишна възраст, като момичетата и жените са два пъти по-склонни от мъжете да я изпитат. Проучени са няколко рискови фактора, които могат да обяснят половите разлики в честотата на депресията.

Защо жените страдат по-често от депресия 

Хормонални разлики

депресия при жените
защо жените страдат по-често от депресия

Като се има предвид, че пикът на появата на депресивни разстройства при жените съвпада с техните репродуктивни години (на възраст между 25 и 44 години), хормоналните рискови фактори могат да играят роля. Доказано е, че естрогенът и прогестеронът засягат невротрансмитерните, невроендокринните и циркадните системи, които са замесени в разстройства на настроението.

Фактът, че жените могат да изпитат разстройства на настроението, свързани с техния менструален цикъл, като предменструално дисфорично разстройство, разстройство на настроението, характеризиращо се с депресивни симптоми, които се появяват преди началото на менструалния цикъл, също сочи към връзка между женските полови хормони и настроение.

Разлики в социализацията

депресия при жените
защо жените страдат по-често от депресия

Изследователите са открили, че различията между половете в социализацията също могат да играят роля в нивата на депресия. Момичетата обикновено са социализирани да бъдат по-възпитателни и чувствителни към мненията на другите, докато малките момчета често се насърчават да развият по-голямо чувство за майсторство и независимост в живота си.

Социализацията на мъжкия пол набляга на норми като стоицизъм, твърдост и избягване на всичко, което се възприема като женско, включително прояви на емоции. Някои изследователи предполагат, че този тип социализация може да причини различно проявление на депресията при мъжете.

Стресиращи житейски събития

Доказателствата сочат, че през целия си живот жените могат да преживеят по-стресиращи житейски събития и да имат по-голяма чувствителност към тях от мъжете.

Момичетата в юношеска възраст са склонни да съобщават за повече негативни житейски събития от момчетата – обикновено свързани с техните взаимоотношения с техните родители и връстници – и изпитват по-високи нива на дистрес, свързан с тях и така се отключва депресия.

Хроничен стрес

депресия при жените
защо жените страдат по-често от депресия

Хронично високите нива на стрес са значителен рисков фактор за депресия и жените са по-склонни от мъжете да кажат, че обикновено се чувстват стресирани. Въпреки че отделните жени имат различни стресори, много жени посочват претоварването с работа, житейските обстоятелства или малтретирането като основен източник на стрес.

Много жени работят на пълен работен ден и все пак успяват да поемат по-голямата част от отговорността у дома, включително да се грижат за малки деца и/или възрастни родители.

Семейна история

Въпреки че всеки, който има фамилна анамнеза за депресия, е изложен на повишен риск да я развие, жените са особено уязвими към този генетичен предшественик.

Изследвания на еднояйчни близнаци или хора, които споделят същите гени, разкриват, че наследствеността може да повиши риска от голяма депресия с около 40%.

Биологични обяснения

депресия при жените
защо жените страдат по-често от депресия

В сравнение с мъжете, жените са по-подложени на колебания в нивата на хормоните. Това е особено вярно по време на раждането и менопаузата, като и двете са свързани с повишен риск от развитие на депресия.

Освен това жените може да имат по-силно генетично предразположение към нейното развитие.

Tagged , ,
на горе