Вкусна агнешка дроб сарма

Вкусна агнешка дроб сарма

Приготвяне

30 минути

Готвене

75 минути

Общо

105 минути

Порции

8 порции

Агнешка дроб сарма е толкова вкусна, че свършва по-бързо, отколкото се приготвя.

С класическата дроб сарма спазваме българските традиции и обредната празнична трапеза. Но с тази вкусна агнешка дроб сарма, всеки ден може да се превърне в празник!

Традиционно, това е пролетно ястие, което приготвяме за Великден или Гергьовден. Ароматните билки – джоджен, черен пипер и пресен лук, правят агнешка дроб сарма неустоимо вкусна и свежа!

За малко повече от 1 час ще си приготвите това чудесно ястие!

Необходими продукти

агнешки дреболии – (черен дроб, бял дроб, сърце, черва) (800 гр – 1 кг)

1 глава лук

2 връзки зелен лук

1 ч.ч. ориз

150 мл олио

1 връзка пресен чесън

1 връзка джоджен

1/2 връзка магданоз

сол

черен пипер

За заливката:

400 гр кисело мляко

3 бр. яйца

1 с.л. брашно

1/2 ч.л. сода

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите вкусна агнешка дроб сарма в няколко стъпки:

Стъпка 1

Сварете за 15 минути черния дроб, а останалите агнешки дреболии варете около 40-60 минути в подсолена вода. Оберете с лъжица образувалата се пяна.

Вкусна агнешка дроб сарма
Вкусна агнешка дроб сарма
Сварете агнешки дреболии
Вкусна агнешка дроб сарма
Вкусна агнешка дроб сарма
Извадете сварените дреболии с лъжица

След това оставете дреболиите да изстинат и ги нарежете на кубчета.

Вкусна агнешка дроб сарма
Нарежете на кубчета

Стъпка 2

Нарежете на ситно лук, пресен лук и пресен чесън.

Вкусна агнешка дроб сарма
Нарежете на ситно лука

В тиган с олио запържете пресните лук, чесън и ориза, до омекване. Пържете ориза с разбъркване, докато стане стъклен.

Вкусна агнешка дроб сарма
Запържете лука
Вкусна агнешка дроб сарма
Добавете ориза

Стъпка 3

Изсипете в тава запържените продукти, прибавете нарязаните на кубчета агнешки дреболии, ситно накълцани пресни подправки, джоджен и черен пипер. Всичко се залива с 4 чаши бульон, в който са врели дреболиите.

Вкусна агнешка дроб сарма
Изсипете запържените продукти в тава
Вкусна агнешка дроб сарма
Добавете бульона

Стъпка 4

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 1 час, като разбърквате с дървена лъжица от време на време. Агнешка дроб сарма е готова, когато водата изври.

Стъпка 5

За да направите заливката: сложете сода към киселото мляко, разбийте яйцата и брашното. Разбъркайте добре и с получената смес залейте равномерно дроб сармата.

Вкусна агнешка дроб сарма
Разбъркайте три яйца
Вкусна агнешка дроб сарма
Залейте дроб сарма със заливката

Върнете тавата във фурната за още 10-12 минути или докато агнешка дроб сарма от агнешки дреболии придобие златист и апетитен загар.

Вкусна агнешка дроб сарма
Печете до златисто

Добър апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Великденски пости: 7 причини да ги спазваме; дни, указания, правила и хранене

Спанак с ориз – пролетно изкушение

Вкусно печено агнешко

infomax-logo-50-15-HWСредиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе