Агнешко със спанак и ориз е пълноценно ястие, приготвено в тавичка на фурна. Това е идеалното ястие за вечери или бързо ястие през седмицата — невероятно вкусно и пълно с добри и здравословни съставки. Не позволявайте на дългия списък от съставки да ви откаже от тази рецепта. Ако се вгледате внимателно, това са продукти, които вече имате под ръка.
Оризът е познат от Близкия Изток и винаги е бил популярен в Централна Азия, Африка, Латинска Америка. Разнообразие от меса и зеленчуци могат да бъдат включени в ориза в зависимост от местната кухня и вкусове и наличието на различни съставки. Спанакът добавя свежест и аромат!
Това агнешко със спанак и ориз е създадено като истинско кулинарно изкушение.
И разбира се не само вкусно, агнешкото месо е полезно за вас и ухаещо на подправки. Насладете му се!
Необходими продукти
600 гр агнешко месо
500 гр спанак
2 глави лук
5 стръка зелен лук
1 чаша ориз
олио
60 мл бяло вино
черен пипер
джоджен
дафинов лист
сол
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите вкусно агнешко със спанак и ориз:
Първо
Нарежете агнешкото месо на по-едри парчета и сложете на котлона да го сварите с дафинов лист и малко бахар, по желание, сол в около 2 литра вода.
След завиране на водата се вари окoло 1 час и по време на варенето, обирайте пяната, която се образува, за да се получи бистър бульон.
Когато месото е почти готово, извадете го, отцедете го, а водата, в която е било варено, запазете в отделен съд.
Второ
Почистете и нарежете на ситно лука, а после го запържете в малко мазнина около 1-2 минути леко да омекне. Подправете с черен пипер, разбъркайте и оставете да се задуши за малко време.
Прибавете към лука почистения и измит ориз, разбъркайте за няколко минути и добавете виното и 2 чаши от водата, в коята се е варило месото. Оставете за кратко на котлона да набъбне оризът.
Трето
Почистете, измийте и нарежете спанака на лентички, а зеленият лук нарежете на ситно. Прибавете зелените съставки към ориза, черен пипер, джоджен и разбъркайте. Свалете от котлона и оставете настрана.
Четвърто
Добавете месото към сместа, разбъркайте и изсипете в предварително подготвена леко намазнена с олио тавичка. Подправете с малко сол, червен пипер, добавете дафинов лист и зрънца бахар. При необходимост добвете малко бульон от варенето на агнешкото месо.
Пето
Печете агнешко със спанак и ориз в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност около 50 минути, докато водата изври. Ще се образува вкусна златиста коричка и агнешкото месо е готово!
Сервирайте с подправка пресен джоджен и черен пипер за превъзходен вкус!
Болестите започват в червата, напомнят специалисти. В това вярват и всички специалисти по Аюрведа и Китайска медицина. Здравето на храносмилателната...