Признаци, че сте жертва на емоционално насилие във връзката си

Признаци, че сте жертва на емоционално насилие във връзката си
Любов и партньорство Психология

Признаци, че сте жертва на емоционално насилие във връзката си

Отношенията в една връзка са много важни. Понякога нещата между партньорите не се получават по най-добрия начин. Ясно е, че ще има спорове и дори скандали, което е нормално в една връзка, но е много важно след всяка подобна свада да намерите пътя един към друг и да продължите да бъдете все така влюбени. Ако границата бъде прекрачена и се стигне до насилие, трябва незабавно да приключите връзката си. И не говорим само за физическо насилие. Вербалното и емоционалното насилие също е много лош знак и в много случаи то води до по-големи щети от физическия контакт. Ето как може да разберете, че сте жертва на емоционално насилие от вашия партньор.

При този вид насилие, както и при останалите единият опитва да контролира другия, като го направи слаб, уязвим и срине самочувствието му. По този начин той започва да доминира във връзката и да я ръководи. Формите на проява на емоционалното насилие са много, като сред тях са психически тормоз, заплахи, обиди, унижение и други. В много случаи този, който упражнява този вид посегателство над половинката си, иска подсъзнателно да я накара да се откъсне от семейството и приятелите си, за да може да наложи още по-осезаемо своя контрол.

Жертвите на емоционално насилие са научени да вярват, че го заслужават. Ако се замислите, в този аспект това много прилича на физическото малтретиране и това, което се случва с подложените на домашно насилие. Вредните последици от емоционалния вид злоупотреби са много, особено защото са предназначени да отделят жертвите от техните системи за подкрепа. Емоционалното насилие е токсично и опасно, защото създава страх, а той пречи на способността ни да имаме достъп до вътрешните си ресурси. Когато сме водени от страх, както често е символ на емоционално насилие, това ни откъсва от пълното осъзнаване на това кои сме ние. С други думи, това намалява нашето самочувствие и ни кара да се съмняваме в себе си за най-малкото нещо, което правим. Това също може да доведе до това, че жертвата се чувства депресирана, тревожна, изпълнена със страх или чувство, че е „луда“ и че не може да взима решения сама, за да не сбърка.

Има ли изход? Трудното е, че много от жертвите дори не осъзнават, че са такива, защото този вид насилие не е толкова познат в обществото. Възможно е една връзка да преодолеете подобен етап и да останете заедно, но това изисква осъзнаване на случилото се, както от вас така и от партньора ви, и много колективна и продължителна работа. Трябва да сте убедени, че половинката ви добре разбира случващото се и последиците от поведението му върху вас и иска да се промени, а не просто ви хвърля прах в очите, за да не го изоставите. Потърсете помощ от специалист, но имайте едно наум. Някой хора стават агресивни, когато се изнервят.

Ако все пак не виждате друг изход, освен раздялата, потърсете помощ от семейството и приятелите си. Не се страхувайте да споделите за проблемите си и да поискате закрила. При всички случаи, не мълчете и не се примирявайте със ситуацията, защото тя няма да доведе до нищо добро.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе